1.Co zawiera tłuszcz surowy? Eter dwuetylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, heksan nie rozpuszczalnych wodzie. Iloć i skład tłuszczu zależy od rodzaju paszy i rodzaju użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika. Tłuszcz surowy obejmuje 3grupy zwišzków: tłuszcze, substancje izoprenoidowe oraz substancje o różnej budowie 2. Co to jest energia metaboliczna i jak się ja oznacza? To energia zawarta w dostarczonych do krwi prostych zwišzków takich jak: glukoza, kw. Tłuszczowe i aminokwasy które maja być użyte do syntezy produktów zwierzęcych- mleka, tk. Mięniowej, tłuszczowej, a także służyć do zaspokajania bytowych zwierzęcia. W procesie metabolizmu prostych zwišzków na produkty zwierzęce powstaje energia cieplna. Ciepło częciowo jest wykorzystywane do ogrzania ciała zwierzęcia i utrzymania jego ciepłoty na stałym poziomie, ponieważ nie może być zużyte na produkcje-energie termicznš zalicza się do strat. 3. Ocena organoleptyczna okopowych? - czystoć - wielkoć i barwa korzeni kłębów - nie mogš być zzieleniałe ziemniaki, przechowywane przy dostępie wiatła, zawierajš więcej solaniny - do przechowywania powinny być usunięte kłęby i korzenie 4. W jakim celu oznacza się retencje azotu? W celu informacji o przyrocie lub ubytku tkanki mięniowej. Retencja azotu>0 wiadczy o przyrocie tkanki mięniowej i charakteryzuje młode zwierzęcia, rosnšce. Retencja=0 charakteryzuje stan równowagi azotowej, właciwy zwierzętom dorosłym. Retencja<0 wiadczy o ubytku białka z organizmu: zwierzęta chore lub stare. 5. Co odpowiada na strawnoć paszy? -skład chemiczny paszy -sposób konserwowania i przygotowywania pasz -częstotliwoć i regularnoć w zadawaniu paszy -smak paszy -zmiana dawki pasz -gat. zwierzšt i budowa układu pokarmowego -kierunek użytkowania i rodzaj wykonywanej pracy -wiek i stan zwierzšt - pleć i stan fizjologiczny 6.Jakie pasze soczyste stosowane sš w żywieniu krów mlecznych i w jakich ilociach ? -zielonki z trwałych użytków zielonych ok. 10 % masy ciała, lucerna kończyna do 40 kg. -kiszonki trawa lakowa , wyka +żyto , kukurydza ( w zależnoci od zawartoci s,m. ) do 30 - 45 kg. ( kukurydza w okresie letnim do 15 kg ) licie buraków do 25 kg. -okopowe buraki cukrowe do 15 kg. Półcukrowe do 30kg. ,pastewne do 35kg. ,brukiew i rzepa do 30 kg. Marchew ok.15 kg. -buraki i licie z buraków do 35 kg. -siano łškowe do 12kg ,z kończyny i lucerny do 5kg. -słoma zbożowa do 3kg. -pasze treciwe ,ziarna zburz , otręby pszenne , wysłodki buraczane suche do 3 kg żytnie do2kg. ,nasiona rolin stršczkowych do 1-1,5 kg ruty poekstrakcyjne do 2 kg. 7.Podaj 5 pasz o dużej zawartoci skrobi i podaj zawartoć procentowa. 8. Co zawiera białko ogólne? - zawiera azot. Sklada się ono z białka właciwego oraz zwišków azotowych nie białkowych(NPN). Białko właciwe: białko proste-białka globularne( albuniny, globuliny, histony) oraz białka strukturalne(polagen, elastyna). Białka złożone-fosfoproteidy(kazeina),nukleoproteidy, metaloproteidy(ferytyna, hemokupreina), glikoproteidy(mukoidy) lipoproteidy. Zwiazki azotowe niebiałkowe- to pozostałe zwišzki zawierajšce azot niebedšce białkami, należš do nich: wolne aminokwasy, peptydy, amidy, aminy, niektóre alkaloidy, glikozydy zawierajšce azot, zasady purynowe i pirymidynowe, sole amonowe i azotany. 9. Co zawiera włókno surowe? Ma wpływ na wartoć pokarmowa paszy, produkcje i zdrowie zwierzšt. Zwiera składniki cian komórek roslinnych zarówno pierwotne zbudowane z celulozy i wtórne wytworzone w okresie póniejszym w wyniku tzw. Apozycji. Zawiera celuloze, hemiceluloze, kutyne, lignine, suberyne, krzemionke,
Zaky80