zywienie.doc

(3 KB) Pobierz
1.Co zawiera tłuszcz surowy?
Eter dwuetylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, heksan nie rozpuszczalnych wodzie. Iloć i skład tłuszczu zależy od rodzaju paszy i rodzaju użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika. Tłuszcz surowy obejmuje 3grupy zwišzków: tłuszcze, substancje izoprenoidowe oraz substancje o różnej budowie
2. Co to jest energia metaboliczna i jak się ja oznacza?
To energia zawarta w dostarczonych do krwi prostych zwišzków takich jak: glukoza, kw. Tłuszczowe i aminokwasy które maja być użyte do syntezy produktów zwierzęcych- mleka, tk. Mięniowej, tłuszczowej, a także służyć do zaspokajania bytowych zwierzęcia. W procesie metabolizmu prostych zwišzków na produkty zwierzęce powstaje energia cieplna. Ciepło częciowo jest wykorzystywane do ogrzania ciała zwierzęcia i utrzymania jego ciepłoty na stałym poziomie, ponieważ nie może być zużyte na produkcje-energie termicznš zalicza się do strat.
3. Ocena organoleptyczna okopowych?
- czystoć
- wielkoć i barwa korzeni kłębów
- nie mogš być zzieleniałe ziemniaki, przechowywane przy dostępie wiatła, zawierajš więcej solaniny
- do przechowywania powinny być usunięte kłęby i korzenie
4. W jakim celu oznacza się retencje azotu?
W celu informacji o przyrocie lub ubytku tkanki mięniowej. Retencja azotu>0 wiadczy o przyrocie tkanki mięniowej i charakteryzuje młode zwierzęcia, rosnšce. Retencja=0 charakteryzuje stan równowagi azotowej, właciwy zwierzętom dorosłym. Retencja<0 wiadczy o ubytku białka z organizmu: zwierzęta chore lub stare.
5. Co odpowiada na strawnoć paszy?
-skład chemiczny paszy
-sposób konserwowania i przygotowywania pasz
-częstotliwoć i regularnoć w zadawaniu paszy
-smak paszy
-zmiana dawki pasz
-gat. zwierzšt i budowa układu pokarmowego
-kierunek użytkowania i rodzaj wykonywanej pracy
-wiek i stan zwierzšt
- pleć i stan fizjologiczny 

6.Jakie pasze soczyste stosowane sš w żywieniu krów mlecznych i w jakich ilociach ?
-zielonki z trwałych użytków zielonych ok. 10 % masy ciała, lucerna kończyna  do 40 kg.
-kiszonki trawa lakowa , wyka +żyto , kukurydza ( w zależnoci od zawartoci s,m. ) do 30 - 45 kg. ( kukurydza w okresie letnim do 15 kg ) licie buraków do 25 kg.
-okopowe buraki cukrowe do 15 kg. Półcukrowe do 30kg. ,pastewne do 35kg. ,brukiew i rzepa  do 30 kg. Marchew ok.15 kg.
-buraki i licie z buraków do 35 kg. 
-siano łškowe do 12kg ,z kończyny i lucerny do 5kg.
-słoma zbożowa do 3kg.
-pasze treciwe ,ziarna zburz , otręby pszenne , wysłodki buraczane suche do 3 kg żytnie do2kg. ,nasiona rolin stršczkowych do 1-1,5 kg ruty poekstrakcyjne do 2 kg.

7.Podaj 5 pasz o dużej zawartoci skrobi i podaj zawartoć procentowa.
8. Co zawiera białko ogólne?
- zawiera azot. Sklada się ono z białka właciwego oraz zwišków azotowych nie białkowych(NPN). Białko właciwe: białko proste-białka globularne( albuniny, globuliny, histony) oraz białka strukturalne(polagen, elastyna). Białka złożone-fosfoproteidy(kazeina),nukleoproteidy, metaloproteidy(ferytyna, hemokupreina), glikoproteidy(mukoidy) lipoproteidy. Zwiazki azotowe niebiałkowe- to pozostałe zwišzki zawierajšce azot niebedšce białkami, należš do nich: wolne aminokwasy, peptydy, amidy, aminy, niektóre alkaloidy, glikozydy zawierajšce azot, zasady purynowe i pirymidynowe, sole amonowe i azotany.

9. Co zawiera włókno surowe?
Ma wpływ na wartoć pokarmowa paszy, produkcje i zdrowie zwierzšt. Zwiera składniki cian komórek roslinnych zarówno pierwotne zbudowane z celulozy i wtórne wytworzone w okresie póniejszym w wyniku tzw. Apozycji. Zawiera celuloze, hemiceluloze, kutyne, lignine, suberyne, krzemionke, 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin