buraczki z papryką - paluszki wiedźmy - serowe krakersy.docx

(14 KB) Pobierz

BURACZKI Z PAPRYKĄ

 

1,5 kg ugotowanych startych na grubej tarce buraczków. 2 duże cebule i 1 dużą paprykę czerwona drobno pokrojone dusić na oleju (najpierw cebula). Po 10 min dodać 1/3 szklanki cukru i jeszcze dusić (można dodać troszeczkę wody ale później ja odparować, ma być papka cebulowo-paprykowa), wymieszać buraczki z tym co na patelni, dodać 2 łyżeczki soli, 5 łyżek octu, pieprz do smaku i wszystko pogrzać i dobrze wymieszać. Załadować wszystko do słoików i pasteryzować 20 min.

 

 

 

Paluszki Wiedźmy

 

·         225 g miękkiego masła

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         1 jajko

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

·         2 i 2/3 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka soli

·         3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść.

Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Piec około 10 minut w temperaturze 200°C

 

 

Serowe krakersy

 

·         2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej

·         2 łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka soli

·         3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·         75 g masła

·         120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar

·         1/2 szklanki zimnej wody

·         sól, do oprószenia

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować (najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego lub w malakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy do tego) lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.

Piec w temperaturze 220°C przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin