Zapiekanka z szynką
Kaloryczność: 330 kcal/porcja
Składniki na 6 porcji:
•
60 dag małych ziemniaków
2 marchewki
por
mała cukinia
cebula
200 ml śmietany kremówki
150 ml bulionu warzywnego
łyżka mąki
5 dag szynki
10 dag startego żółtego sera, np. gouda
3 łyżki masła
po łyżce siekanej natki i majeranku
2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1.
Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinach 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Marchewki i por pokroić w talarki, cukinię w plasterki.
2.
Warzywa włożyć do osolonego wrzątku, blanszować 2-3 minuty, odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę, wlać śmietanę i bulion, wymieszać, gotować kilka minut.
3.
Szynkę pokroić w kostkę, razem z ziołami dodać do sosu, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki i warzywa wyłożyć do żaroodpornej formy, polać sosem.
4.
Żółtka rozmącić z serem, polać wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 200 °C.
Zapiekanka pomidorowo-ziołowa
Kaloryczność: 420 kcal/porcja
30 dag makaronu nitki
cukinia
6 pomidorów
10 dag szynki
150 g sera mozzarella
sól, pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
świeża bazylia
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przełóż do formy, uklepując łyżką. Na wierzch wyłóż kawałki szynki, plastry cukinii, przekrojone na pół, oczyszczone z pestek pomidory oraz pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Posyp obficie pieprzem i suszonymi ziołami. Zapiekaj 30 min w temp. 190°C. Udekoruj świeżą bazylią.
Zapiekanka z fasolą
30 dag makaronu świderki
po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
20 dag drobiowego mięsa mielonego
sól
mały karton sosu pomidorowego
10 dag żółtego sera
Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź. Kukurydzę i fasolę osącz. Mięso podsmaż z posiekaną cebulą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wlej sos pomidorowy, wymieszaj. Makaron połącz z mięsem, fasolą i kukurydzą, posyp startym serem. Zapiekaj 35 min w temp. 180°C. Udekoruj bazylią.
Zapiekanka chłopska
7-8 dużych ugotowanych ziemniaków
6 plastrów boczku
2 cebule ze szczypiorem
kubek kwaśnej śmietany
2 jajka
10 dag twardego żółtego sera
natka pietruszki
Ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w talarki, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę.
...
Anitra_