Zapiekanki.docx

(970 KB) Pobierz



Zapiekanka z szynką

http://gotowanie.onet.pl/0

Kaloryczność: 330 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 6 porcji:

http://gotowanie.onet.pl/0

60 dag małych ziemniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 marchewki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

por

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

mała cukinia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

200 ml śmietany kremówki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 ml bulionu warzywnego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżka mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 dag szynki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag startego żółtego sera, np. gouda

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

po łyżce siekanej natki i majeranku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinach 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Marchewki i por pokroić w talarki, cukinię w plasterki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Warzywa włożyć do osolonego wrzątku, blanszować 2-3 minuty, odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać mąkę, wlać śmietanę i bulion, wymieszać, gotować kilka minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Szynkę pokroić w kostkę, razem z ziołami dodać do sosu, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki i warzywa wyłożyć do żaroodpornej formy, polać sosem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Żółtka rozmącić z serem, polać wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 200 °C.


 


Zapiekanka pomidorowo-ziołowa




Kaloryczność: 420 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

30 dag makaronu nitki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukinia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

6 pomidorów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag szynki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 g sera mozzarella

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

tymianek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

zioła prowansalskie

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

świeża bazylia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przełóż do formy, uklepując łyżką. Na wierzch wyłóż kawałki szynki, plastry cukinii, przekrojone na pół, oczyszczone z pestek pomidory oraz pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Posyp obficie pieprzem i suszonymi ziołami. Zapiekaj 30 min w temp. 190°C. Udekoruj świeżą bazylią.

 

Zapiekanka z fasolą

 



Kaloryczność: 420 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

30 dag makaronu świderki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag drobiowego mięsa mielonego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

mały karton sosu pomidorowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

zioła prowansalskie

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

świeża bazylia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź. Kukurydzę i fasolę osącz. Mięso podsmaż z posiekaną cebulą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wlej sos pomidorowy, wymieszaj. Makaron połącz z mięsem, fasolą i kukurydzą, posyp startym serem. Zapiekaj 35 min w temp. 180°C. Udekoruj bazylią.



Zapiekanka chłopska

 

http://gotowanie.onet.pl/0

7-8 dużych ugotowanych ziemniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

6 plastrów boczku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 cebule ze szczypiorem

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kubek kwaśnej śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag twardego żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

natka pietruszki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w talarki, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin