Złoty kalafior.doc

(651 KB) Pobierz
Złoty kalafior

Złoty kalafior

składniki

·         1 kalafior duży

·         1 papryka czerwona

·         1 cukinia

·         1 cebula

·         Zalewa:

·         4 szklanki wody

·         1 ,5 szklanki cukru

·         2/3 szklanki octu

·         1 łyżeczka kurkumy

·         1 łyżka soli

·         1 łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania

  1. Kalafior myjemy, dzielimy za różyczki. Paprykę myjemy, kroimy na małe kawałki. Cukinię myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki.
  2. Cebule obieramy, kroimy na plastry.
  3. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, na koniec wlewamy ocet.
  4. Do słoika na dno kładziemy plaster cebuli, następnie kalafior, paprykę i cukinię. Całość zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy ok. 10-12 minut.
  5. (Można robić bez dodatku cukinii).
  6. Wychodzi ok. 7 słoików 500 ml

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin