Ryżowy omlet.doc

(63 KB) Pobierz

Omuraisu (omu rice) -> Japoński ryż w omlecie/ ryżowy omlet.

Oto tłumaczenie przepisu, który znalazłam w Internecie, dokładniej tu à http://www.justhungry.com/2006/08/omuraisu_omu_ri.html

Najbardziej przekonało mnie do tego przepisu zdjęcie babci autorki ;)

Naturalnie skracam i przystosowuję dla potrzeb polskich kucharzy ;)

omuraisu2.jpg

·         1 filiżanka ugotowanego ryżu (białego lub brązowego),

·         1/2 małej cebuli (drobno posiekanej)

·         1/2 filiżanki kawałków piersi kurczaka lub innego mięsa (może być ser żółty lub warzywa, jeśli nie jecie mięsa),

·         masło

·         ketchup (w plastikowej butelce),

·         2 duże jaja

·         sól i pieprz do smaku,

 

Przybory: patelnia, duży rondel, filiżanka do odmierzania ilości, miseczka, pałeczki lub trzepaczka, łopatka.

W rondlu szklimy cebulę na maśle. Dodajemy mięso/warzywa i mieszamy aż będzie gotowe. Dodajemy ryż i mieszamy aż się podgrzeje. Jeśli robicie nadzienie z serem – wrzućcie go teraz. Dodajemy odrobinę ketchupu i energicznie mieszamy. Dodejemy soli i pieprzu – mieszamy i zestawiamy z ognia.

Na patelnie wrzucamy masło i gdy się topi wbijamy jajka do miseczki, dodajemy soli i pieprzu, mieszamy i wlewamy na roztopione już masło. Omlet smażymy do chwili, gdy sam środek nie będzie jeszcze do końca ścięty.

Teraz mamy 2 opcje:

1.Układamy ryż na talerzu w takim kształcie, jaki ma mieć omlet i na to ostrożnie nakładamy omlet, podwijając brzegi pod ryż.

2. Na omlet (wciąż na patelni) nakładamy ryż tak, by utworzył szeroki pas po środku. Zawijamy brzegi omleta na ryż i przekładamy na talerz.

Teraz nacinamy omlet (nie jest to konieczne) i ketchupem rysujemy wzorek lub piszemy imię osoby, dla której jest przygotowany ;)

Można podawać z odrobiną zielonej sałaty.

 

Smacznego J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By Vila

Więcej przepisów znajdziecie na moim ,,chomiku”: www.chomikuj.pl/Vila

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin