ANGLO−AZJATYCKA SAŁATKA Z JAGNIĘCINĄ
Przepisy -> Sałatki -> Anglo−azjatycka sałatka z jagnięciną
Nigella Lawson pisze: "Uwielbiam ostro−kwaśną kuchnię tajską. Równie mocnym uczuciem darzę tradycyjną angielską jagnięcinę z dżemem porzeczkowym i miętą. Ten przepis jest jak as w rękawie gdy przygodzi dzień, w którym trzeba przed obiadem podać przystwakę. To jagnięca wersja południowo−wschodnio−azjatyckiej, ostro−kwaśnej sałatki z wołowiną. "
Składniki
2 łyżeczki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
1 comber jagnięcy ok. 250g
1 paczka ok. 180g mieszanych liści sałaty
3 łyżki drobno posiekanej mięty
−sos
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki
1 łyżeczka sosu sojowego
1 czerwona papryczka chili, oczyszczona z pestek i drobno posiekana, lub 1/4 łyżeczki suchych płatków chili
1 cebula dymka, drobno posiekana
Sposób przyrządzenia
Podgrzej olej na patelni i smaż jagnięcinę po 5 minut z każdej strony. Tak usmażone mięso zawiń w folię aluminiową, tak by w środku pozostało trochę przestrzeni i pozostaw na ok. 5 minut.
W średniej wielkości misce wymieszaj ze sobą sos rybny, ocet ryżowy, dżem, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i dymkę.
Otwórz folię z mięsem i cały płyn z mięsa wlej do sosu. Potnij mięso w bardzo cienkie plasterki i wrzuć do miski z sosem, wymieszaj. Czas jaki mięso powinno poleżeć w sosie, zależy od tego jak bardzo wysmażony był comber. Pamiętaj jednak, że mięso ma zachować swój różowy kolor.
Rozłóż liście sałaty na talerzach, następnie ułóż mięso i polej wszystko sosem. Na koniec posyp posiekaną miętą.
CIEPŁA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW
Przepisy -> Sałatki -> Ciepła sałatka z ziemniaków
Nigella Lawson pisze:"Mam pewien kłopot z ziemniaczanymi sałatkami, które kleją się od majonezu i palą w przełyku − z powodu zbyt duzej ilości surowej cebuli. Ta sałatka jest bardziej w moim stylu: przede wszystkim bez żadnego obierania. Sos z białego octu winnego z musztardą i skwarkami. Do tego delikatna dymka. Czy może być coś lepszego. "
2kg młodych ziemniaków
4 cebulki dymki, drobno posiekane
1 łyżka oliwy aromatyzowanej czosnkiem
8 plastrów bekonu, pociętych w dużą kostkę
1−2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej
W garnku zagotuj posoloną wodę i wrzuć do niej ziemniaki. Gotuj je przez 20 minut lub do czasu kiedy będą miękkie, następnie osusz je i przetnij na pół.
Umieść ziemniaki w dużej misce i dodaj pociętą dymkę.
Podgrzej olej na patelni i usmaż na nim bekon , tak by był chrupiący. Zdejmij go z patelni.
Pod patelnią zgaś ogień i umieść na niej ocet winny i musztardę. Zmieszaj całość i polej tym ziemniaki i dymkę.
Bezpośrednio przed podaniem sałatki, posyp ją podsmażonym bekonem, wymieszaj i posyp ponownie.
PIECZONE POMIDORY
Przepisy -> Sałatki -> Pieczone pomidory
Wspaniały lekki dodatek do mięs, sałatek, makaronów, a nawet kanapek. Lepszy niż suszone pomidory ze sklepowej półki. Najprostszy z możliwych przepisów. Pomidory można jeść na ciepło, albo, po ostygnięciu, schować do lodówki i dodawać do wielu potraw.
500g małych pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki cukru
Nastaw piekarnik na 220 C.
Przetnij pomidory na pół i ułóż je w naczyniu do pieczenia nacięciem do góry. Posyp je solą, cukrem i suszonym tymiankiem, polej oliwą.
Naczynie z pomidorami włóż do piekarnika i natychmiast wyłącz piekarnik. Pomidory pozostaw na noc w piekarniku lub na 1 dzień bez otwierania piekarnika.
SAŁATKA SZEFA
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka szefa
Pyszną sałatka w której połączenie świeżej i kruchej sałaty lodowej, soczystej szynki, słodkiej kukurydzy oraz awokado cudownie się uzupełniają. A całość podkreśla, sos musztardowo−winnym i starty ementalerem.
1 główka sałaty lodowej
225g szynki pokrojonej w kostkę
1 puszka kukurydzy
75g startego sera Emmentaler
1 awokado, obrane, bez pestki , pocięte na kawałki
−na dressing
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego cabernet sauvignon
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy extra virgin
Podrzyj liście sałaty i umieść w misce.
Dodaj pociętą szynkę, osuszoną kukurydzę, starty Emmentaler i kawałki awokado.
Wymieszaj razem składniki na dressing w małej misce i polej nim sałatę zanim wymieszasz wszystkie jej składniki.
SAŁATKA Z MIĘSEM KRABOWYM, AWOKADO I JAPOŃSKIM SOSEM
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z mięsem krabowym, awokado i japońskim sosem
Oto sałatka, którą przygotujesz o każdej porze dnia, w kilka minut. Połączenie delikatnego mięsa krabowego łączy się z maślanym awokado i liśćmi rukoli, finezyjnie ułożonych na talerzu , całość podkreślona ognistą paryczką chili, pastą wasabi i słodyczą Mirin. Smacznego!
2 łyżki Mirin (słodkiego wina ryżowego)
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki pasty wasabi
kilka kropli oleju sezamowego
1 długa czerwona papryczka chili, bez pestek drobno posiekana
200g ugotowanego mięsa krabowego
1 łyżeczka soku z limonek
150g rukoli
1 miękkie awokado
1−2 łyżeczki pociętego szczypiorku
W misce, w której zmieści się później mięso krabowe, zmieszaj wino, ocet ryżowy, pastę wasabi, sól i olej sezamowy. Następnie odbierz 4 łyżki sosu do następnej miski, która pomieści sałatę.
Do pierwszej miski dodaj posiekaną papryczkę chili, mięso krabowe i wymieszaj wszystko dokładnie.
Do drugiej miski z mniejszą ilością sosu dodaj sok z limonki i sałatę, wymieszaj całość. Porcje gotowej sałaty ułóż na talerzach.
Mięso krabowe , nabierz łyżką i umieść w małej foremce, następnie umieść na środek talerza.
Łyżeczką wydrąż awokado i rozłóż dookoła mięsa krabowego, skrop sokiem z limonki.
Całość posyp świeżym szczypiorkiem.
SAŁATKA Z PIECZONYCH POMIDORÓW, SERA KOZIEGO I MIĘTY
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z pieczonych pomidorów, sera koziego i mięty
To idealna sałatka na upalny letni dzień, smakuje wyśmienicie. Są tu w niej szpinak, rukola i słoneczne pomidorki. To właśnie w pomidorach tkwi tajemnica jej doskonałego smaku. Pozostawione przez noc w ciepłym, lecz wyłączonym piekarniku stają się soczyste i słodkie. Rano wystarczy już tylko wymieszać wszystkie składniki i sałatka gotowa.
200g liści szpinaku lub rukoli
200g miękkiego sera koziego
1 porcja pieczonych pomidorów
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
Ułóż umytą rukolę lub szpinak na dużym talerzu, za pomocą łyżki wyjmuj ser kozi i układaj go w różnych częściach talerza.
Ułóż w taki sam sposób upieczone połówki pomidorów.
W naczyniu w którym piekły się pomidory umieść oliwę i sok z cytryny , wymieszaj całość i polej tym sałatę.
Posyp posiekaną miętą.
SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ KURZĘCĄ
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z wątróbką kurzęcą
W związku z nadmiarem wątróbki kurzęcej w lodówce, zastanawiałam się nad szybkim przepisem na kolację. Przypomniałam sobie sałatkę, którą kiedyś próbowałam. Jest to świetny przepis na ciepły, ale niewymagający dużo pracy posiłek. To ciekawe połączenie smaków sprawia, że zwykła wątróbka staje sie nie tylko zdrową, ale i smaczną propozycją.
2 łyżki oliwy z oliwek
300g wątróbki z kurczaka
130g rukoli
1 łyżka winnego sherry
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż wątróbkę przez ok. 7 minut, obracając ją podczas smażenia.
W czasie smażenia wątróbki , przygotuj dwa talerze i ułóż na nich umytą rukolę.
Usmażone wątróbki ułóż na sałacie.
Następnie na jeszcze gorącą patelnię wylej sos klonowy i winne sherry, wymieszaj wszystko razem i polej tym sosem talerz.
Posyp solą i podawaj jeszcze ciepłe.
ZIELONA SAŁATKA FATOUSH
Przepisy -> Sałatki -> Zielona sałatka fatoush
Lubię sałatki − można popuścić wodze fantazji i stworzyć coś pysznego ze składników, które mamy w lodówce. I każda z nich staje się niepowtarzalna. Zielona sałatka "fatoush" to połączenie cudwonej zieleni w postaci; sałaty, awokado, chili oraz ziół takich jak kolendra i mięta z chrupiącym chlebkiem pita.
4 cebule dymki
2 długie zielone papryczki chili
1 główka sałaty rzymskiej
skórka i sok z 1 limonki
sól
2 chlebki pita
1 dojrzałe awokado
4 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki posiekanej mięty
Posiekaj drobno cebulę, oczyść paprykę z pestek i pokrój ją w talarki, całość wsyp do miski.
Oberwij liście sałaty z zewnątrz wyrzuć je, resztę liści umyj, porwij i wrzuć do miski.
W małej miseczce roztrzep sok i skórkę z limety z oliwą i solą.
Chlebek pita umieść w piekarniku i piecz ok. 5 minut, aby nabrały złotego koloru i był chrupiący. Gotowy chlebek zostaw do wystygnięcia.
Przetnij awokado na pół wyjmij pestkę i małą łyżeczką wydrąż miąższ, wszystko wrzuć do miski.
Polej sałatę mieszanką oliwy i soku z limonki, dodaj posiekane zioła, wymieszaj wszystko delikatnie rękoma.
Połam upieczony chlebek pita dodaj do miski, jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
DYNIA Z PEKANAMI I NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM
Przepisy -> Sałatki -> Dyni z pekanami i niebieskim serem pleśniowym
Dynia to jesienny dar natury, z jej miąższu można przyrządzać zupy, sałatki, konfitury i marynaty. Dziś proponuję wam sałatkę z pieczoną dynią, pekanami i serem Roquefort. Nie muszę chyba mówić, że jest bardzo pyszna i wspaniale smakuje, jako danie na ciepło jak i zmino.
ok. 2 kg dyni
3 łyżki oliwy
6 gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
100g pekanów
125g sera Roquefort lub innego ser z tego gatunku
Nastaw piekarnik na 220 C. Pokrój dynię w niedużą kostkę ok. 2,5cm, zostawiając skórę . Wsyp pokrojoną dynię na blachę do pieczenia, skrop oliwą i posyp tymiankiem (4 gałązkami). Całość piecz 30−45 minut lub do czasu kiedy dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wyłóż na duży półmisek, posyp orzechami i kawałkami sera, wymieszaj delikatnie. Wierzch posyp resztą tymianku.
SAŁATKA OWOCOWA
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka owocowa
250g drobno pokrojonych truskawek
1 łyżeczka soku z granatów
100g mango pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki soku z limonki
125g borówek
150g jogurtu waniliowego
2 łyżeczki mieszanki nasion dyni, słoneczniku i sezamu
Wymieszaj pocięte truskawki z sokiem z granatów.
Kostki mango spryskaj sokiem z limonki.
Do 2 pucharów rozłóż warstwami owoce; najpierw truskawki, następnie mango, borówki, jogurt, a na końcu mieszankę nasion.
SAŁATKA POMIDOROWA W ANGIELSKIM STYLU
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka pomidorowa w angielskim stylu
Nigella Lawson pisze: "Jako przekąska przed posiłkiem w lecie, ta sałatka pomidorowa wystarczy Ci absolutnie. W charakterze dressingu wystąpi w tym przypadku, wspaniały kanon kuchni angielskiej, czyli krem sałatkowy, tak bardzo niedoceniony, ponieważ żyjemy w czasach oliwy z pierwszego tłoczenia."
500g dobrych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
ćwierć łyżeczki musztardy angielskiej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka drobnego cukru
sól i czarny pieprz
250ml pełnotłustego mleka
1 jajko, roztrzepane
4 łyżki octu estragonowego; można zastąpić octem jabłkowym
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypiorek lub cebula dymka
Napełnij zlew do połowy zimną wodą. W rondlu o grubym dnia połącz musztardę, mąkę i cukier z łyżeczką soli i drobno zmielonym pieprzem. Dodaj odrobinę mleka i mieszaj, dopóki nie powstanie gładka masa. Wtedy postaw rondel na małym ogniu i cały czas dodając mleko, nadal mieszaj.
Po wlaniu całego mleka dodaj roztrzepane jajko oraz ocet i nadal ubijaj, aż sos zacznie gęstnieć. Kiedy mieszanka nabierze konsystencji kremu, wlej olej, po czym zanurz garnek w zlewie z zimną wodą i jeszcze chwilę ubijaj.
Po wystygnięciu kremu, przekrój pomidory na połówki i ułóż je na jednym bardzo dużym półmisku lub dwóch mniejszych. Pokrop je kilkoma łyżkami sosu, a następnie posyp posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
SAŁATKA Z SUROWYCH BURAKÓW, KOPERKU I GORCZYCY
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z surowych buraków, koperku i gorczycy
Nigella Lawson pisze: "Jestem przekonana, że buraki najlepiej smakują na surowo, a przepis na tę sałatkę jest najlepszym tego dowodem. Daję słowo, że będzie ona smakować nawet tym, którzy wynieśli bolesne doświadczenia ze wstrętnymi słodko−octowymi buraczkami ze szkolnej stołówki."
duży pęczek świeżego koperku; ok. 6 łyżek po posiekaniu
500g surowych buraków
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki nasion gorczycy
ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
Posiekaj pęczek koperku. Około 6 łyżek, jest właściwą miarą dla tej ilości buraków, ale odrobina mniej lub więcej nie robi różnicy. Koperek przełóż do dużej miski (zostawiając trochę do posypania sałatki). Obierz buraki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
Po tarkowaniu wszystkich buraków przełóż je do misy z koperkiem i dokładnie wymieszaj, żeby oba składniki dobrze się połączyły. Wyciśnij sok z cytryny, skrop oliwą i ponownie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się połączą, postaw na ogniu patelnię teflonową lub z grubym dnem i praż na niej przez kilka minut gorczycę. Ostudzoną dodaj do buraczano−koperkowej sałatki i ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Gotową sałatkę przełóż na półmisek, po czym posyp pozostałą częścią koperku i świeżą pietruszką, żeby dodać trochę żywej zieleni.
SAŁATKA Z MARCHEWKI I FISTASZKÓW
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z marchewki i fistaszków
Nigella Lawson pisze: "Wiem, że lista składników, może wydać się dość dziwna, jest to jednak kombinacja nie tylko znakomita, ale, uprzedzam, wręcz uzależniająca. Nie przestraszcie się pozornie dużą ilością octu. Ostry i kwaśny smak dressingu, w połączeniu z tłustością orzechów i z drugiej strony, orzechową słodyczą marchwi, sprawdza się idealnie."
4 średnie marchewki, oskrobane
75g solonych orzechów ziemnych
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oleju arachidowego
Oskrob marchew dość grubo i przepuść przez tarczę do krojenia frytek w malakserze, albo po prostu pokrój ją w dość cienkie słupki.
Posiekaną marchew włóż do miski, wymieszaj z fistaszkami i dodaj pozostałe składniki.
Z podanych składników otrzymacie 1 lub 2 porcje, zależnie od Waszej zachłanności.
NADZWYCZAJNA SAŁATKA GRECKA
Przepisy -> Sałatki -> Nadzwyczajna sałatka grecka
Nigella Lawson pisze: "Sałatka grecka to w kulinarnym kanonie taka potrawa, która u osób niechętnych wobec starych przepisów nie budzi ciepłych skojarzeń. To duży błąd, ponieważ dobra grecka sałatka jest wręcz stworzona do leniwego przygotowania i spożywania w upalne dni. Myślę, że cała tajemnica polega na podwójnej sztuczce: zastąpieniu pokrojonym w plastry koprem włoskim, tradycyjnego ogórka oraz pozostawieniu posypanej oregano cebuli w oliwie i w occie na odpowiednio długi czas, by uniknąć ostrego smaku i zapachu po jej zjedzeniu. Ta wersja jest łagodna, sycąca, kipiąca smakami lata. Jeśli nie lubisz kopru włoskiego, nie dodawaj go, ale też nie zastępuj ogórkiem. "
1 czerwona cebula
1 łyżka suszonego oregano
czarny pieprz
1 łyżka octu z czerwonego wina
200ml oliwy z pierwszego tłoczenia
5 dojrzałych pomidorów
szczypta morskiej soli
1 duża sałata rzymska
1 bulwa kopru włoskiego
125g drylowanych czarnych oliwek
400g sera feta
sok z połówki cytryny
Obierz i pokrój w cienkie plastry czerwoną cebulę, posyp ją oregano i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie polej octem i oliwą, dobrze wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej, tym lepiej. Kiedy nadejdzie właściwa pora, zauważycie, że krwistoczerwone zabarwienie cebuli zmieniło się w jasnobrunatnoróżowe.
Gdy nabierzesz apetyt na sałatkę, zajmij się resztą składników. Pokrój pomidory na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze raz na ćwiartki (zawsze wzdłuż), w ten sposób, by otrzymać wiele cieniutkich podłużnych segmentów. Posyp cukrem oraz szczyptą soli o odstaw na chwilę, zajmując się resztą składników.
Jeśli musisz, umyj sałatę, porwij na niezbyt małe kawałki i włóż je do dużej, szerokiej miski. Dodaj pokrojony w plastry koper włoski, następnie oliwki i fetę − pokrój ją w kostkę lub pokrusz − po czym starannie wszystko wymieszaj. Dopiero wtedy dodaj pomidory, czerwoną cebulę razem z zalewą i wreszcie sok z cytryny.
Wymieszaj delikatnie, ale starannie żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI
Przepisy -> Sałatki -> Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
Nigella Lawson pisze: "Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo−pikantna z d...
bogg