MUFFINKI Z CHEDDAREM.docx

(10 KB) Pobierz

Babeczki:
1 ½ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy w proszku
½ szklanki startego Cheddara
6 łyżek stołowych oleju roślinnego
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe jogurtu
½ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki stołowe sosu Worcestershire

Przybranie:
2 łyżki stołowe startego Cheddara
Sos Worcestershire

Potrzebny sprzęt: 12 foremek do babeczek

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

W dużej misce, widelcem zmieszaj razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, musztardę i ser. W wysokim naczyniu ubij razem pozostałe składniki. Wlej je do miski z suchymi składnikami, pomieszaj delikatni widelcem, pamiętaj, że ciasto na dobre muffinki ma gródki.

Przelej ciasto do foremek i piecz 20 min., potem szybko wyciągnij z piekarnika i posyp każdą serem i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Włóż powrotem do pieca na 5 min., wyciągnij muffiny i odstaw do wystygnięcia. Jedz, kiedy są jeszcze ciepłe, ale nie są już gorące.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin