Rewolucja Na Talerzu -s02e04.Placki.04.11.2010.docx

(166 KB) Pobierz

Odcinek 4

Premiera 4 listopada 2010

Placki

Czy zrobienie dietetycznych i jednocześnie smacznych placków jest w ogóle możliwe? Dla naszych prowadzących wszystko jest możliwe. Sprawdźcie jakie nowe rewolucyjne przepisy przygotowały tym razem. Agata pokaże wam na jakim oleju najlepiej jest smażyć placki, a Olga zdradzi kilka ciekawostek na temat niedocenianego, choć popularnego u nas ziemniaka.

Zaczynamy od tradycyjnych i lubianych placków ziemniaczanych. Okazuje się, że przeciętnie każdy z nas  zjada 120 kg ziemniaków rocznie. To ilość nie do przecenienia, szczególnie, że w ziemniaku jest mało kalorii, a co ważniejsze jest on szeroko dostępnym warzywem w Polsce. Na czym będzie polegała rewolucja? Proponujemy placki ziemniaczane bez mąki, a przede wszystkim bez smażenia.

Druga propozycja to przepis idealny, żeby przemycić w plackach warzywa, a co za tym idzie witaminy. Placki z cukinii i szpinaku również nie będą zawierać mąki. Sprawdźcie zatem jaki zdrowy składnik należy dodać, żeby nasze placki były zwarte i nie rozpadały się.  Możemy je serwować jako oddzielnie danie lub potraktować jako dodatek do mięsa.

Ostatnia propozycja zachwyci wasze dzieci i nie tylko. Placki z gruszki na słodko i dodatkiem cynamonu. Żeby nie zrobić z nich kalorycznych racuchów, dodamy pszenną mąkę pełnoziarnistą i świetny waniliowy dodatek. Palce lizać!

Ile tak naprawdę jest żelaza w szpinaku, czy ziemniak wyciąga nadmiar soli z naszego organizmu, a także jak sprawić, żeby gruszka nie ciemniała. Tego wszystkiego dowiecie się z kolejnego odcinka Rewolucji na Talerzu. Zapraszamy!

Z praktycznych porad dowiecie się również wszystkiego o ziemniaku, jak go przechowywać,  jak gotować . Agata pokaże wam dodatkowo jak przechowywać świeży szpinak.

 

PIECZONE PLACKI  ZIEMNIACZANE

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20pieczone.jpg

Na placki:

-          1 kg ziemniaków

-          1 cebula

-          1 ząbek czosnku

-          garść liści świeżego majeranku

-          1 małe jajko

-          sól, pieprz

-          olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:

-          1 jogurt  niskotłuszczowy

-          1 łyżeczka chrzanu

-          sól i pieprz

 

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.

 

Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal.

 

PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20z%20cukinii.jpg

Na placki:

-          2 cukinie

-          garść  liści szpinaku

-          50g sera feta

-          ząbek czosnku

-          garść świeżych liści mięty

-          łyżki mielonych orzechów laskowych

-          1 małe jajko

-          sól, pieprz

-          olej rzepakowy do smażenia

Na salsę:

-          1 pomidor

-          1 łyżeczka  oliwy

-          ½ łyżeczki octu balsamicznego

-          kilka listków mięty

 

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt.

Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.

Gotowe placuszki podawać   z salsą.

 

Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal.


PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20na%20slodko.jpg

Na placki:

-          2 twarde gruszki

-          3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

-          1 małe jajko

-          1łyżka soku z cytryny

-          szczypta cynamonu

-          sól

-          olej rzepakowy do smażenia

 

Na twarożek:

-          250g  twarożku homogenizowanego 0 % tłuszczu

-          1 laska wanilii

-          1 łyżeczka miodu

 

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać.  Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.

Dobrze wymieszać. Uformować małe  placuszki.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.  

 

Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin