sernik_krĂłlewski.doc

(174 KB) Pobierz

Sernik królewski

poniedziałek, 28 stycznia 2008 20:18

 

Pyszny i elegancki. Jeden z lepszych serników. Pierwszy raz upieczony przez Byczka. Był tak dobry, że postanowiłam go powtórzyć. I z pewnością będę powtarzała. Polecam.

 

 

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

4 żółtka (białka zostawić do masy serowej)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao 

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić i zetrzeć na tarce (jedna część na dół, druga na górę).

 

Masa serowa:

1½ kg twarogu

1 kostka margaryny

4 żółtka + piana z 8 białek

2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń

(olejek migdałowy) 

Żółtka, cukier i tłuszcz utrzeć. Do powstałej masy dodawać po trochu twaróg. Następnie dodać mąkę ziemniaczną lub budyń w proszku. Na koniec dobrze ubite białka. Delikatnie wymieszać. Można wlać olejek migdałowy.

Jedną część ciasta potrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i wierzch przykryć potartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok. godzinę.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin