WINO Z BIAŁYCH PORZECZEK.doc

(22 KB) Pobierz

Wino z Białych Porzeczek

 

Przepis nr. 01

 

Porzeczki białe i czerwone nadają się do wyrobu pierwszorzędnych win. Im owoce są dojrzalsze, tym lepsze uzyskamy wino. Jeśli mamy niezbyt dojrzałe porzeczki, to trzeba je zostawić na kilka dni w suchym, przewiewnym miejscu, celem dojrzenia.
Porzeczki należy umyć i obrać skrupulatnie z szypułek i łodyżek z powodu ich gorzkiego smaku. Owoce należy zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem.
Porzeczki posiadają dość dużo kwasu i dlatego czasem sok porzeczkowy rozcieńcza się wodą w stosunku nawet 1l soku : 2l wody. Powstałą miazgę należy zalać odpowiednią ilością wrzącej wody i po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży. Po dwudniowym nafermentowaniu, przecedzić, dodać roztworu cukru (jeśli dużą ilość to w dwóch ratach) i fermentować.

Porzeczki białe posiadają trochę mniej kwasu, niż czerwone i dlatego można trochę zmniejszyć ilość wody lub zwiększyć ilość owoców.

Przykłady na 10l wina:

Wino z BIAŁYCH porzeczek

wino 9%

wino 11%

wino 17%

4,5kg porzeczek

4,75kg porzeczek

5kg porzeczek

6l wody

5,5l wody

4,75l wody

1,2kg cukru

1,7kg cukru

2,8kg cukru

2g pożywki

3g pożywki

4g pożywek

Podobno bardzo dobre wina daje połączenie porzeczek z czereśniami...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin