Wątróbka po włosku.rtf

(6 KB) Pobierz
W¹tróbka po w³osku

tróbka po włosku

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag wątróbki cielęcej

pół szklanki mleka

łka mąki

3 łki oleju

duża cebula

10 dag chudej szynki

4 łki posiekanej zielonej pietruszki

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Ziarenka Smaku WINIARY lub sól

pieprz

 

tróbkę namocz w mleku, a następnie obierz z błon, osusz, pokrój w cienkie ukośne plastry, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minut z każdej strony. Po przełeniu do rondla posyp ją Ziarenkami Smaku lub solą i pieprzem i wstaw do ciepłego piekarnika, by nie wystygła.

 

Tymczasem zeszklij na patelni drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, chwilę podsmaż - mieszając - wlej wino. Po 2-3 minut gotowania wsyp zieloną pietruszkę i wymieszaj. Polaną tym sosem wątróbkę podaje się z makaronem lub kładzionymi kluskami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin