Wątróbka drobiowa.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbka drobiowa

tróbka drobiowa

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag wątróbki drobiowej

2 cebule

2 jabłka

2 łki mąki

5 dag masła lub oleju do smażenia

l

biały zmielony pieprz

 

tróbkę umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na 8 plastrów jednakowej grubości. Następnie wątróbkę obtocz w mące, lekko otrzep i pozostaw, żeby mąka nieco przyschła. Połowę masła lub oleju roztop na patelni.

 

W tym czasie usmaż z obu stron plastry jabłek, a następnie cebulę. Odłóż je potem w ciepłe miejsce. Teraz umyj patelnię. resztęuszczu rozgrzej i usmaż z obu stron wątróbkę. Po usmażeniu posól i popieprz. Ułóż na podgrzanym półmisku, obłóż usmażonymi jabłkami i cebulą. Podawaj z ziemniakami puree i surówką.

 

W podobny sposób możesz przyrządzićtróbkę cielę lub wołową. Aby zaostrzyć smak potrawy, możesz zastąpić smażone jabłka sosem pomidorowym (aby otrzymać taki sos, do tłuszczu pozostałego po smażeniu cebuli dodaj ł koncentratu pomidorowego i wody oraz sól i pieprz).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin