Ozorek cielęcy na modłę wschodnią.rtf

(8 KB) Pobierz
Ozorek cielêcy na mod³ê wschodni¹

Ozorek cielęcy na modłę wschodnią

 

Składniki:

ozorek (około 1 kg)

2 cebule

2 marchewki

2 szalotki

3 pomidory

bek czosnku

po 2-3 liście pietruszki, gałązki tymianku i majeranku

liść laurowy

2 szklanki białego wina wytrawnego

łka mąki ziemniaczanej

5 dag rodzynek

kilka ziaren czarnego pieprzu

szczypta pieprzu tureckiego

Ziarenka Smaku WINIARY

l

2 łki oleju do smażenia

 

Namocz ozorek w zimnej wodzie na 12 godzin, dwukrotnie w tym czasie zmieniając. Po wyjęciu z wody osącz go i poobcinaj chrząstki i ślinianki.

 

Cebulę i szalotki obierz i pokrój w plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory - w cząstki, a czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym w dużym rondlu oleju, po czym dorzuć opłukaną zieleninę. Gdy cebula będzie przezroczysta, dołóż ozorek, zalej go winem i dopełnij wodą tak, by płyn go przykrył, po czym dopraw solą i Ziarenkami Smaku, jednym i drugim pieprzem oraz wrzuć liść laurowy. Po doprowadzeniu zawartości garnka do wrzenia od razu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut, co pewien czas odwracając mięso. W końcu ozorek wyjmij, obierz go z błony, pokrój, ułóż na półmisku i odstaw w ciepłe miejsce, gdzie nie wystygnie.

 

Rodzynki wymyj i namocz w pół szklanki bulionu, w którym gotował się ozorek. Z pozostałego wywaru wyjmij zieleninę, postaw go na ogniu, dodaj rodzynki, doprowadź do wrzenia i jeszcze chwilę gotuj, po czym - mieszając sos - zagęść go mą ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody i polej nim pokrojony ozorek.

 

Podawaj z makaronem lub z buł naszpikowaną kawałkami czosnku, posmarowaną masłem i podpieczoną w piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin