Piękna Helena.rtf

(7 KB) Pobierz
Piêkna Helena

Piękna Helena

Gruszki w czekoladzie

 

Składniki na 8 porcji:

4 duże soczyste gruszki 

1,5 szklanki cukru

sok i skórka otarta z cytryny

pół laski cynamonu

1-2 goździki

10 dag gorzkiej czekolady

łka masła

2 łki miodu

kieliszek rumu

łka koniaku

4 łki płatków migdałowych

8 kulek lodów waniliowych

 

Zagotuj syrop z dwóch szklanek wody, cukru, cynamonu, goździków, soku (2 łki) i skórki z cytryny, przykryj i gotuj przez następne 10 minut.

 

Obrane gruszki przekrój wzdł na pół, usuń z nich gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny i włóż do syropu. Gotuj na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10-15 minut i odstaw do wystygnięcia.

 

W rondelku zagotuj dwie łki wody z masłem i miodem, dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się idealnie gładki. Odstaw, dodaj rum i koniak, dokładnie wymieszaj.

 

atki migdałowe zrumień na patelni. Wyjęte z syropu gruszki postaw w pucharkach, dodaj kulki lodów, polej ciepłym sosem czekoladowym i posyp płatkami migdałowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin