Krem waniliowy.rtf

(5 KB) Pobierz
Krem waniliowy

Krem waniliowy

 

Składniki:

500 ml mleka

pół laski wanilii

120 g cukru

6 żółtek

250 ml śmietanki 36-proc.

20 g Żelatyny WINIARY

do dekoracji:

skórka pomarańczowa kandyzowana

 

Mleko zagotuj z wanilią, potem wanilię wyjmij. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie, nie przerywając mieszania, wlej gorące mleko. Naczynie z żółtkami wstaw do większego garnka z wrzątkiem i ubij, aż masa zgęstnieje. Żelatynę namocz w 4 łkach wody, zagotuj ją, ostudzić i dodaj do kremu. Śmietankę ubij i delikatnie połącz z kremem.

 

Przełóż całą masę do formy i poczekaj aż zastygnie. Przed podaniem włóż formę na 3 sekundy do wrzątku, a potem wyjmij krem na talerz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin