Kolorowa papryka marynowana.rtf

(5 KB) Pobierz
Kolorowa papryka marynowana

Kolorowa papryka marynowana

 

Składniki:

po czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryce

na słoik (0,5 lub 0,75 l) po: 2 ząbki czosnku

pół niedużej cebuli

liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka pieprzu

mały koper

łka oleju lub oliwy

zalewa: szklanka octu spirytusowego 

4 szklanki wody

10 dag cukru

4 dag soli

 

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Układaj w niedużych słoikach, przekładając przyprawami.

 

Zalewę zagotuj według podanych wyżej proporcji, następnie ostudź, aby była tylko letnia i taką zalej papryką. Na wierzch wlej łeczkę oliwy. Każdy słoik pasteryzuj około 10 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin