Tort naleśnikowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort naleœnikowy

Tort naleśnikowy

 

Składniki na 8 porcji:

naleśniki:

szklanka mleka

3 jaja

15 dag mąki

łeczka masła

opakowanie kefiru (125 ml)

pół łeczki sosu sojowego

l, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

olej do smażenia

nadzienie:

4 jaja

10 dag sera cheddar

pół łeczki papryki

szklanka śmietany

czek posiekanego szczypiorku

pół łeczki curry

l, biały pieprz

 

Zacznij od przygotowania naleśników - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj i odstaw na 30 minut. Potem rozgrzej na patelni olej i usmaż 8 naleśników, rumieniąc je z obu stron. Osącz je z tłuszczu.

 

Teraz czas na nadzienie: śmietanę podgrzej z papryką i curry, dodaj pokrojony w drobna kostkę ser, wszystko dokładnie rozpuść. Następnie roztrzep jajka, wlej je do śmietany i cały czas ubijaj, aż sos zrobi sięsty. Uważaj, by się nie przypalił!

 

Naleśniki posmaruj ciepłą masą, ułóż jeden na drugim - naleśnikowy tort posyp posiekanym szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin