Tort makowy.rtf

(8 KB) Pobierz
Tort makowy

Tort makowy

 

Składniki:

biszkopt:

20 dag maku

5 łek bułki tartej

20 dag cukru

8 jaj

2 szklanki mleka

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

syrop:

szklanka wody

10 dag cukru

kieliszek spirytusu

sok z cytryny

krem:

25 dag masła

20 dag cukru pudru

4 żółtka

3 łeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)

pół kieliszka spirytusu

uszcz do tortownicy

do dekoracji:

5 dag drobno posiekanych orzechów

 

Mak ugotuj na mleku, odcedź i trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel i połącz z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową i buł tartą.

 

Przygotuj odpowiednią tortownicę - dokładnie wysmaruj jąuszczem i obsyp buł tartą, po czym przełóż do niej masę makową. Biszkopt wstaw do średnio gorącego piekarnika na około 45 minut.

 

Czas na przygotowanie kremu. Masło utrzyj na puszystą masę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na parze, następnie zestaw je i dalej ucieraj aż wystygną. Utarte masło delikatnie połącz z utartymi żółtkami. Kawę rozpuść w łce gorącej wody, następnie połącz ze spirytusem, przestudź i po trochu dodawaj do kremu (ciągle mieszając).

 

Zagotuj wodę z cukrem, odstaw do ostygnięcia, wlej sok z cytryny i alkohol. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwa krążki, które następnie nasącz przygotowanym syropem. Jeden krążek posmaruj połową masy kawowej i delikatnie przykryj drugim. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem i obsyp posiekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin