Tort Bajgus.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort Bajgus

Tort Bajgus

 

Składniki:

5 łek mąki tortowej

4-5 jaj

7 łek cukru

8 dag mąki ziemniaczanej

3 łki kakao

50 dag śmietanki kremówki

5 jabłek

1,5 l soku jabłkowego

Cukier wanilinowy WINIARY

łka Żelatyny WINIARY

uszcz do tortownicy

 

Ubij pianę z białek. W trakcie ubijania wsypuj po trochu cukier, stopniowo dodając też żółtka. Mą tortową połącz z mą ziemniaczaną i kakao, a wszystko wymieszaj z masą jajeczną. Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20-22 cm wlej ciasto i piecz je przez około 30 minut.

 

W tym czasie obierz jabłka, potnij je na kawałki i obgotuj przez kilka minut w soku jabłkowym (co powinno zapobiec ich rozpadnięciu się), a następnie osącz je niemal do sucha. Ubij 30 dag śmietany, wsyp do niej cukier wanilinowy, dodaj rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę. Krem waniliowy połącz z jabłkami.

 

Gotowy już biszkopt przekrój w poprzek na dwa blaty i przełóż je kremem. Ubij resztę śmietany, posmaruj nią tort i... odetchnąwszy od pilnego wczytywania się w przepis, puść wodze fantazji i udekoruj ciasto wedle własnego uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin