Pokonaj nałóg słodzenia(1).pdf

(74 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Pokonaj na\263\363g s\263odzenia.doc)
Przy współpracy dr. med Nancy Appleton, www.nancyappleton.com
Autorka ksi ĢŇ ki "Pokonaj nałóg słodzenia"
Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych
powaŇnych konsekwencji. NiŇej wymienione sĢ tylko niektórymi z nich, takimi, które niosĢ
z sobĢ zakłócenie metabolizmu. Zostały zaczerpniħte z róŇnych czasopism medycznych
oraz publikacji naukowych.
1. Cukier moŇe osłabiaę system immunologiczny i przeszkodzię mu w obronie przeciw
infekcyjnym chorobom.[1,2]
2. Cukier zakłóca równowagħ chemicznĢ organizmu: powoduje deficyt chromu i
miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6]
3. Cukier moŇe powodowaę gwałtowne podniesienie siħ poziomu adrenaliny, byę
przyczynĢ nadaktywnoĻci, niepokoju, trudnoĻci z koncentracjĢ i chorowitoĻci u
dzieci. [7,8]
4. Cukier moŇe znaczĢco podnosię ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz
wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniŇenie "dobrego" cholesterolu.
5. Cukier przyczynia siħ do utraty elastycznoĻci i funkcjonalnoĻci tkanek. (13)
6. Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego zwiĢzek z rozwojem raka piersi,
jajników, prostaty, okrħŇnicy, trzustki, dróg Ňółciowych, płuc, woreczka Ňółciowego i
ŇołĢdka. [14,15,16,17,18,19,20]
7. Cukier moŇe podnieĻę poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodowaę
reaktywnĢ hipoglikemiħ. [21,22]
8. Cukier osłabia wzrok. [23]
9. Cukier moŇe wywoływaę wiele problemów z poziomem kwasowoĻci przewodu
pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawnoĻę, złĢ
przyswajalnoĻę u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyŇszenie ryzyka choroby
Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28]
10. Cukier moŇe powodowaę przedwczesne starzenie siħ. [29]
11. Cukier moŇe prowadzię do alkoholizmu. [30]
12. Cukier moŇe powodowaę zakwaszenie Ļliny i przyczyniaę siħ do zniszczenia zħbów
i paradentozy. [31,32,33]
13. Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłoĻci. [34]
14. Cukier moŇe powodowaę choroby systemu autoimmunologicznego takie jak:
artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37]
15. Cukier w znaczĢcy sposób przyczynia siħ do niekontrolowanego wzrostu Candida
Albicans (infekcje grzybiczne) [38]
16. Cukier moŇe powodowaę powstawanie kamieni Ňółciowych [39]
17. Cukier moŇe powodowaę zapalenie wyrostka robaczkowego. [40]
18. Cukier moŇe powodowaę powstawanie hemoroidów. [41]
19. Cukier moŇe powodowaę powstawanie Ňylaków. [42]
20. Cukier moŇe podnosię poziom glukozy i insuliny u zaŇywajĢcych doustne tabletki
antykoncepcyjne. [43]
21. Cukier moŇe przyczyniaę siħ do powstawania osteoporozy. [44]
22. Cukier moŇe obniŇaę twojĢ wraŇliwoĻę na insulinħ dopuszczajĢc do jej nienormalnie
wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodowaę ostatecznie
cukrzycħ. [45,46,47]
23. Cukier moŇe obniŇaę iloĻę witaminy E w krwi. [48]
24. Cukier moŇe podnosię ciĻnienie krwi. [49]
25. Cukier moŇe wywoływaę sennoĻę i obniŇaę aktywnoĻę u dzieci. [50]
26. Wysokie spoŇycie cukru zwiħksza iloĻę produktów koıcowych jego przetwarzania
(AGEs)(czĢsteczki cukru przywierajĢ i ten sposób niszczĢ białko w organizmie).
[51]
27. Cukier moŇe zakłócaę przyswajalnoĻę białek. [52]
28. Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53]
29. Cukier moŇe powodowaę toksycznoĻę krwi podczas ciĢŇy. [54]
30. Cukier moŇe przyczyniaę siħ do powstawania egzemy u dzieci. [55]
31. Cukier moŇe powodowaę powstanie arteriosklerozy i chorobób kardiologicznych.
[56,57]
32. Cukier moŇe uszkadzaę strukturħ DNA. [58]
33. Cukier moŇe zmieniaę strukturħ białek i całkowicie zmieniaę sposób ich działania w
twoim ciele. [59,60]
34. Cukier powoduje szybsze starzenie siħ skóry zmieniajĢc strukturħ kolagenu. [61]
35. Cukier moŇe powodowaę powstanie katarakty i krótkowzrocznoĻci. [62,63]
36. Cukier moŇe powodowaę rozedmħ płuc. [64]
37. DuŇe iloĻci spoŇywanego cukru mogĢ osłabię fizjologicznĢ homeostazħ wielu
układów w organizmie człowieka. [65]
38. Cukier obniŇa wydajnoĻę enzymów. [66]
39. SpoŇycie cukru jest wyŇsze u osób z chorobĢ Parkinsona. [67]
40. Cukier moŇe powodowaę powiħkszenie siħ wĢtroby przez nadmierny podział jej
komórek orazjej otłuszczenie. [68,69]
41. Cukier moŇe powodowaę powiħkszenie siħ nerek i ich zmianynp. tworzenie siħ
kamieni nerkowych. [70,71]
42. Cukier moŇe powodowaę zniszczenie trzustki. [72]
43. Cukier moŇe zwiħkszyę iloĻę zatrzymywanych płynów w organizmie. [73]
44. Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74]
45. Cukier moŇe upoĻledzaę funkcjonowanie naczyı włosowatych. [75]
46. Cukier moŇe powodowaę problemy ze Ļciħgnami. [76]
47. Cukier powoduje bóle głowy, włĢczajĢc w to migreny. [77]
48. Rafinowany cukier w diecie obniŇa wydajnoĻę uczenia siħ, niekorzystnie wpływa na
wyniki w nauce oraz moŇe przyczyniaę siħ do powstawania trudnoĻci w
nauce.[78,79]
49. Cukier moŇe powodowaę wzrost czħstotliwoĻci fal delta, alfa i theta w mózgu, co z
kolei negatywnie wpływa na sprawnoĻę myĻlenia. [80]
50. Cukier moŇe powodowaę depresjħ. [81]
51. Cukier zwiħksza ryzyko podagry. [82]
52. Cukier moŇe zwiħkszaę ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83]
53. Cukier moŇe zaburzaę równowagħ hormonalnĢ np: podnosię poziom estradiolu u
młodych mħŇczyzn, pogarszaę PMS, oraz obniŇaę działanie hormonu wzrostu.
[84,85,86,87]
54. Cukier moŇe powodowaę zawroty głowy. [88]
55. Obfita w cukier dieta moŇe powodowaę wzrost wolnych rodników i oksydantów .
[89]
56. Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znaczĢco zwiħksza
lepkoĻę płytek krwi. [90]
57. Wysokie spoŇycie cukru moŇe powodowaę istotne skrócenie trwania okresu ciĢŇy
wĻród młodocianych i jest zwiĢzane z dwukrotnie wiħkszym ryzykiem urodzenia
noworodka o niskiej wadze. [91,92]
58. Cukier jest substancjĢ uzaleŇniajĢcĢ. [93]
59. Cukier moŇe byę równie odurzajĢcy, jak alkohol. [94]
60. Cukier podawany wczeĻniakom moŇe wywoływaę u nich produkcjħ dwutlenku
wħgla. [95]
61. ObniŇenie spoŇycia cukru moŇe podnieĻę poziom emocjonalnej stabilnoĻci. [96]
62. Ciało przerabia od 2 to 5 razy wiħcej cukru, niŇ skrobi w tłuszcz . [97]
63. Szybkie wchłoniħcie cukru sprzyja objadaniu siħ. [98]
64. Cukier moŇe niekorzystne wpływaę na symptomy u dzieci z deficytem uwagi
(ADHD). [99]
65. Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu. [100]
66. Cukier moŇe obniŇaę sprawnoĻę działania nadnerczy. [101]
67. Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u
normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych
chorób. [102]
68. Karmienie doŇylne słodzonĢ wodĢ moŇe spowodowaę odciħcie dopływu tlenu do
mózgu. [103]
69. Cukier zwiħksza ryzyko polio. [104]
70. DuŇa iloĻę spoŇytego cukru moŇe spowodowaę atak epileptyczny. [105]
71. Cukier wywołuje wysokie ciĻnienie u ludzi z nadwagĢ. [106]
72. Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje Ňycie. [107]
73. Cukier moŇe powodowaę Ļmierę komórek. [108]
74. Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieŇy, gdzie stosowano dietħ o niskiej
zawartoĻci cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowaı. [109]
75. Cukier odwadnia noworodki .[110]
76. Cukier moŇe powodowaę choroby dziĢseł. [111]
Przypisy
1. Sanchez, A., et al. Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis, American
Journal of Clinical Nutrition. Nov 1973;261:1180_1184. Bernstein, J., al. Depression
of Lymphocyte Transformation Following Oral Glucose Ingestion. American Journal
of Clinical Nutrition.1997;30:613
2. Ringsdorf, W., Cheraskin, E. and Ramsay R. Sucrose, Neutrophilic Phagocytosis
and Resistance to Disease, Dental Survey. 1976;52(12):46_48.
3. Couzy, F., et al. "Nutritional Implications of the Interaction Minerals," Progressive
Food and Nutrition Science 17;1933:65-87
4. Kozlovsky, A., et al. Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium
Losses. Metabolism. June 1986;35:515_518.
5. Fields, M.., et al. Effect of Copper Deficiency on Metabolism and Mortality in Rats
Fed Sucrose or Starch Diets, Journal of Clinical Nutrition. 1983;113:1335_1345.
6. Lemann, J. Evidence that Glucose Ingestion Inhibits Net Renal Tubular
Reabsorption of Calcium and Magnesium. Journal of Clinical Nutrition. 1976
;70:236_245.
7. Goldman, J., et al. Behavioral Effects of Sucrose on Preschool Children. Journal of
Abnormal Child Psychology.1986;14(4):565_577.
8. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased
Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of
Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
9. Scanto, S. and Yudkin, J. The Effect of Dietary Sucrose on Blood Lipids, Serum
Insulin, Platelet Adhesiveness and Body Weight in Human Volunteers,
Postgraduate Medicine Journal. 1969;45:602_607.
10. Albrink, M. and Ullrich I. H. Interaction of Dietary Sucrose and Fiber on Serum
Lipids in Healthy Young Men Fed High Carbohydrate Diets. American Journal of
Clinical Nutrition. 1986;43:419-428. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation
in Atherogenesis. Med Hypotheses. Mar 1993;40(3):174-81.
11. Reiser, S. Effects of Dietary Sugars on Metabolic Risk Factors Associated with
Heart Disease. Nutritional Health. 1985;203_216.
12. Lewis, G. F. and Steiner, G. Acute Effects of Insulin in the Control of Vldl Production
in Humans. Implications for The insulin-resistant State. Diabetes Care. 1996
Apr;19(4):390-3 R. Pamplona, M. .J., et al. Mechanisms of Glycation in
Atherogenesis. Medical Hypotheses. 1990;40:174-181.
13. Cerami, A., Vlassara, H., and Brownlee, M. "Glucose and Aging." Scientific
American. May 1987:90. Lee, A. T. and Cerami, A. The Role of Glycation in Aging.
Annals of the New York Academy of Science; 663:63-67.
14. Takahashi, E., Tohoku University School of Medicine, Wholistic Health Digest.
October 1982:41:00
15. Quillin, Patrick, Cancer?s Sweet Tooth, Nutrition Science News. Ap 2000 Rothkopf,
M.. Nutrition. July/Aug 1990;6(4).
16. Michaud, D. Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a
Prospective Study. J Natl Cancer Inst. Sep 4, 2002 ;94(17):1293-300.
17. Moerman, C. J., et al. Dietary Sugar Intake in the Etiology of Biliary Tract Cancer.
International Journal of Epidemiology. Ap 1993.2(2):207-214.
18. The Edell Health Letter. Sept 1991;7:1.
19. De Stefani, E."Dietary Sugar and Lung Cancer: a Case control Study in Uruguay."
Nutrition and Cancer. 1998;31(2):132_7.
20. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in
Marseille, France. European Journal of Epidemiology 11 (1995):55-65.
21. Kelsay, J., et al. Diets High in Glucose or Sucrose and Young Women. American
Journal of Clinical Nutrition. 1974;27:926_936. Thomas, B. J., et al. Relation of
Habitual Diet to Fasting Plasma Insulin Concentration and the Insulin Response to
Oral Glucose, Human Nutrition Clinical Nutrition. 1983; 36C(1):49_51.
22. Dufty, William. Sugar Blues. (New York:Warner Books, 1975).
23. Acta Ophthalmologica Scandinavica. Mar 2002;48;25. Taub, H. Ed. Sugar Weakens
Eyesight, VM NEWSLETTER;May 1986:06:00
24. Dufty.
25. Yudkin, J. Sweet and Dangerous.(New York:Bantam Books,1974) 129
26. Cornee, J., et al. A Case-control Study of Gastric Cancer and Nutritional Factors in
Marseille, France, European Journal of Epidemiology. 1995;11
27. Persson P. G., Ahlbom, A., and Hellers, G. Epidemiology. 1992;3:47-52.
28. Jones, T. W., et al. Enhanced Adrenomedullary Response and Increased
Susceptibility to Neuroglygopenia: Mechanisms Underlying the Adverse Effect of
Sugar Ingestion in Children. Journal of Pediatrics. Feb 1995;126:171-7.
29. Lee, A. T.and Cerami A. The Role of Glycation in Aging. Annals of the New York
Academy of Science.1992;663:63-70.
30. Abrahamson, E. and Peget, A. Body, Mind and Sugar. (New York: Avon, 1977.}
31. Glinsmann, W., Irausquin, H., and Youngmee, K. Evaluation of Health Aspects of
Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task
Force. 1986:39:00 Makinen K.K.,et al. A Descriptive Report of the Effects of a
16_month Xylitol Chewing_gum Programme Subsequent to a 40_month Sucrose
Gum Programme. Caries Research. 1998; 32(2)107_12.
32. Glinsmann, W., Irausquin, H., and K. Youngmee. Evaluation of Health Aspects of
Sugar Contained in Carbohydrate Sweeteners. F. D. A. Report of Sugars Task
Force.1986;39:36_38.
33. Appleton, N. New York: Healthy Bones. Avery Penguin Putnam:1989.
34. Keen, H., et al. Nutrient Intake, Adiposity, and Diabetes. British Medical Journal.
1989; 1:00 655_658
35. Darlington, L., Ramsey, N. W. and Mansfield, J. R. Placebo Controlled, Blind Study
of Dietary Manipulation Therapy in Rheumatoid Arthritis, Lancet. Feb
1986;8475(1):236_238.
36. Powers, L. Sensitivity: You React to What You Eat. Los Angeles Times. (Feb. 12,
1985). Cheng, J., et al. Preliminary Clinical Study on the Correlation Between
Allergic Rhinitis and Food Factors. Lin Chuang Er Bi Yan Hou Ke Za Zhi Aug
2002;16(8):393-396.
37. Erlander, S. The Cause and Cure of Multiple Sclerosis, The Disease to End
Disease." Mar 3, 1979;1(3):59_63.
38. Crook, W. J. The Yeast Connection. (TN:Professional Books, 1984).
39. Heaton, K. The Sweet Road to Gallstones. British Medical Journal. Apr 14, 1984;
288:00:00 1103_1104. Misciagna, G., et al. American Journal of Clinical Nutrition.
1999;69:120-126.
40. Cleave, T. The Saccharine Disease. (New Canaan, CT: Keats Publishing, 1974).
41. Ibid.
42. Cleave, T. and Campbell, G. (Bristol, England:Diabetes, Coronary Thrombosis and
the Saccharine Disease: John Wright and Sons, 1960).
43. Behall, K. Influ ence of Estrogen Content of Oral Contraceptives and Consumption
of Sucrose on Blood Parameters. Disease Abstracts International. 1982;431437.
44. Tjäderhane, L. and Larmas, M. A High Sucrose Diet Decreases the Mechanical
Strength of Bones in Growing Rats. Journal of Nutrition. 1998:128:1807_1810.
45. Beck, Nielsen H., Pedersen O., and Schwartz S. Effects of Diet on the Cellular
Insulin Binding and the Insulin Sensitivity in Young Healthy Subjects. Diabetes.
1978;15:289_296 .
46. Sucrose Induces Diabetes in Cat. Federal Protocol. 1974;6(97). diabetes
47. Reiser, S., et al. Effects of Sugars on Indices on Glucose Tolerance in Humans.
American Journal of Clinical Nutrition. 1986;43:151-159.
48. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Aug 2000
49. Hodges, R., and Rebello, T. Carbohydrates and Blood Pressure. Annals of Internal
Medicine. 1983:98:838_841.
50. Behar, D., et al. Sugar Challenge Testing with Children Considered Behaviorally
Sugar Reactive. Nutritional Behavior. 1984;1:277_288.
51. Furth, A. and Harding, J. Why Sugar Is Bad For You. New Scientist. Sep 23,
1989;44.
52. Simmons, J. Is The Sand of Time Sugar? LONGEVITY. June 1990:00:00 49_53.
53. Appleton, N. New York: LICK THE SUGAR HABIT. Avery Penguin Putnam:1988.
allergies
54. Cleave, T. The Saccharine Disease: (New Canaan Ct: Keats Publishing, Inc.,
1974).131.
55. Ibid. 132
56. Pamplona, R., et al. Mechanisms of Glycation in Atherogenesis. Medical
Hypotheses . 1990:00:00 174_181.
57. Vaccaro O., Ruth, K. J. and Stamler J. Relationship of Postload Plasma Glucose to
Mortality with 19 yr Follow up. Diabetes Care. Oct 15,1992;10:328_334. Tominaga,
M., et al, Impaired Glucose Tolerance Is a Risk Factor for Cardiovascular Disease,
but Not Fasting Glucose. Diabetes Care. 1999:2(6):920-924.
58. Lee, A. T. and Cerami, A. Modifications of Proteins and Nucleic Acids by Reducing
Sugars: Possible Role in Aging. Handbook of the Biology of Aging. (New York:
Academic Press, 1990.).
59. Monnier, V. M. Nonenzymatic Glycosylation, the Maillard Reaction and the Aging
Process. Journal of Gerontology 1990:45(4):105_110.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin