kuchnia grecka.doc

(21 KB) Pobierz
FASZEROWANE POMIDORY I PAPRYKI

FASZEROWANE POMIDORY I PAPRYKI

porcja dla 6 osób

przygotowanie 1 godzina

pieczenie 1 godzina

 

 

6 twardych dużych pomidorów

6 wysokich zielonych papryk

2 cebule

1 pęczek siekanej natki pietruszki

250 ml soku pomidorowego

375 ml oleju

250 g ryżu

3 łyżki cukru

sól, pieprz

 

 

Sposób wykonania:

 

1. Papryki i pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego pomidora i każdej papryki.

Z pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito. Z papryki usunąć pestki.

 

2. Na patelni rozgrzać 250 ml oleju. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię, zanim całkiem zmięknie,

wsypać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.

 

3. Miąższ z pomidorów, sól, pieprz, zieloną pietruszkę i pół szklanki wody dodać do ryżu.

Podgrzewać, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i zmniejszyć ogień.

 

4. Do każdego pomidora i do każdej papryki nasypać po szczypcie cukru.

Następnie napełnić je do połowy farszem ryżowym (należy zostawić miejsce na pęczniejący ryż).

Dodać po łyżeczce wody i posypać resztą cukru. Nakryć odciętymi częściami pomidorów i papryk.

 

5. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy

i pozostałe pól szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec 1 godzinę.

Podawać gorące z sosem lub schłodzone na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin