czerwony burak własciwosci.doc

(49 KB) Pobierz

 

Właściwości lecznicze buraka

Dzięki zawartości betaniny buraki są skuteczne na regulowanie funkcji wątroby i przewodów żółciowych oraz pracy woreczka żółciowego. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji: 2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.

Z uwagi na swój skład chemiczny, buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.

O właściwościach buraka czerwonego wypłukujących kwas moczowy z organizmu, jego działaniu krwiotwórczym, oczyszczającym krew i bakteriobójczym możemy przekonać się, przyjmując dwa razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem, 50-100 g soku, najlepiej rozcieńczonego ciepłą wodą, gdyż silne właściwości alkalizujące soku mogą spowodować nudności.

Sok z buraka działa też wykrztuśnie przy kaszlu i jest bardzo skutecznym lekarstwem w oczyszczaniu dróg oddechowych, przy zapaleniu oskrzeli. W tych przypadkach podaje się codziennie sok nierozcieńczony w ilości 4-5 łyżeczek.

Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju "pieczenie w dołku", "zgagi" i "kwasy". Wypicie filiżanki gorącego barszczyku (ale bez octu!) powinno postawić nas na nogi.

W medycynie ludowej wykorzystuje się nie tylko korzeń, ale także liście ćwikły.

 

 

 

 

 

 

Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce

jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.

W dawnych czasach znano tylko buraki liściowe nazywane „boćwiną”. Nazwa „buraki” oznaczała ukiszoną boćwinę. Później zaczęła funkcjonować dla określenia buraków czerwonych. Obecną wielkość korzenia udało się uzyskać włoskim ogrodnikom w XVI wieku.

Buraki są zdrowe, bo zawierają:

·  białko,

·  cukry,

·  witaminy C i B,

·  kwas foliowy,

·  karoten,

·  mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo),

·  betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie

bakteriostatyczne.

Lecznicze właściwości buraków:

·  działają pobudzająco,

·  zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid,

·  wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. Zasugerował to węgierski naukowiec A. Ferenczy. Przy tego typy chorobie można pić sok z buraków, nie wolno jednak rezygnować z kuracji

zaproponowanej przez lekarza,

·  za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,

·  zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,

·  odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,

·  zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,

·  zwalczają przeziębienia,

·  są wskazane przy anemii i nerwicy.

Działanie profilaktyczne z wykorzystaniem buraków:

W ramach profilaktycznej ochrony jelita należy pić codziennie 1/8 litra soku z buraków czerwonych. Kiedy do tego soku dodamy starte jabłko, wszystkie nagromadzone w ciągu dnia toksyny zostaną usunięte za pomocą pektyn. Sok najlepiej pić wieczorem.

Sok z buraków łagodzi przebieg menopauzy, pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, oczyszcza

krew, pomaga przy złej przemianie materii. Należy pić dwa razy dziennie pół szklanki

soku rozcieńczonego zimną wodą przed posiłkami. Sok z buraków zmieszany w połowie z miodem

pomaga na nadciśnienie, zaś sok z 2 marchewek, 12 buraków i selera, rozcieńczony wodą, leczy anginę i grypę. Anginę można też leczyć, płucząc gardło 3 razy dziennie podgrzanym sokiem z buraków.

Sałatka z 3 dużych ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki.

Czerwony barszcz zwalcza zgagę i kwasy w żołądku. Barszcz z sokiem z cytryny pomaga w leczeniu gruźlicy. Ćwikła ułatwia trawienie. Wywar z naci buraka i korzeni selera wypity 2 godziny przed snem pomoże na bezsenność.

Częste picie kwasu buraczanego pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji, nadciśnienia. Przygotowanie kwasu buraczanego jest bardzo proste. Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić.

Zapamiętaj:

·  chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków,

·  najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm,

·  botwina jest mniej kaloryczna od buraków,

·  aby burak zachował wartościowe składniki, lepiej go nie gotować,

·  podczas gotowania buraki tracą zbyt wiele soku, dlatego najlepiej gotować je ze skórką,

·  kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone.

 

 

 

 

 

W wieku 19 lat, po porodzie dostalam silnej anemii. Jakich lekow nie przyjmowalam nie sposob zliczyc. Transfuzje krwi przeszlam krytycznie poniewaz nastapil jakis konflikt.
Moj tato przechytrzyl wszystkich lekarzy wlasnie sokiem z czerwonego buraczka.
Sredniej wielkosci buraka (ok. 7cm srednica) wydrazyl i do srodka nasypal cukru. Kiedy puscil sok podawal mi go do picia. Pilam dwa razy dziennie po pol szklanki, a po tygodniu byly zadziwiajace efekty... Oczywiscie podczas mojej kuracji buraczanej w tajemnicy przed lekarzami zaprzestalam przyjmowanie lekarstw, stad moja pewnosc w skutecznosc swiezego soku z buraczka przeciwko anemii.
To bylo 36 lat temu...nigdy wiecej nie mialam problemu z anemia...a buraki pod kazda postacia uwielbiam do dzisiaj. Zycze powodzenia wszystkim potrzebujacym takiej kuracji... :)

 

 

Faktycznie przy anemii sok z buraczka jest znakomitym lekarstwem! Ja tez wyprobowalam na sobie i polecam serdecznie.Chorowalam jakies 15 lat temu.Bylam drobniutka dziewczyna,wiecznie blada.Szkola i stres powodowaly,ze mialam nawroty anemii.Nasza sasiadka poradzila mojej mamie aby wlasnie podawala mi sok z buraka i zebym jadla je pod wszelkimi postaciami.Naprawde pomoglo! Od tamtego czasu juz nie chorowalam a buraczki do dzis czesto goszcza na moim stole.Zwlaszcza kobiety,majace silne krwawienia miesieczne powinny jesc jak najwiecej burakow.

 

 

witam wszystkich, 1 lipca 2009 poszedłem do dietetyczki,warzyłem 130 kg wtedy. W październiku warzyłem już 105-106 kg. Dieta oparta na świeżych warzywach i owocach. Oczywiście mięso też było aloe nie obżerałem się nim jak wcześniej. W październiku zainwestowałem w sokowirówkę. Wagę trzymam cały czas, robię soki z pietruszki, selera, marchwi, buraka. staram się je pić jako podwieczorek i 2 śniadanie. W sezonie zimowym jeszcze dodatkowo grejfruty. Skończyło mi się nadciśnienie , skaczący cukier, bóle głowy,wieczne zmęczenie, "balkony pod oczami" ,mam masę energii, 2-3 razy w tygodniu regularny wysiłek,bieganie po 1-1,5 godziny lub basen jak jest mróz i śnieg. NIGDY WIĘCEJ nie chce wrócić do tego co było. Pozdrawiam

 

zachorowalam na nowotwor, dowiedzialam sie ze barszcz z burakow z dodatkiem jarzyn leczy.Zaczelam kisic; 1,5 kg burakow, 4 marchewki,3 pietruszki,troche selera i cala palka czosnku, to wszystko kroje w plastry oprocz czosnku daje do sloja i zalewam przegotowana lekko osolona woda, kisze przez 5 dni.Potem zlewam do butelek i daje do lodowki, pije 1 raz dziennie 3/4 szklanki.Na dzien dzisiejszy mam wspaniale wyniki z krwi,co oznacza leczenie nowotworu.Lekarz powiedzial tak trzymac! pic dalej.

 

Mam słoik 18 L .
Skład :
10 kg buraków
1 kg marchwi
1 szt seler
6 pałek czosnku
4 płaskie łyżki soli
1 szklanka żurku (barszczu białego)

Wszystko kroje warstwami , zalewam przegotowaną wodą wcześniej posoloną ok. 80-90 st. aby pozbyć się bakterii ;). Czekam aż wszystko ostygnie ,dodaje szklanke żurku (najlepiej swojskiego z mąki żytniej). Zakręcam słój na 10 dni, następnie odkręcam i z 2-3 dni pod gazą ,jak ktoś lubi kwaskowaty.
GOTOWE ok. 8 Litrów barszczu - który schodzi w tydzień ;)
Pozdrawiam

 

kochani, sok z buraka to samo zdrowie przekonałam się sama. jak mam swoje buraki z działki to często je kisze i pije. ustąpiły mi bóle głowy, kręgosłupa, ciągłe zmęczenie. mam 50 lat jestem po operacji gin. a czuje się jak nastolatka. i tego też wam życzę

 

 

Podziele sie tez swoim przepisem
po 25 dkg
marchwi
pietruszki
selera
pory
kapusty białej
0.5 kg buraków
5-6 ząbkow czosnku
korzeń chrzanu
2 cebule
5l zimnej przegotowanej wody
1 łzka cukru
5 łyzek soli
1 płaska łyzeczka kminku
warzywa zetrzec na grubej tarce,dodac sol i cukier,wlozyc do sloja lub kaminki,zalac woda,odstawic w cieple miejsce na 3-4 dni,
Zlac sok do butelek i przechowywac w lodowce.
Ja pije szklanke dziennie .
Zycze smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin