Ocet jabłkowy w kosmetyce i nie tylko..doc

(59 KB) Pobierz
Promieniowanie słoneczne jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu

Działanie lecznicze octu jabłkowego było znane już w dawnym Egipcie i wśród Rzymian. Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Rzymscy legioniści podobno zawsze nosili ze sobą ten specyfik. Znana jest też niezwykła żywotność i tężyzna rolników ze stanu Vermont w USA, którzy pijali codziennie rano szklaneczkę rozpuszczonego z miodem i wodą octu.


W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, a także jest znakomitym środkiem dietetycznym. I to nie tylko dlatego, że jest prawie bezkaloryczną przyprawą, która jako dodatek do sałatek może zastąpić majonez.  Jego kwaśny odczyn znacznie przyspiesza procesy trawienia i w ten sposób organizm jest w stanie spalić więcej kalorii i skutecznie pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczów.

Składniki aktywne

W occie jabłkowym jest około 20 ważnych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwas octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów. Jednym z najważniejszych składników octu jabłkowego są pektyny (1-1,5%).

Pektyny – nazwa ta pochodzi od greckiego słowa πηκτός pektós = zwarty, cieknący. Pektyny są generalnie polisacharydami i oligosacharydami o zmiennym składzie. Dla ludzi, pod względem odżywczym są ciałami balastowymi. Poprawiają procesy trawienia i pełnią szereg pożytecznych funkcji w organizmie, np. obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu itp. Wiele mikroorganizmów jest w stanie rozkładać pektynę. Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach.

Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E, uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych.

Stosowanie wewnętrzne octu

Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany ze względu na wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Niedobór tego pierwiastka można rozpoznać po takich objawach jak osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienia, psucie zębów, występowanie pryszczy, bezsenność, bóle w stawach. Potas jest też konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym.

Nie należy oczywiście pić ocet w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe). W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody. Pić należy 2 - 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami małymi łyczkami. Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub dodać miodu.

Ze względu a tyle korzystnych oddziaływań, ocet jabłkowy można zażywać profilaktycznie.

Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody.
Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w połowie szklance przegotowanej wody.

Łyżeczka octu wlana do szklanki wody i wypijana regularnie obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji. 

Odchudzające działanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy pobudza procesy trawienne ułatwiając spalanie większych ilości kalorii. Pomaga w trawieniu tłuszczy, przyspieszając i pomagając organizmowi w usunięciu zbędnych zapasów tkanki tłuszczowej. Pomaga również w usuwaniu toksyn zgromadzonych w organizmie.

Ocet jabłkowy będzie szczególnie wskazany dla osób, które w celu zrzucenia zbędnych kilogramów, decydują się na dietę. Właściwa dieta, to rozsądne obniżenie kalorii, nie drastyczne i nagłe, lecz łagodne i rozłożone w czasie. Preparaty octu jabłkowego, lub też rozcieńczony ocet jabłkowy, powinno się przyjmować trzy razy dziennie - rano na czczo, przed głównym posiłkiem w środku dnia, oraz przed snem. Początkowo nasza waga może szybko się zmniejszyć - wynika to z właściwości odwadniających octu. Jednak na właściwą redukcję tkanki tłuszczowej musimy poczekać dłużej. Trudno jest dokładnie określić, jak szybko pojawią się właściwe efekty odchudzania. Jednak nie powinno się zwiększać dawek przyjmowanego octu jabłkowego.

Osoby mające wrażliwy żołądek powinny zrezygnować ze stosowania octu jabłkowego w postaci płynnej. Bardziej wskazane są w takich przypadkach gotowe preparaty zawierające ocet jabłkowy.

Osoby mające problemy z wątrobą powinny bardzo ostrożnie i w niewielkich ilościach stosować ocet jabłkowy jako dodatek do potraw. Osoby takie powinny zrezygnować z octu jabłkowego jako środka wspomagającego kurację odchudzającą.

Zastosowanie zewnętrzne octu

Już nasze prababcie zalecały płukanie jamy ustnej jego roztworem, gdy pojawiały się pleśniawki. Służyć może także do płukania gardła przy stanach zapalnych oraz zapaleniu krtani. Octowe okłady polecały też w przypadku skręcenia stawów i stłuczeniach.

Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.

Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból. 

Jak zrobić ocet jabłkowy?

W sklepach nie brakuje najrozmaitszych rodzajów octu, ale najlepiej przygotować go osobiście w domu. To czynność łatwa, a za to mamy pewność, że produkt jest całkowicie naturalny.

Należy wybrać kilka ładnych jabłek, umyć i pokroić je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki. Następnie umieścić je w dużym słoiku i zalać posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody). Naczynie zatkać obwiązując płótnem. Postawić w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały (na około 4 tygodnie). Od czasu do czasu  płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, należy przelać go do butelek, przecedzając przez gazę. 

Ocet w kosmetyce

Drobne zmarszczki wokół oczu, ust i na czole pojawiają się już  nawet u dwudziestolatek. Aby się ich pozbyć możemy sięgnąć po kosmetyki przeznaczone do ich zwalczania lub spróbować rozprawić się z nimi za pomocą domowych sposobów. Twoją tajną bronią niech stanie się kosmetyk stosowany przez nasze babcie - ocet jabłkowy, który wygładzi skórę i doda jej jędrności. Zmarszczki staną się mniej widoczne, a przy regularnym stosowaniu znikną bez śladu.

Okłady z octu na zmarszczki mimiczne

Wymieszaj 5 łyżek octu z 1/2 litra zimnej wody mineralnej. Nasącz roztworem kawałek gazy lub wacik kosmetyczny i połóż na twarzy, w w miejscu zmarszczek. Po 10 min. zdejmij kompres i opłucz skórę chłodną wodą. Stosuj okłady codziennie wieczorem.

Płukanka z octu

Naturalną barwę włosów można podkreślić za pomocą następującej płukanki:
- 1/4 filiżanki octu jabłkowego mieszamy z 1/2 litra ciepłej wody. Płuczemy włosy, a następnie po 10min. wypłukujemy dokładnie mieszaninę z włosów. Płukanka taka zapobiega również wypadaniu włosów z głowy. W tym przypadku jednak konieczne jest wcieranie wodnego roztworu octu jabłkowego w skórę głowy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin