Dekorowanie potraw.pdf

(5247 KB) Pobierz
Dekorowanie
potraw
Dekorowanie potraw - dekoracje z ogórków
Przy pomocy specjalnego nożyka do rowkowania skórki warzyw i
owoców robimy nacięcia wzdłuż ogórka. Możemy również skorzystać
ze zwykłego noża.
Tak ozdobiony ogórek kroimy w plasterki i dowolnie układamy.
Plasterki ogórka ładnie wyglądają gdy nieco na siebie zachodzą.
Karbowane plasterki w całości lub przekrojone na połówki i ułożone
w rzędach stanowią ładną dekorację półmisków.
Karbowanego ogórka kroimy w grubsze plastry. Ostrym i wąsko
zakończonym nożykiem wykrawamy środki plastrów. Co drugi
plaster przecinamy, tak aby można było przełożyć go przez cały
plaster. Łącząc za sobą plastry ogórka otrzymujemy zielony łańcuch
nadający się do dekoracji półmisków.
Korona z ogórka. Z całego ogórka odcinamy wąski koniec.
Spiczastym nożykiem robimy nacięcia dookoła ogórka
przypominające zygzak. Robimy to starannie, tak aby za każdym
razem przeciąć ogórka do samego środka. W sprzedaży czasem
można spotkać specjalne noże do wykrawania właśnie takich
zygzaków, jednak z powodzeniem można zrobić to zwykłym
nożykiem.
798425403.009.png 798425403.010.png 798425403.011.png 798425403.012.png
Jest to jedna z najprostszych dekoracji z ogórka. Ogórek (może być
też karbowany) kroimy na plasterki. Każdy plasterek nacinamy do
połowy i rozchylając końce w przeciwnych kierunkach układamy na
talerzu lub półmisku.
Dekoracja z kiszonego ogórka. Małego ogórka nacinamy kilkakrotnie
ostrym nożem wzdłuż, pamiętając aby nie nacinać go do samego
końca. Naciskając na ogórek bokiem noża uzyskamy wachlarz z
plasterków.
798425403.001.png 798425403.002.png
Dekorowanie potraw - dekoracje z
marchewki
Z grubszej marchewki odkrawamy kawałek a następnie go
obieramy. Przy pomocy obieraczki do warzyw z ząbkami robimy
wzdłużne rowki. Z tak otrzymanej marchewki możemy kroić
plasterki, które same w sobie stanowią ładną dekorację.
Z obranej marchewki kroimy grubsze plastry (ok. 7 mm) i przy
pomocy ostrego nożyka wycinamy dowolne wzorki i nacięcia. Może
to być bardzo prosta kratka, kwiat lub obręcz z umieszczoną w
środku obrana rzodkiewką.
Przygotowaną marchewkę, tak jak na rysunku pierwszym, kroimy
wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry. Tak otrzymane
rowkowane półplastry możemy wykorzystać do dekorowania
brzegów półmisków.
798425403.003.png 798425403.004.png 798425403.005.png
Umytą i obraną marchewkę kroimy wzdłuż na pół. Połówkę
marchewki kładziemy na desce i kroimy na kliny, tak jak widać na
rysunku obok. Z tak otrzymanych kawałków marchewki układamy
kwiat, środek wykonujemy z połówki obranej rzodkiewki.
Kwiat możne jeszcze dodatkowo ozdobić łodygą i listkami wyciętymi
ze skórki zielonego ogórka.
Z długiej, prostej marchewki odkrawamy końce. Obkrawamy ją tak
aby powstała równa powierzchnia. Przy pomocy obieraczki do
warzyw lub długiego noża odcinamy wzdłuż marchewki plastry.
Paski marchwi wkładamy do mocno osolonej wody aby zmiękły i
dały się swobodnie kształtować. W każdym z pasków robimy na
jednym końcu nacięcie, aby móc przeciągnąć przez nie drugi koniec.
Możemy wyciąć nacięcie o szerokości około 2 mm co ułatwi
przeciąganie drugiego końca. Gotową dekoracje możemy
dodatkowo ozdobić natką pietruszki lub sałatą.
798425403.006.png 798425403.007.png 798425403.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin