Naleśniki na 30 sposobów.pdf

(129 KB) Pobierz
Hot-dogi w naleśnikach
Dla ilu osób:
Dla sześciu
Czas przyrządzenia:
45 minut
·
12 łyżek
200 g
·
·
musztarda 12 łyżek
·
parówki 6 szt
·
sok jabłkowy 1 szklanka
kapusta kiszona 600 g
·
·
sól
1 szczypta
·
1 szklanka
·
1 szklanka
jajka
2 szt
·
·
200 g
NALEŚNIKI
Mąkę, wodę, mleko, jajka i sól dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, tylko
tyle, by spód patelni był natłuszczony. Jeśli wlaliśmy za dużo oleju, po rozgrzaniu zlewamy do
jakiegoś naczynka, wykorzystamy go później. Następnie smażymy 6 naleśników (dla
początkujących - nabieramy ciasto łyżką wazową (pełną łyżkę) i wylewamy na patelnię. Ciasto
należy rozmieścić równo na całej powierzchni patelni. Następnie odwracamy naleśnik, ale dopiero,
gdy na spodniej stronie zarumieni się, inaczej naleśnik się na nam porwie. Trzeba więc być
cierpliwym. Naleśniki najlepiej przewracać całkiem płaską łopatką).
NADZIENIE:
Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie 2-3 razy tak, by nie była zbyt słona albo zbyt kwaśna. Kroimy,
wrzucamy do garnka i dolewamy sok jabłkowy (można wlać troszkę tłuszczu, ale nie jest to
potrzebne). Dusimy kapustę, aż będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać, żeby się
nie przypaliła.
Naleśnik smarujemy dwiema łyżkami keczupu i dwiema łyżkami musztardy (na tym etapie nie
wygląda to zbyt apetycznie, ale na szczęście później nie będzie tego widać). Następnie
rozprowadzamy 1/6 uduszonej kapusty. Na środek kładziemy parówkę i zawijamy naleśnik w
rulonik.
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie brytfannie) i
posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 20 minut.
SMACZNEGO!
Kakaowe naleśniki
·
2 szklanki
·
jajka
2 szt
·
1,5 szkl
4 łyżki
·
·
olej
2 łyżki
·
sól
·
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
3 łyżeczki
·
798425509.016.png 798425509.017.png 798425509.018.png
·
ser biały
·
·
cukier waniliowy
·
Do mleka wbijamy jajka i cukier, miksujemy dodajemy mąkę proszek, kakao, sól i olej. Miksujemy,
smażymy naleśniki.
Ser mieszamy z cukrami i śmietaną. Smarujemy naleśniki i składamy w trójkąty.
Kakaowe naleśniki
·
1 szklanka
jajka
3 szt
·
mleko + kakao 2 szklanki
·
·
sól
1 szczypta
·
2 łyżki
olej
1 łyżka
·
1 kieliszek
·
Jajka posolić, wymieszać z płynem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Gdy ciasto
będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany odstawić je na 30 minut. Patelnię rozgrzać mocno,
posmarować cieniutko olejem. Wlać łyżką wazową ciasto i tak obracać patelnią, aby rozlało się one
na całej jej powierzchni. Odwrócić na drugą stronę. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często.
Naleśniki czekoladowo-kawowe
·
1,25 szklanki
jajka
2 szt
·
·
2 szklanki
·
3 łyżki
·
cukier puder 3 łyżki
kawa marago 1 łyżeczka
·
·
sól
1 szczypta
·
gruszki z kompotu 1 słoik
Kakao, mąkę i kawę wymieszać razem. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z mąką, posolić.
Smażyć na patelni wysmarowanej słoniną.
Po usmażeniu złożyć, przybrać gruszkami z kompotu, posypać cukrem pudrem.
Naleśniki meksykańskie
·
15 dag
fasola czerwona z puszki 1 puszka
·
fasola biała z puszki 1 puszka
·
798425509.019.png 798425509.001.png 798425509.002.png 798425509.003.png 798425509.004.png 798425509.005.png
·
kukurydza konserwowa 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
·
·
fasolka szparagowa zielona mrożoma lub świeża 150 g
·
cebula czerwona 1 sztuka duza
·
czosnek granulowany lub zwykły 2 szczypty do smaku
papryka czerwona 1 sztuka
·
·
papryka chili 1 w proszku
·
mąka (najlepiej szymanowska bądź tortowa) 1.5 szklanki
·
1 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
·
·
jajka
3 sztuki duże
·
olej
0.5 litra
·
mięso mielone mieszane 0.5 kg.
FARSZ: Mięso mielone, cebulkę, paprykę czerwoną, przyprawić (solą, czosnek, chilli), smażymy na
patelni. Gdy się trochę podsmaży dodajemy resztę składników (groszek, fasolkę szparagową,
fasolkę czerwoną, białą, kukurydzę) i dalej smażymy.
CIASTO NALEŚNIKOWE: dokładnie wymieszać mleko z wodą gazowaną i z łyżką oleju. Do
wysokiego garnka przesiać mąkę, wbić jajka, ucierać łyżką, stopniowo wlewając przygotowany płyn,
posolić, zmiksować, przykryć, zostawić na 1 godzinę. Przed smażeniem naleśników ciasto ponownie
dokładnie wymieszać i ewentualnie dolać płynu. Mieszać ciasto przed każdym wlaniem go na
patelnie. Na usmażone naleśniki dajemy farsz i składamy w rulonik. Posypać żółtym serem (można
też dodać sos meksykański z Knorra)
Naleśniki Gyroski
·
ciasto naleśnikowe
mięso wieprzowe lub drobiowe 50 dkg
·
przyprawa Gyros
·
·
sól
·
pieprz
śmietana lub jogurt 200 ml
·
serek homogenizowany naturalny 2 opakowania
·
·
kapusta pekińska 1 sztuka
·
2 sztuki
2 sztuki
·
ogórki zielone 2 sztuki
·
·
2 ząbki
Mięso z kurczaka albo chudej wieprzowiny kroimy w paseczki i obficie posypujemy przyprawą
Gyros, smażymy na tłuszczu. Robimy ciasto na naleśniki, ale bardziej gęste i smażymy grubsze
naleśniki. Na sos tzatziki: mały kubek śmietany lub jogurtu mieszamy z serkiem homo naturalnym
+ sól+pieprz+1 starty na tarce ogórek zielony świeży + 2 ząbki czosnku. Mieszamy i doprawiamy
do smaku. Pokroić w paski kapustę pekińską. Pokroić w piórka cebule, pomidora i ogórka w pół
plastry. Ciepłe naleśniki smarujemy dość grubo sosem tzatziki,na połowie naleśnika kładziemy garść
kapusty pekińskiej, na kapustę kładziemy 2-3 łyżki ciepłego mięsa, posypujemy wiórkami cebuli,
potem 2-3 pół plastry pomidora i ogórka, składamy naleśnika na pół lekko dociskając. Naleśnika
posmarować śmietaną lub jogurtem i posypać delikatnie na koniec przyprawą do Gyros.
798425509.006.png 798425509.007.png 798425509.008.png
Naleśniki po grecku
·
sprawdzone ciasto na naleśniki
·
zioła prowansalskie
·
szynka
·
·
·
kapusta pekińska 1/2
2 sztuki
·
ogórek zielony 1/2
·
·
papryczka chili 1/2
·
majonez 3 łyżki
yogurt naturalny 1 szt
·
Przygotowujemy ciasto na naleśniki, dodajemy do niego zioła - według gustu i odstawiamy aż się
"przegryzie" (najlepsze jest na drugi dzień).
Cebulę kroimy w cienkie piórka, szynkę na plasterki (jeśli plasterki są małe - liczymy dwa na
jednego naleśnika).
Kapustę cienko siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki lub
plasterki, ogórek w cieniutkie plasterki, paprykę w paseczki.
Wszystko razem mieszamy w dużej misce. Warzyw nie solimy!
Ilość poszczególnych składników sałatki jest umowna, jeśli komuś pasuje może dodać więcej
papryki czy ogórka - istnieje tu duże pole do popisu.
Do naczynia na sos dajemy łyżkę majonezu, wsypujemy sos i rozcieramy, następnie resztę
majonezu i jogurt lub śmietanę. Możemy dać mniej majonezu i jogurtu (śmietany) - wtedy sos
będzie miał bardziej intensywny smak. Ze śmietaną sos jest bardziej łagodny, z jogurtem bardziej
kwaśny ale mniej kaloryczny.
Na dużą rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlewamy odpowiednią ilość ciasta (niezbyt grubo),
szybciutko wrzucamy na środek plaster lub dwa szynki, dookoła - w miejscach, gdzie jest jeszcze
ciasto układamy cebulkę. Gdy spód naleśnika się przyrumieni, przewracamy go i smażymy aż
szynka i cebulka się przysmażą.
Wykładamy naleśnik na duży talerz stroną szynkowo - cebulową do góry i układamy dowolną ilość
warzyw, możemy je posolić, jeśli ktoś lubi, polewamy dość obficie sosem, składamy naleśnik na pół
i górę polewamy ketchupem.
Naleśniki po meksykańsku
groszek zielony 1 puszka
·
·
1 szt
·
fasola czerwona 1/2 kg
1/4 szklanki
·
mąka pszenna 2 szklanki
·
·
jajka
2 szt
·
sól
1 do smaku
pieprz czarny 1 do smaku
·
papryka w proszku 1 do smaku
·
798425509.009.png 798425509.010.png 798425509.011.png
Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i wodą na gładkie naleśnikowe ciasto. Odstawić na pół godziny.
Fasolę /namoczoną na noc/ ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
Dodać fasolę, ostudzić. Wrzucić zielony, odsączony groszek, przyprawić solą, pieprzem, papryką w
proszku. Smażyć naleśniki i zawijać w nie farsz.
Do przepisu na: Naleśniki po meksykańsku
Farsz może być również przyżądzony z miesa mielonego z dodatkiem czerwonej fasoli, cebulki i
pomidorów z puszki.Jeśli ktos lubi potrawy pikantne mozna dodać również papryke chili. Na koniec
gotowe nalesniki mozna obsypać startym żółtym serem i na chwilę wstawić do piekarnika.
Naleśniki po meksykańsku
·
1 szkl
·
1 szkl
jajka
2 szt
·
mięso mielone 250 dag
·
·
koncentrat pomidorowy 1 słoik mały
·
1 szt duża
majonez Kielecki 1 słoik mały
·
keczap do polania na wierzch
·
·
kapusta pekińska 0,5 główki
·
sól
do smaku
pieprz czarny do smaku
·
NALEŚNIKI
Z mąki, jajek i mleka oraz sól do smaku zrobić ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki.
Farsz
Cebulę smażymy na złoty kolor, do cebuli dodajemy mięso mielone i dusimy je z 25 minut, pod
koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy chwilę jeszcze dusimy.
Na naleśniki nakładam farsz, składam naleśnik na pół smarując go majonezem, na majonez
nakładam cienko pokrojoną kapustę pekińską i polewam to keczapem.
Najlepiej smakują gorące naleśniki.
Do sosu mięsnego dodać jeszcze przyprawę curry, jest smaczniejszy.
Naleśniki po meksykańsku
·
jajka
3 szt
·
1,5 szkl
·
25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
·
·
4 dag
·
1 szkl
·
czerwona fasolka 1 puszka
20 dag
·
·
1 ząbek
·
olej
3 łyżki
·
mięso mielone 50 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
·
·
sałata
·
sól
·
kwaśna śmietana
798425509.012.png 798425509.013.png 798425509.014.png 798425509.015.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin