szybkowar.doc

(1894 KB) Pobierz

Ryz zwykly

300 g ryzu
2 litry wody
sol

Wode posolona zagotowac, wrzucic ryz, zamknac szybkowar. Kiedy zaczyna wydobywac sie para, zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 7 minut.
Prosze sie nie smiac z przepisu na ryz, wcale nie jest latwo doswiadczalnie ustalic ile trzeba wody i ile sie gotuje. cheers.gif

Ryz pilaf

300 g ryzu
3 lyzki oliwy
3 szklanki bulionu
sol, pieprz

Gotowac jak wyzej.

Warianty ryzu pilaf

ryz madras - przed gotowaniem dodac do ryzu rodzynki
risotto piemontaise - pod koniec gotowania dodac 50g tartego parmezanu
risotto z owocami morza - przed ugotowaniem dodac szczypte szafranu i 200g owocow morza (moga byc mrozone).Uzyc bulionu rybnego.
ryz po indyjsku - przed ugotowaniem dodac tarte jablko i szczypte curry


Ziemniaki po nicejsku

1 kg malych ziemniakow
1 zielona papryka
4 lyzki oliwy
2 cebule
3 zabki czosnku
1 puszka pomidorow
1 filizanka wody
origano
sol, pieprz
ew.czarne
oliwki

Ziemniaki obrac. Pomidory odcedzic i grubo pokroic. Papryke i cebule pokroic w male kawalki.Posiekac czosnek.
Rozgrzac tluszcz, podsmazyc na nim ziemniaki ciagle mieszajac, dorzucic cebule, poczekac az sie zazloci, i dorzucic papryke, pomidory i origano. Posolic, popieprzyc. Dodac wode i zamknac.
Kiedy zacznie parowac, zmniejszyc ogien i gotowac 12 minut. Otworzyc i podawac z posiekanymi oliwkami

Schab

800 g schabu bez kosci
2 zabki czosnku
1 cebula
galazka tymianku, lisc laurowy
lyzka oleju
2 szklanki wody
sol, pieprz

Schab nadziac czosnkiem.
W szybkowarze rozgrzac olej i obsmazyc na nim schab ze wszystkich stron. Posolic, popieprzyc.
Dodac pokrojona na kawalki cebule, zrumienic. Dodac tymianek i lisc laurowy. Zalac woda, zamknac.
Jak zacznie parowac,zmniejszyc ogien do minimum i gotowac 30 minut.

 

Wieprzowina w miodzie.

1kg karkowki wieprzowej pokrojonej w kostke.
100g boczku w kosteczke
1 cebula
1 lyzka maki
1 lyzka oleju
2 lyzki miodu
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka wody
galazka tymianku
lisc laurowy
4 liscie szalwi
sol, pieprz

Cebule obrac i posiekac. W szybkowarze rozgrzac tluszcz, obsmazyc na nim miesko (ma sie zarumienic) i posypac je maka. Dodac boczek, cebule i jeszcze podsmazyc. Przyprawic, dodac miod. Zalac woda i winem, zamknac.
Kiedy zacznie parowac zmniejszyc ogien i gotowac 18 minut.

Potrawka(?) z indyka

1 kg udzca indyczego w kawalkach.
1 duza cebula
125 g pieczarek w plasterkach
2 lyzki maki
50 g masla
2 filizanki bulionu z kury
1 filizanka smietany
sol, pieprz

Posiekac cebule.
Tluszcz rozpuscic w szybkowarze, podsmazyc miesko. Dodac cebule, posypac maka i wymieszac. Wlac bulion, wsypac pieczarki, dobrze wymieszac. Przyprawic. zamknac.
Gotowac (po okazaniu sie pary) 15 minut na malym ogniu.
Po otworzeniu szybkowaru dodac smietane, lekko podgrzac i podawac.

Warianty:
Mozna wymienic indyka na 800g lopatki cielecej, zalac w miare mozliwosci bulionem z cieleciny.
Mozna zastapic jagniecina, i zalac czysta woda.
I rzecz jasna zamiast indyka moze byc kura.

Kurczak po baskijsku (moj osobisty przeboj)

1 kura w kawalkach albo 4 udka
1 duza puszka pomidorow bez skorki
2 papryki (najlepiej czerwona, albo czerwona+zielona)
3 cebule (w oryginale szalotki)
2 lyski olicy
5 lyzek maki
1 filizanka bialego wytrawnego wina
sol, pieprz

Cebule obrac i posiekac. Papryki wypatroszyc i pokroic w paski. Przyprawic i oproszyc maka kurze udka.
W szybkowarze rozgrzac oliwe, zrumienic na niej kurczaka. Dorzucic cebule i papryke ciagle mieszajac, potem pomidory wraz z ich sosem. Przyprawic, zamknac.
Kiedy zacznie gwizdac, zmniejszyc ogien i gotowac 15 minut.
Podawac posypane natka pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zalety szybkowarów
Pod wpływem wysokiego ciśnienia, wytwarzającego się dzięki szczelnemu zamknięciu, gotują potrawy błyskawicznie. Skracają czas gotowania o 70 proc. Żywność nie zmniejsza objętości, traci niewiele witamin i soli mineralnych. Wykonane ze stali, nie wchodzącej w reakcje chemiczne z produktami, mają równomiernie nagrzewające się i długo trzymające ciepło dna. W szybkowarze można rozmrażać mrożonki, sterylizować naczynia dla niemowląt. Specjalne wkładki umożliwiają przyrządzanie dwóch potraw jednocześnie, a także gotowanie na parze.

Gotując w szybkowarze oszczędza się 70 % czasu i 30 % energii. Dzięki skróconemu okresowi przygotowania potrawy można 'zaoszczędzić' do 75 % witaminy C. W tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25 %.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin