NR1_q.pdf

(328 KB) Pobierz
NR1_q.cdr
Organizacje winiarzy
W Zielonej Górze dzia³aj¹ dzisiaj
dwie organizacje skupiaj¹ce
mi³oœników winoroœli: Lubuskie
Stowarzyszenie Winiarskie oraz
Ogólnopolskie Stowarzyszenie
Plantatorów Winoroœli i
Producentów Wina. Pierwsze dzia³a
od wielu lat i ma ju¿ niema³e zas³ugi
dla podtrzymania historycznego
dziedzictwa naszego miasta, jakim
jest winiarstwo, drugie powsta³o
zim¹ tego roku, gromadz¹c
kilkudziesiêciu cz³onków z ca³ego
kraju. Prezesem Lubuskiego
Stowarzyszenia Winiarskiego jest
Stanis³aw Ostrowski, absolwent
zielonogórskiego Liceum
Sadowniczo-Winiarskiego, jedynej
w kraju szko³y kszta³c¹cej
specjalistów w zakresie utrzymania
winnic przemys³owych.
Dzia³alnoœci¹ Ogólnopolskiego
Stowarzyszenia Plantatorów
Winoroœli i Producentów Wina
kieruje Andrzej S³odkowski,
w³aœciciel winnicy w D³ugiem pod
Szprotaw¹. Winiarze, posiadaj¹cy
winnice produkcyjne, planuj¹ te¿
utworzenie grupy producenckiej
plantatorów winoroœli. Powstanie
takiej organizacji zrzeszaj¹cej
rolników, przetwórców i handlowców
pozwoli na w³¹czenie siê do systemu
efektywnego i ekologicznego
gospodarowania obowi¹zuj¹cego na
obszarze Unii Europejskiej.
Odporne na mróz i... spaliny
Jesieni¹ ubieg³ego roku na zlecenie
Urzêdu Miejskiego Zielona Góra
zosta³a przyozdobiona krzewami
winoroœli. Na skwerach, wysepkach
rozdzielaj¹cych jezdnie i rondach
rozmieszczono 300 sadzonek
odmian odznaczaj¹cych siê silnym
wzrostem i walorami ozdobnymi.
Przede wszystkim jednak s¹ to
krzewy odporne na mrozy i choroby
grzybowe, dziêki czemu nie
wymagaj¹ k³opotliwej pielêgnacji.
Nasadzeñ dokonano np. na skarpach
przy Amfiteatrze, na rondzie przy
hipermarkecie Auchan, na ulicach
Konstytucji 3 Maja,
Wyszyñskiego, Sulechowskiej.
Niestety, amatorzy uprawy winoroœli
ok. 15% sadzonek skradli. Niewielk¹
z nich bêd¹ mieli pociechê, bowiem
u¿yte do upiêkszenia miasta
amerykañskie mieszañce maj¹
zdecydowanie piêkniejsze
liœcie, ni¿ owoce.
Miniony rok by³ dla winiarzy szczególnie ³askawy. £ozy przezimowa³y
dobrze, kwitnienie przebiega³o przy piêknej s³onecznej pogodzie, a lato
nale¿a³o do rekordowo upalnych. Susza, która okaza³a siê zgubna dla wielu
upraw, np. truskawek czy zbó¿, nie zaszkodzi³a krzewom winoroœli,
czerpi¹cym wodê z du¿ych g³êbokoœci. Dojrzewanie jagód te¿ nastêpowa³o
przy suchej, upalnej pogodzie, która panowa³a w sierpniu i wrzeœniu. By³y to
warunki wrêcz wymarzone dla plantatorów winoroœli, co wkrótce
potwierdzi³a jakoœæ uzyskanego wina. Moszcze z winogron uprawianych w
Zielonej Górze i okolicach zawiera³y rekordow¹ iloœæ cukru (18-20%), przy
najw³aœciwszej iloœci kwasów.
Dalszy ci¹g na str. 2
Wizytówka miasta
Wzgórze Winne, czyli dawna Góra
Ceglana, z ka¿dym dniem piêknieje.
Usuniêto ju¿ stare s³upki i druty,
trwa zak³adanie nowych szpalerów.
Pracami kieruje opiekunka winnicy z
ramienia ZGKiM, Agnieszka
Stefaniak. Krzewy, mocno przycinane
jesieni¹ ubieg³ego roku i w ci¹gu
ca³ej zimy, zazieleni³y siê,
wypuszczaj¹c nowe, zdrowe pêdy.
Po zakoñczeniu wegetacji bêdzie je
mo¿na radykalnie odm³odziæ,
wykorzystuj¹c w tym celu
najsilniejsze tegoroczne latoroœle.
Ju¿ wkrótce zielonogórzanie
przekonaj¹ siê, ¿e w³aœciwie
pielêgnowana Aurora, któr¹
obsadzono winnicê, daje wczeœnie
dojrzewaj¹ce i bardzo s³odkie
winogrona.
Czy mo¿na sobie wyobraziæ Francjê bez winnic Szampanii, Bordeaux
czy Burgundii? Absolutnie nie mo¿na - a jednak taki czas nasta³ w drugiej
po³owie XIX w. Zawleczona z Ameryki Pó³nocnej mszyca korzeniowa -
filoksera, w ci¹gu kilkunastu lat doszczêtnie wyniszczy³a winnice zachodniej
Europy.
Od tego czasu winoroœl na ca³ym œwiecie uprawia siê szczepi¹c
szlachetne europejskie odmiany winiarskie na podk³adkach z odmian
amerykañskich odpornych na filokserê. W Unii Europejskiej obrót innymi
sadzonkami ni¿ szczepionymi na filokseroodpornych podk³adkach jest
zabroniony. Z pewnymi jednak wyj¹tkami...
Dalszy ci¹g na str. 4
17909289.008.png 17909289.009.png 17909289.010.png 17909289.011.png 17909289.001.png 17909289.002.png
Wino rocznika 2003
ci¹g dalszy ze str.1
Dziêki du¿ej zawartoœci cukru fermentacja przebiega³a burzliwie i trwa³a krótko, zaœ wino klarowa³o siê
b³yskawicznie. Ju¿ w koñcu listopada mo¿na je by³o spróbowaæ, co mia³o czasem nieprzewidziane
konsekwencje wskutek jego niezwyk³ych walorów, którym trudno siê by³o oprzeæ. Pozostawione do
dojrzewania, wino ju¿ teraz nabiera owocowych tonów, w³aœciwych dla kilkuletnich trunków. Wszystko to
utwierdza winiarzy - nie tylko w Zielonej Górze, ale na ca³ym œwiecie - ¿e rocznik 2003 przejdzie do historii jako
jeden z najlepszych, daj¹cy wina wybitne, które jeszcze przez wiele lat bêd¹ przypominaæ o sobie i o
niezwyk³ym lecie, którego pozosta³y ¿yw¹ pami¹tk¹.
Grzegorz Zarugiewicz zatrudniony w Inspektoracie Winiarskim Powiatowej
Powojenny okres Izby Rolnej w Poznaniu jako inspektor winiarski.
rozkwitu zielonogórskiego W zachowanym formularzu ewidencyjnym z lipca
winiarstwa zwi¹zany jest z 1946 r. jako zawód wyuczony podaje: instruktor
nazwiskiem in¿. Grzegorza hodowli krzewu winnego. W roku 1947 wspó³tworzy³
Zarugiewicza, wybitnego Technikum Sadowniczo-Winiarskie w Zielonej Górze,
znawcy winoroœli, który w którym jako profesor prowadzi³ z m³odzie¿¹ praktyki
przyby³ do Zielonej Góry zawodowe. W tym¿e roku 1947 opublikowa³ niezwykle
ju¿ 8 wrzeœnia 1945 r. kompetentn¹ i cenn¹ ksi¹¿eczkê - „Uprawa krzewu
Grzegorz Zarugiewicz winnego (winoroœli) na wolnym powietrzu i przys³onach
urodzi³ siê 16 wrzeœnia œcian budynkowych”. By³a to ju¿ druga jego
1884 r. w Kutach w po- publikacja: pierwsz¹ jest „Krótki podrêcznik uprawy
wiecie kossowskim (woj. winoroœli w Polsce”, napisany w latach 30-tych razem
stanis³awowskie). Gimna- z Gustawem G³a¿ewskim (nak³adem Zarz¹du Winnic
zjum ukoñczy³ w Brze¿a- i Szkó³ek Winoroœli w Chmielowej, Drukarnia Ksiêgarni
nach (powiat Przemy- Polskiej B. Po³onieckiego we Lwowie).
œlany), a nastêpnie podj¹³ w Odessie studia winiarskie, U schy³ku pracowitego ¿ycia, w 1954 roku, zosta³
ukoñczone w 1908 r. Przez dwadzieœcia lat, do 1928 r., przeniesiony do Warki nad Pilic¹, gdzie kierowa³
pracowa³ na winnicach w Rumunii, w okolicy pracami na winnicach podleg³ych Mazowieckiej
Kiszyniowa.
nale¿¹cymi do wytwórni. Jednoczeœnie zosta³
Wytwórni Win. Nie zerwa³ jednak kontaktów z Zielon¹
W roku 1929 Zarugiewicz przeniós³ siê z rodzin¹ Gór¹, gdzie przy ul. Ceglanej 14a - dzisiaj
do Polski. Zamieszka³ w Zaleszczykach w wo- ul. Grzegorza Zarugiewicza 12, pozostawi³ dom, ¿onê
jewództwie tarnopolskim, a w maj¹tku w Borszczowie i trzy córki. Jedna z nich, Jadwiga, zosta³a ¿on¹
za³o¿y³ na powierzchni 10,5 ha wzorcow¹ winnicê, W³adys³awa Sobolewskiego, który u boku teœcia
szkó³kê i sad. Zosta³ zatrudniony jako nauczyciel sprawowa³ opiekê nad zielonogórskimi winnicami.
winiarstwa w szkole Sadowniczo-Winiarskiej w Zale- Listy, pisane w tym czasie z Warki do rodziny, daj¹
szczykach, jednoczeœnie pe³ni³ funkcjê instruktora œwiadectwo przywi¹zania in¿. Zarugiewicza do
winiarstwa Lwowskiej Izby Rolniczej. Wojnê przetrwa³ Zielonej Góry i jej winnic. W niemal ka¿dym liœcie po
w Zaleszczykach, a w 1944 roku, zagro¿ony omówieniu spraw rodzinnych pojawiaj¹ siê
aresztowaniem przez w³adze sowieckie, wyjecha³ do szczegó³owe zalecenia, jak pielêgnowaæ pozosta-
Wielkopolski. Jeszcze zanim opuœci³ Kresy otrzyma³ wione w Zielonej Górze plantacje. Oto przyk³ad: „27
wiadomoœæ, ¿e Armia Czerwona zajê³a jego maj¹tek,
paŸdziernika 1955 r. [do W³adys³awa Sobolewskiego].
a wielkie zapasy wina - plon wielu lat pracy - sp³ynê³y
Na brak robotników nic ci nie poradzê, moim zdaniem
z rozbitych beczek do Dniestru.
weŸ siê lepiej do przykrywania winnic, a regulówkê
Kiedy in¿. Zarugiewicz osiad³ na pocz¹tku masz czas i póŸniej zrobiæ, tym bardziej ¿e sadzonek
wrzeœnia 1945 r. w Zielonej Górze, w zamian za mienie na zasadzenie ani tu, ani u siebie nie bêdziesz mia³,
pozostawione w Borszczowie Pañstwowy Urz¹d a zasadziæ sadzonkami lichymi nie warto. Sam widzisz
Repatriacyjny przydzieli³ mu winnicê na Górze skutki na tych nowoza³o¿onych winnicach, jaki du¿y
Ceglanej, nale¿¹c¹ przed wojn¹ do firmy Grempler & procent braków - trzeba wiêc zasadziæ tylko
Co. Wkrótce decyzjê tê anulowano na proœbê dyrekcji sadzonkami I klasy. Lepiej niech zostanie regulówka
Pañstwowej Wytwórni Win Musuj¹cych „Grempler”
nie zasadzona czym masz zasadziæ lichymi
w Zielonej Górze, jak nazywa³a siê wówczas Lubuska sadzonkami. Szkó³kê wasz¹ trzeba pozostawiæ nie
Wytwórnia Win. W zamian in¿. Zarugiewiczowi ruszan¹ na miejscu, na drugi rok. Ona siê wzmocni
przydzielono kilka innych poniemieckich plantacji i bêdzie mo¿na coœ z niej wybraæ. Teraz trzeba j¹
winogron o ³¹cznej powierzchni 5,7 ha: 0,7 ha po zabezpieczyæ na zimê”.
Wilhelmie Licke przy ul. Piaskowej; 1,5 ha w czterech In¿ynier Grzegorz Zarugiewicz, wielce zas³u¿ony
kawa³kach nale¿¹ce do w³adz powiatowych dla polskiego winiarstwa, zmar³ 10 marca 1956 r.
(Kreisverwaltung) przy ul. Wroc³awskiej, obok w Zielonej Górze i tutaj znalaz³ swój wieczny
cmentarza ¿ydowskiego; 1,5 ha w trzech kawa³kach
spoczynek. Opiekuj¹c siê miejscowymi winnicami ca³y
przy Alei S³owackiego - tzw. Marienkapelle; 1,5 ha przy
czas marzy³, ¿e powróci kiedyœ do tej najwa¿niejszej
ul. Wilczej i Kroœnieñskiej, nale¿¹ce dawniej do
w jego ¿yciu, któr¹ za³o¿y³ od podstaw i doprowadzi³
piekarza Otto Mohra oraz 0,5 ha przy ul. Staszica, za
do niebywa³ego rozkwitu - w kresowych
cmentarzem - prawdopodobnie dawn¹ winnicê Luisy
Zaleszczykach...
Irmler.
Na sesji Rady Miejskiej w dniu 16 sierpnia 1993 r.
In¿. Zarugiewicz podj¹³ pracê w Lubuskiej podjêto decyzjê o nadaniu imienia in¿. Grzegorza
Wytwórni Win, gdzie zosta³ dyrektorem technicznym,
Zarugiewicza ulicy przy „Palmiarni”, gdzie znajduje siê
od 1946 do 1954 r. kierowa³ tak¿e plantacjami winoroœli
jego dom.
17909289.003.png 17909289.004.png
Pismo zielonogórskiego magistratu do Komisji przez Pruski Instytut Uszlachetniania Winoroœli
Winiarstwa z dnia 23 maja 1928 r. mówi o zakoñczeniu w Bernkastel-Cues. By³y to klony Rieslinga na w³asnych
prac zwi¹zanych z utworzeniem pierwszej czêœci ogrodu korzeniach oraz szczepione na amerykañskich podk³ad-
wzorcowego o powierzchni 3,5 ha (14 mórg). Kolekcjê kach, odpornych na filokserê:
ampelograficzn¹ za³o¿ono na po³udniowych stokach • Riesling - klon nr 14 selekcji 1920 r. z Bernkastel
wzgórza okalaj¹cego tzw. Luisental, popularnego miejsca Kreiswingert, na w³asnych korzeniach, moszcz 77 st.,
wypoczynku zielonogórzan, zwanego póŸniej Wagmo- kwasowoœæ 11,7 promila;
stawem. Jesieni¹ roku poprzedniego 2 ha zdrenowano, • Riesling - klon nr 16 selekcji 1920 r. z Bernkastel
nawieziono i pokryto warstw¹ ziemi kompostowej. Winne Kreiswingert, na podk³adce Riparia x Rupestris 101/14,
krzewy posadzono w rzêdach, w rozstawie 0,90 x 1,10 m, moszcz 80 st., kwasowoœæ 11,3 promila;
z pozostawieniem dooko³a wolnego pasa komunikacyj- • Riesling - klon nr 12 selekcji 1921 r. z Bernkastel
nego. Kreiswingert, na w³asnych korzeniach, moszcz 89 st.,
W tej pierwszej czêœci ogrodu wzorcowego znalaz³y siê kwasowoœæ 6,5 promila;
trzy odmiany zakwalifikowane przez Komisjê Odmian • Riesling - klon nr 14 selekcji 1921 r. z Bernkastel
Winoroœli jako podstawowy materia³ do uruchomienia Kreiswingert, na podk³adce Riparia I Geisenheim, moszcz
towarowej produkcji wyselekcjonowanych klonów: 77 st., kwasowoœæ 6,8 promila;
• 1250 krzaków Sylvanera z winnicy Izby Rolniczej Zielonej • Riesling - klon nr 8 selekcji 1921 r. z Bernkastel
Góry (Landwirth Kammer Gruenberg); Kreiswingert, na w³asnych korzeniach, moszcz 85 st.,
• 300 krzaków Rieslinga pozyskanego z winnicy Miejskiego kwasowoœæ 6,3 promila;
Towarzystwa Kultury w Zielonej Górze (Stadtkultur- • Riesling - klon nr 10 selekcji 1921 r. z Bernkastel
gesellschaft Gruenberg); Kreiswingert, na podk³adce Mourv. x Riparia 1202, moszcz
• 250 krzaków Traminera z winnicy Willy'ego Bruehna 7 8 st ., kwasowoœæ 9,0 promili;
w Zielonej Górze. • Riesling - klon nr 16 selekcji 1921 r. z Bernkastel
Ponadto sprowadzono z winnic nadreñskich: Kreiswingert, na w³asnych korzeniach, moszcz 86 st.,
• 6450 krzaków Sylvanera z Jamin (Mainz); kwasowoœæ 7,7 promila;
• 5200 krzaków Sylvanera z Hofloessnitz; • Riesling - klon nr 16 selekcji 1921 r. z Bernkastel
• 1300 krzaków Rieslinga z Veitshoeckheim; Kreiswingert, na podk³adce Riparia x Rupestris 101/14,
• 2400 krzaków Rieslinga z zamku Vollradts. moszcz 82 st., kwasowoœæ 7,0 promili;
Od roku 1928 do 1930 w winnicy wzorcowej nad Kolejne roczne sprawozdanie Komisji Obwodowej do
Wagmostawem posadzono ogó³em 21.000 krzewów spraw Hodowli Winoroœli Izby Rolniczej Dolnego Œl¹ska
winoroœli. Po³owa z nich zosta³a zaszczepiona na z 1929 r. przynosi informacjê, ¿e zapocz¹tkowane
amerykañskich podk³adkach, odpornych na filokserê. w poprzednim roku doœwiadczenia z sadzonkami szcze-
Sadzonki pochodzi³y przede wszystkim ze szkó³ek pionymi stworzy³y zupe³nie nowe podstawy dla dalszej
hodowlanych w Nadrenii i Wirtembergii, a tak¿e upr aw y winoroœli. Wy nik i doœwiadczeñ sk³ania³y do
z wyselekcjonowanych odmian miejscowych. W nasadze- wprowadzenia powszechnego szczepienia na amery-
niach przewa¿a³ Sylvaner i Riesling, prowadzono tak¿e kañskich podk³adkach podstawowych lokalnych odmian
obserwacjê niedawno sprowadzonej do regionu odmiany winoroœli, takich jak Sylvaner, Riesling, Traminer i Mueller-
Mueller-Thurgau, z która wi¹zano du¿e nadzieje jako Thu rg au . M iasto za ³o¿y³o pierwsz¹ zamkniêt¹ plantacjê
z odmian¹ przysz³oœci. Na podstawie umowy zawartej tyc h o dmian zaszczepionych na amerykañskich
z Niemieckim Towarzystwem rolniczym (Deutsche podk³adkach. Na powierzchni 1 ha posadzono ponad
Landwirtschafts-Gesellschaft) prowadzono na plantacji 10 tysiêcy krzewów. Podk³adki dobierano przede
doœwiadczenia z nawo¿eniem. W tym celu ca³y obszar wszystkim z odmian, które ju¿ pokaza³y swoj¹ przydatnoœæ
winnicy podzielono na 45 czêœci. w innych regionach winiarskich z podobnymi, lekkimi
Do winnicy doœwiadczalnej zielonogórskiego Zwi¹zku glebami. Za najwa¿niejsze dla regionu zielonogórskiego
Rzemios³a i Ogrodnictwa (Versuchsweingarten der zosta³y uznane klony Riparia x Rupestris 101/14, Riparia x
Gewerbe- und Gartenbau Vereins) na wzgórzu Augusta Rupestris 3309 oraz Aramon x Riparia 143 B.
sprowadzono sadzonki rekomendowane przez Pruski Zainteresowanie zielonogórskich winiarzy sadzonkami
Instytut Uszlachetniania Winoroœli (Preussische Reben- szczepionymi na amerykañskich podk³adkach mia³o inne
veredlungsanstalt) w Oberlahnstein. Pochodzi³y one z nale- przyczyny ni¿ filoksera, czyli mszyca korzeniowa
¿¹cej do instytutu Pañstwowej Winnicy Wzorcowej (Phylloxera vitifolii Fitsch, dawniej Phylloxera vastatrix
(Staatliche Weinbergsmusteranlage) w Unkel nad Renem Planch.), która w ostatnich dziesiêcioleciach XIX w.
oraz Pañstwowej Winnicy Wzorcowej w Rheinbrohl nad ca³kowicie zniszczy³a winnice Zachodniej Europy. We
Renem. By³y to nastêpuj¹ce klony: wszystkich lokalnych opracowaniach dotycz¹cych
• Spaetburgunder (Pinot Noir) selekcji 1928 r. z Unkler zagadnienia tego szkodnika przewija siê pogl¹d, ¿e
Berg, którego moszcz przed t³oczeniem w prasie mia³ piaszczyste gleby rejonu Zielonej Góry posiadaj¹ naturalny
gêstoœæ 88 stopni Oechsla, przy kwasowoœci 15 promili; immunitet przeciw filokserze. Pogl¹d, jak siê wydaje,
• Spaetburgunder (Pinot Noir) selekcji 1928 r. z Unkler znajduj¹cy odzwierciedlenie w rzeczywistoœci, bowiem
Berg, którego moszcz po wyciœniêciu w prasie mia³ 84 st. p o n iemieckie plantacje krzewów na w³asnych korzeniach,
i 15 promili kwasowoœci; pozosta³e w mieœcie a¿ do czasu celowej likwidacji
• udoskonalony Riesling selekcji 1928 r. z Unkler Berg - 62 w latach 70-tych ubieg³ego wieku, nigdy nie odnotowa³y
st., kwasowoϾ 14 promili;
jakichkolwiek objawów obecnoœci filoksery.
• udoskonalony Riesling selekcji 1928 r. z Rheinbrohler Ley
- 61 st., kwas.12,5 promila;
[fragment ksi¹¿ki Miros³aw Kuleby „Ampelografia
• Sylvaner selekcji 1928 r. z Unkler Berg - naturalny moszcz
Zielonej Góry”, przygotowywanej do druku przez
o gêstoœci 75 st. Oechsla przy kwasowoœci 12,5 promila.
Wszystkie te sadzonki by³y na w³asnych korzeniach.
Kolejn¹ parti¹ winoroœli, z któr¹ prowadzono w Zielonej
Górze eksperymenty, by³y odmiany wyselekcjonowane
Wydawnictwo ProLibris]
17909289.005.png
„We Francji powstaje dziœ garstka win z krzewów
wywodz¹cych siê w prostej linii z nietkniêtego przez plagê
pokolenia (nazywa siê je franc de pied) - czytamy w felietonie
Marka Bieñczyka opublikowanym niedawno w „Przekroju”. -
Wœród nich jest s³ynny szampan Vieilles Vignes Francaises
(„stare krzewy francuskie”) wytwarzany przez Bollingera. Nie
wiadomo, jakim cudem ocala³y trzy maleñkie parcelki,
z których siê wywodzi. Wchodzi siê do nich jak do magicznego
ogródka, przebiegaj¹c przez ulicê i otwieraj¹c k³ódkê. Drugim
winem jest Cotes-du-Rhone z domaine Gramenon, zwane
Ceps Centanaires, czyli „stuletnie krzewy”. Najs³ynniejsze jest
loarskie Provinage (domaine Marionnet, 50 euro) powsta³e
wprost z krzewów lokalnego szczepu romorantin zasadzonych
jeszcze za Napoleona III, oko³o roku 1850; na zdjêciach
wygl¹daj¹ one jak biblijne drzewka oliwkowe albo nogi s³onia.
Od kilku lat têsknota za winem sprzed filoksery wzrasta.
Coraz wiêcej winiarzy sadzi krzewy bez podk³adek
amerykañskich, choæ paj¹czek nie przesta³ straszyæ. Niekiedy
w obrêbie tej samej winnicy wyrabiaj¹ oni dwa wina,
rozdzielaj¹c grona z krzewów z podk³adkami od tych bez
podk³adek. Wówczas mo¿liwe s¹ porównania. Wedle
degustatorów wina bezpodk³adkowe s¹ „g³êbsze, bardziej
z³o¿one i maj¹ ciekawsze aromaty”. O jednym z nich, loarskim
Asteride (z gron sauvignon blanc, 500 butelek) powiada siê, ¿e
za kilka lat, jeœli filoksera go po drodze nie capnie, osi¹gnie,
ponownie cytujê, „poziom jakoœci dotychczas niewyobra¿alny”.
Tutaj trzeba przypomnieæ, ¿e rejonu Zielonej Góry plaga
filoksery nigdy nie dotknê³a. Wœród niemieckich winiarzy
panowa³o powszechne przekonanie, ¿e miejscowe piaszczyste
gleby posiadaj¹ immunitet na filokserê. Zdawa³ siê to
potwierdzaæ fakt, ¿e mimo sprowadzania materia³u
nasadzeniowego z zachodnich regionów winiarskich Niemiec,
opanowanych przez mszycê korzeniow¹, nie zosta³a ona
zawleczona w rejon Zielonej Góry, chocia¿ zdarzy³o siê to
wszêdzie indziej na œwiecie. Niemniej badania naukowe
przeprowadzone specjalnie dla piaszczystych gleb
zielonogórskich przez Pañstwowy Instytut Biologii
w Naumburgu nad Sal¹ (Biologischen Reichsanstalt in
Naumburg an der Saale) nie potwierdzi³y w ca³oœci
optymistycznych opinii. Otó¿ wyniki tych badañ nie pozwoli³y
wykluczyæ w przysz³oœci inwazji filoksery, poniewa¿ tylko
nieliczne z przebadanych gleb mo¿na by³o uznaæ jako
posiadaj¹ce immunitet na mszycê korzeniow¹.
Jest faktem, ¿e filoksera nadal jest u nas nieznana. Nie
wystêpowa³a te¿ po wojnie, kiedy ok. 40 ha winnic uprawia³a
Lubuska Wytwórnia Win. By³y to nasadzenia niemal w ca³oœci
nie szczepione, rosn¹ce na w³asnych korzeniach - zarówno te
pochodz¹ce jeszcze z czasów przedwojennych, jak i póŸ-
niejsze, z lat 50-tych i 60-tych.
Przed Zielon¹ Gór¹ pojawia siê zatem niezwyk³a szansa
wytwarzania win z klasycznych odmian: Sylvaner, Traminer,
Riesling, Pinot Noir, Portugieser, hodowanych na w³asnych
korzeniach. Jak wynika z przytoczonego wy¿ej tekstu Marka
Bieñczyka, s¹ one przez znawców cenione najwy¿ej. Nie
sposób bowiem nie uznaæ oczywistego faktu, ¿e podk³adka
w taki czy inny sposób musi wp³ywaæ na walory owocuj¹cego
zrazu. Taki jest przecie¿ jeden z celów szczepienia: poprawa
jakoœci owoców, ich wielkoœci, czasu dojrzewania, plennoœci
ca³ej roœliny. Plennoœæ ma tu zreszt¹ bardzo istotne znaczenie:
zosta³o wykazane w sposób bezsporny, i to w³aœnie w toku
badañ prowadzonych w latach 20-tych ubieg³ego wieku na
zielonogórskich winnicach doœwiadczalnych, ¿e krzewy na
amerykañskich podk³adkach rosn¹ silniej. A stara prawda
winiarska mówi, ¿e im krzew roœnie bujniej i obficiej owocuje,
tym jakoœæ wina jest ni¿sza.
A mo¿e szanowni Czytelnicy zechc¹ podzieliæ siê
z redakcj¹ „Winiarza” w³asnymi doœwiadczeniami na ten temat?
(mk)
W Zielonej Górze i okolicach zachowa³o siê wiele krzewów
winoroœli posadzonych jeszcze przed wybuchem II wojny
œwiatowej, które mimo up³ywu 60-70 lat, a mo¿e i wiêcej, nadal
plonuj¹. Niektóre z nich s¹ swoistymi pomnikami przyrody,
odznaczaj¹cymi siê niespotykanymi rozmiarami (obwód pnia
41-40 cm, a nawet 71 cm). Czêsto ich w³aœciciele niezbyt sobie
ceni¹ te sêdziwe okazy, z racji drobnych, póŸno
dojrzewaj¹cych - a wiêc niemal do koñca „kwaœnych” -
owoców. Wynika to z niewiedzy - mamy bowiem do czynienia z
cennymi odmianami winiarskimi, których w³aœciw¹ cech¹ s¹
drobne jagody zebrane w zbite grona. Niew³aœciwie, a
przewa¿nie w ogóle nie ciête, nie mog¹ daæ owoców dobrej
jakoœci.
Owocuj¹cy krzew odmiany Blauer Spaetburgunder o obwodzie pnia 38,5 cm,
na posesji pani Krystyny Bekiesz, ul. Botaniczna 59
Najwy¿szy czas, aby otoczyæ te ¿ywe pomniki winiarskiej
przesz³oœci miasta nale¿yt¹ opiek¹, na przyk³ad w formie
oficjalnego uznania ich statusu przez Wojewódzkiego
Konserwatora Przyrody. Ju¿ dzisiaj mo¿na wskazaæ adresy
oko³o dziesiêciu krzewów o pomnikowych rozmiarach. A mo¿e
Czytelnicy „Winiarza” równie¿ znaj¹ takie okazy?
Na zlecenie ZGKiM, który sprawuje pieczê nad Wzgórzem
Winnym, zielonogórska firma „Hortus” Agaty Kusznierewicz,
specjalizuj¹ca siê w projektowaniu i zak³adaniu terenów
zielonych, przyst¹pi³a do renowacji miejskiej winnicy. Prace s¹
prowadzone na jednej z kwater o powierzchni 2.000 m kw.
Najpierw wykarczowano wegetuj¹ce tu ostatkiem si³,
zdegenerowane krzewy Aurory. Po usuniêciu darni za pomoc¹
œrodków chwastobójczych nawieziono 150 m szeœæ. ziemi
gliniastej wymieszanej z mad¹, co ma s³u¿yæ poprawieniu
struktury miejscowego piasku. ¯yznoœæ gleby ma zapewniæ
spora dawka przerobionego obornika bydlêcego (3 przyczepy)
i rozsiany nawóz sztuczny w postaci azofoski. Ca³oœæ zaorano
do g³êbokoœci 40 cm i wyrównano bronami.
Badania gleby przeprowadzono jesieni¹ ubieg³ego roku.
Jak wynika z inwentaryzacji winnicy sporz¹dzonej przez
Agnieszkê Stefaniak gleba ma pH od 6,6 do 7,6 i zawiera
dostateczn¹ iloœæ fosforu, natomiast ma niedobór potasu.
Badania biologiczne liœci winoroœli przeprowadzone przez
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Ochrony Roœlin
i Nasiennictwa wykaza³y objawy czerwonej plamistoœci,
powodowanej przez grzyb Pseudopeziza tracheiphila, oraz
obecnoœæ niepo¿¹danego goœcia - szpeciela winoroœlowca.
Go³ym okiem widaæ równie¿, ¿e czêœæ krzewów zara¿ona jest
wirusem staœmienia pêdów. Na wszystkie te plagi trzeba
znaleŸæ skuteczn¹ metodê terapii.
Kwaterê obsadza siê sprowadzonymi od szkó³karza p.
B³aszczaka z Majdanu pod Lublinem sadzonkami odmian Agat
Doñski, Arkadia, Bianca, Chrupka Ró¿owa, Himrod, Irsai Oliver,
Isabella, Iza Zaliwska, Kristaly, Per³a Zali, Schuyler, Seyve-
Villard 5276 (Seyval Blanc), Steuben. Rozstawa 1,20 x 2 m.
Ka¿da roœlina otrzymuje w³asny palik, po trzech latach
wyroœniête krzewy zostan¹ rozpiête na drutach.
Obserwacje fenologiczne
P¹ki winoroœli zaczê³y pêkaæ 18 kwietnia. Nocny przymrozek
13/14 maja (Zimni Ogrodnicy) ca³kowicie zniszczy³ zielone pêdy
w nisko po³o¿onych winnicach, np. u pana Mieczys³awa
Kaszuby w Droszkowie. W rejonie Ochli temperatura spad³a do -
5 st. C. Z powodu ch³odnej i deszczo-wej wiosny, do koñca
maja winoroœl jeszcze nie zakwit³a.
17909289.006.png 17909289.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin