NR4-1p.pdf

(1282 KB) Pobierz
NR4-1q.cdr
Edukacja ekologiczna
W zwi¹zku z realizacj¹ programu
reaktywowania w Zielonej Górze
tradycji winiarskich Miejskie Centrum
Edukacji Ekologicznej przy ZGKiM
rozpoczê³o prowadzenie lekcji dla
uczniów zielonogórskich gimnazjów
na temat „Zielona Góra - miasto
winoroœli”. Celem tych zajêæ jest
propagowanie wiedzy o naszym
regionie i jego tradycjach. Program
wyk³adów obejmuje historiê uprawy
winoroœli, tradycje winiarskie Zielonej
Góry, biologiê winoroœli oraz
znaczenie winoroœli w gospodarce
cz³owieka.
(ab)
Piêkne jab³uszko
Na zaproszenie magistratu Guben
delegacja zielonogórskich winiarzy
wziê³a udzia³ w tamtejszym Œwiêcie
Jab³ek. W sk³adzie reprezentacji, obok
wytwórców wina, znalaz³ siê
zielonogórski Bachus i Miss
Winobrania 2004. Trzeba odnotowaæ,
¿e gospodarzy równie¿ reprezentowa³a
najpiêkniejsza dziewczyna Guben,
która tam nosi tytu³ Apfelkoenigin
(Królowej Jab³ek), zaœ imiê -
Christiana.
Jak przysta³o na œwiêto jab³ek, do
picia podano Apfelwein, czyli wino
jab³kowe. Wyprodukowa³a je z
gubiñskich jab³ek, zebranych g³ównie
po polskiej stronie Nysy £u¿yckiej,
firma „Warraschke” ze Spreewaldu.
S³odki napitek o mocy 8,5 % alkoholu
i podwy¿szonej ciep³ocie,
reklamowany jako „garantiert Gubener
Apfelwein”, nie wytrzyma³, niestety,
konkurencji z miejscowym pilsnerem.
Zielonogórzanie poszli tutaj za
przyk³adem gospodarzy.
Natomiast Apfelkoenigin
2004 by³a rzeczywiœcie
bezkonkurencyjna.
Rozlewanie szampana w wytwórni Gremplera. Lata 20-30 XX wieku.
3 grudnia w Instytucie Zarz¹dzania i In¿ynierii Rolnej w Kalsku odby³a siê
konferencja „Winoroœl na Ziemi Lubuskiej”. Organizatorem by³a Wy¿sza Szko³a
Zawodowa w Sulechowie i Oœrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
Uczestników konferencji powita³ rektor uczelni, prof. Marian Mi³ek . „Có¿ mo¿na
powiedzieæ o winie? W winie - prawda. In vino veritas. Nie tylko w nim jest prawda, ale
i o winie trzeba mówiæ tylko prawdê. A prawdê trzeba mówiæ tylko w jeden sposób -
konkretnie. Mówimy tutaj o samych konkretach. To nie s¹ plany, zamierzenia - to jest
konkret”.
S³owa profesora odnios³y siê do butelek zielonogórskiego wina, wystawionych jako
„pomoc naukowa”.
Magnificencja prof. Mi³ek przypomnia³ swoje spotkanie z kanclerzem wy¿szej
uczelni w Wuerzburgu, panem Herzogiem, którego zdaniem winoroœl przywêdrowa³a do
Zielonej Góry z Dolnej Frankonii. Do obecnych na sali winiarzy skierowa³ zaœ takie
s³owa:
- Chcemy skorzystaæ z waszej wiedzy, bo sami w maju zamierzamy posadziæ w³asn¹
winnicê.
Kolejny wyk³ad, o tradycjach winiarskich Œrodkowego Nadodrza, wyg³osi³ prof. dr
Andrzej Toczewski , dyrektor Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze. Ukaza³ w nim
panoramê historyczn¹ miasta, w którym panowa³ wyj¹tkowy klimat, przesycony winem -
w sferze kultury, poezji, anegdoty, i w codziennym ¿yciu. „Podró¿nik odwiedzaj¹cy
Zielon¹ Górê wje¿d¿a³ do miasta przez plantacje poroœniête winoroœl¹ i k¹kolem (który
s³u¿y³ do gremplowania we³ny). Sukiennictwo sta³o siê drugim wa¿nym zajêciem
mieszczan, bowiem zawód winiarza by³ zawsze bardzo niepewny. Czasem przez trzy lata
nie by³o ¿adnych plonów - bo najpierw krzewy wymarz³y, potem nowo posadzone krzewy
nie owocowa³y, a w kolejnym roku nadci¹ga³a szarañcza albo zaraza. Winiarstwo nie
by³o tutaj zawodem dochodowym, ale by³o zajêciem popularnym, którym wszyscy bawili
siê z upodobaniem”.
Kronika „Winnego Wzgórza”
Na stronie internetowej Zak³adu
Gospodarki Komunalnej i
Mieszkaniowej (www.zgkim.zgora.pl)
w dziale „Uprawa winoroœli” mo¿emy
znaleŸæ nastêpuj¹ce materia³y:
1. Kronikê „Winnego Wzgórza”;
2. Podstawowe informacje z zakresu
uprawy winoroœli;
3. Tekst Ustawy z dnia 22 stycznia
2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów
winiarskich, obrocie tymi wyrobami i
organizacji rynku wina.
Kronika „Winnego Wzgórza",
prowadzona przez Agnieszkê Barczyk,
ilustruje bie¿¹c¹ dzia³alnoœæ na
winnicy przy zielonogórskiej
„Palmiarni” - od wrzeœnia 2003 r.,
kiedy na podstawie decyzji Prezydenta
Miasta pani Bo¿eny Ronowicz opiekê
nad Winnym Wzgórzem przej¹³
ZGKiM, do chwili obecnej.
Dalszy ci¹g na str. 8
17909293.011.png 17909293.012.png 17909293.013.png 17909293.014.png 17909293.001.png
„Jesieni¹, kiedy w Waszych winnicach zbieracie winogrona, by je zanieœæ
do wyt³oczni, pomyœlcie sobie w g³êbi duszy: ja równie¿ jestem winnic¹
i zebrany bêdzie mój owoc, i - tak jak nowe wino - przechowywany bêdê
w wiecznej kadzi.”
„I w zimie, siêgaj¹c po wino, niech w ka¿dym kieliszku brzmi pieœñ i niech
w niej bêdzie wspomnienie dni i winnic, i winot³oczni”
Gibran Khalil Gibran
Z okazji Œwi¹t Bo¿ego Narodzenia i nadchodz¹cego
Nowego 2005 Roku Wszystkim zafascynowanym upraw¹
winoroœli ¿yczê udanej pielêgnacji krzewów oraz zbiorów
dojrza³ych, dorodnych gron. ¯yczê radosnych, ¿yczliwych
chwil, bogatych w marzenia, w rodzinnym gronie, kojonych
wzruszaj¹cym widokiem równiutkich rzêdów przepowia-
daj¹cej dobrobyt winoroœli, otulonych ciep³¹, œniegow¹
pierzynk¹.
Winogronowa Prezydent
Roman Grad*
Niedzielny wieczór 28 listopada sta³ siê Œwiêtem M³odego Wina Zielonogórskiego. Centralne obchody
mia³y miejsce w niegdysiejszym domu winiarskim Gremplera, wybudowanym poœrodku winnicy, gdzie dzisiaj
funkcjonuje zielonogórska ,,Palmiarnia”. O godzinie osiemnastej, w asyœcie lokalnej telewizji, salê wype³nili
winiarze, cz³onkowie ich rodzin i zaproszeni goœcie. Uroczystoœæ rozpoczêto od degustacji francuskiego
Beaujolais Noveau, którym czêstowa³ Feliks Kremer. Jednoczeœnie pan Feliks uraczy³ goœci gawêd¹, jak
obchodzone jest œwiêto m³odego wina w ró¿nych krajach Europy.
Bohaterem tego wieczoru by³o jednak wino zielonogórskie. Prezentacjê zainicjowa³ Marek Krojcig
degustacj¹ win z winnicy w Górzykowie, gdzie w tym roku nasadzono ponad 5 tysiêcy krzewów. Smaczne wina
zaproponowa³ Marek Senator, który przygotowa³ „Lubuskie Beaujolais 2004” ze szczepu Oporto (Portugalski
Niebieski), czerwone wytrawne z odmiany Riesling de Cassis oraz bardzo interesuj¹cy kupa¿ Seyv-Villarda
z Muskatem Doñskim. Owoce do produkcji pozyska³ ze swoich winnic po³o¿onych w Zielonej Górze przy
ul. Akademickiej oraz w Kurowie Wielkim ko³o Gaworzyc. £¹cznie pan Marek (choæ na razie obsadzi³ winoroœl¹
oko³o pó³ hektara) zarejestrowa³ 33 ha winnic.
Degustowano równie¿ wina ni¿ej podpisanego - bia³e z odmiany Aurora oraz czerwone z wyraŸnym
posmakiem czarnej porzeczki, wyt³oczone ze szczepu Concord. Poniewa¿ jestem winiarzem pocz¹tkuj¹cym,
a moja niedu¿a winniczka w Starym Kisielinie, licz¹ca ok. 300 krzewów, zosta³a dopiero niedawno posadzona,
trunki sporz¹dzi³em z winogron zebranych na plantacji Miros³awa Kuleby w Œwidnicy (za jego pozwoleniem!).
Sam w³aœciciel œwidnickich plantacji z powodu uszczerbku na zdrowiu nie by³ niestety obecny na niedzielnej
uroczystoœci (kr¹¿¹ niepotwierdzone informacje, ¿e œwiêto obchodzi³ dzieñ wczeœniej).
Dalszy ci¹g na str. 11
______________
* mgr Roman Grad jest pracownikiem Urzêdu Miejskiego w Zielonej Górze odpowiedzialnym za sprawy kultury oraz winiarstwa, pe³ni
równie¿ funkcjê sekretarza Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Plantatorów Winoroœli i Producentów Wina. Uprawia winnicê w Starym
Kisielinie.
17909293.002.png 17909293.003.png 17909293.004.png
Zaraz po inwazji filoksery na francuskie
winnice, instytuty naukowe wszystkich krajów
winiarskich zaczê³y poszukiwaæ œrodków
zapobie¿enia nieznanemu dot¹d niebezpie-
czeñstwu. Równie¿ Niemcy gor¹czkowo
poszukiwali sposobów, aby odwróciæ zagro¿enie od plantacji nad Renem i Mozel¹.
Testowano setki, a z czasem tysi¹ce nowych odmian, krzy¿owanych z gatunkami winoroœli sprowadzonymi
z Ameryki Pó³nocnej b¹dŸ szczepionych na amerykañskich podk³adkach. Karl Goethe , dyrektor Królewskiego Instytutu
Naukowego Sadownictwa i Winiarstwa (Koenigliche Lehranstalt fuer Obst- und Weinbau) w Geisenheim nad Renem,
w publikacji „O szczepieniu winoroœli” z 1884 roku nie kry³ w¹tpliwoœci, jeœli chodzi o rezultaty hybrydyzacji odmian
europejskich z amerykañskimi. Poniewa¿ uzyskane krzy¿ówki cechowa³ na ogó³ „lisi posmak”, co wyklucza³o ich
przydatnoœæ dla celów winiarskich, uzyskanie wartoœciowych odmian wymaga³o jego zdaniem jeszcze wielu lat wytrwa³ej
selekcji. Natomiast bardzo obiecuj¹ce okaza³o siê szczepienie odmian szlachetnych na amerykañskich podk³adkach.
Dziêki swemu peryferyjnemu po³o¿eniu i oddaleniu od g³ównych oœrodków winiarskich Zachodu, zaatakowanych
przez filokserê, Zielona Góra nie musia³a borykaæ siê z tym problemem. Niemniej nowinki w postaci krzy¿ówkowych
odmian winoroœli, tak¿e szczepionych na wprowadzanych dopiero do obrotu podk³adkach, coraz czêœciej dociera³y do
naszego miasta. Lustruj¹cy w 1947 roku zielonogórskie winnice dr Stanis³aw Bzura znalaz³ na nich m³ode, nie owocuj¹ce
jeszcze krzy¿ówki - „odmian mniej wartoœciowych starszej edycji”. By³y wœród nich, wed³ug jego relacji, szczepy dawnych
hybrydatorów E. Kuhlmanna, Seibela i Bartille-Seyva. Jeszcze dzisiaj mo¿na spotkaæ w ró¿nych punktach miasta stare
krzewy winoroœli, których nie sposób zakwalifikowaæ do jakiejœ odmiany znanej z dzisiejszych ampelografii.
Najprawdopodobniej s¹ to pozosta³oœci owych krzy¿ówek, wprowadzanych do szerszej uprawy w latach 20. i 30. XX wieku.
Niezbyt wartoœciowe owoce, jakie wydaj¹, w pe³ni uzasadniaj¹ fakt, ¿e zosta³y ca³kowicie zapomniane.
W roku 1922 Zwi¹zek Winiarzy, licz¹cy wówczas 245 cz³onków, za³o¿y³ now¹ szkó³kê winoroœli na gruncie przy
Bismarckstrasse, udostêpnionym przez wytwórniê winiaków Heinrich Raetsch A.G. Dawniej w³aœcicielem dzia³ki by³
Bromme. W szkó³ce posadzono 5.000 sadzonek odmian Sylvaner, Gelbschoenedel i Blauer Spaetburgunder. Od dostawcy,
radcy rolnego Pfeiffera z instytutu szkó³karskiego w zamku Hofloesnitz pod Dreznem, sprowadzono 200 szt. ukorzenionych
sadzonek odmian amerykañskich, które mia³y s³u¿yæ jako roœliny doœwiadczalne, a w przysz³oœci dawaæ ³ozê na podk³adki.
W 1924 r. roœliny z tej szkó³ki, zwanej szkó³k¹ Bromme'a, piêknie siê rozwinê³y i by³y gotowe do sprzeda¿y. Wkrótce 2.000
sztuk zosta³o sprzedanych. Przygotowano kolejnych 8.000 sadzonek wymienionych wy¿ej odmian, a tak¿e 2.000 szt.
Froelich-Sylvanera i 50 szt. nowej odmiany, która zaczê³a siê cieszyæ coraz wiêkszym zainteresowaniem, Mueller-Thurgau.
W roku 1925 Zwi¹zek Winiarzy zrealizowa³ wreszcie plany za³o¿enia matecznika ³óz na sadzonki, do czego d¹¿ono
od wielu lat. W tym celu organizacja kupi³a 0,25 ha piêknie po³o¿onej winnicy zwanej „Goldenen Daechels” na wzgórzu
Gruenbergshoehe. Na po³owie tej powierzchni posadzono na wiosnê 100 dwuletnich sadzonek Froelich-Sylvanera, 50
Rieslinga na w³asnych korzeniach i 250 Rieslinga zaszczepionego na amerykañskich podk³adkach, sprowadzonego z winnicy
doœwiadczalnej w Bernkastel-Cues . Oprócz tego za³o¿ono now¹ szkó³kê z 5.000 najlepszych, wyselekcjonowanych zrazów
Sylvanera.
Na wiosnê 1927 r. Zwi¹zek Winiarzy rozpocz¹³ prace w rewirze Patzgall i na górze Bluecherberg. Komisja Winiarska
Izby Rolniczej naby³a od miasta na za³o¿enie nowej szkó³ki du¿y teren przy folwarku Grundmanna.
Tego¿ roku Zwi¹zek Winiarzy za³o¿y³ wspólnie z Towarzystwem Kultury Miejskiej (Stadtland - Kulturgesellschaft)
now¹ szkó³kê, która powsta³a na terenie folwarku miejskiego (Stadtvorwerk). Sadzonki do sprzeda¿y spodziewano siê
uzyskaæ w roku 1929.
W 1929 r. z 267 krzewów odmiany Mueller-Thurgau,
które w wieku czterech lat owocowa³y pierwszy raz, uzyskano
220,5 kg w pe³ni dojrza³ych, du¿ych winogron, których moszcz
mia³ gêstoœæ 72°Oechsla przy 8,25 ‰ kwasowoœci.
Jak wynika ze „Sprawozdania z dzia³alnoœci Komisji
Winiarstwa Izby Rolniczej Dolnego Œl¹ska w roku sprawo-
zdawczym 1926/27”, na swoich posiedzeniach komisja stale
poszukiwa³a dróg ulepszenia miejscowego winiarstwa.
Stwierdzono, ¿e jest to w pe³ni mo¿liwe i gospodarczo
uzasadnione na obszarach o korzystnych warunkach klima-
tycznych, g³ównie po³udniowych stokach wzniesieñ, pod
warunkiem jednak stosowania do nasadzeñ odmian winoroœli
wysokiej jakoœci. Aby to osi¹gn¹æ, spoœród cz³onków komisji
winiarstwa wy³oniono Komisjê Uprawy Winoroœli ( Reben-
zuechtungsausschuss ), która rozpoczê³a mozoln¹ pracê nad
doborem odmian (Rebenauslese). Zdawano sobie sprawê, ¿e
komisjê oczekiwa³a d³uga i mozolna droga, któr¹ jednak
nale¿a³o pokonaæ aby osi¹gn¹æ dwa wa¿ne dla zielonogórskiego
winiarstwa cele: niezale¿noœæ produkcji sadzonek od Zachodu
i wysok¹ dochodowoœæ.
Sadzonka szczepiona metod¹ Greffe Baboriera
Miros³aw Kuleba
17909293.005.png
Nowa komisja selekcjonerów przyst¹pi³a do ca³orocznej, skrupulatnej pracy podstawowej, polegaj¹cej na
wyszukiwaniu w winnicach rzadko nawiedzanych przez peronosphorê najbardziej odpornych krzewów i oznaczeniu ich
markami z ocynkowanej blachy. Z ka¿dego takiego krzewu, który w ci¹gu trzyletniej obserwacji potwierdzi³ swoj¹
odpornoœæ, zosta³ pozyskany materia³ na sadzonki s³u¿¹ce do za³o¿enia szkó³ki winoroœli ( Rebschule ). Ze szkó³ki
wyselekcjonowane okazy trafia³y do ogrodu wzorcowego ( Mustergarten ), gdzie s³u¿y³y do wyprowadzenia towarowej
hodowli danego klonu ( Klonenzuechtung ).
Jesieni¹ 1926 r. przeprowadzono pierwsz¹ lustracjê nasadzeñ odmiany Sylvaner, w trakcie której pozytywn¹ selekcjê
przesz³o oko³o 5.000 krzewów. Wkrótce w nowo za³o¿onym ogrodzie wzorcowym oprócz lokalnych klonów Sylvanera
znalaz³ siê równie¿ wyselekcjonowany zielonogórski Riesling oraz Traminer.
W toku dalszej selekcji najwartoœciowsze krzewy oznaczano blaszanymi markami (Rebenselektionsmarken)
zamówionymi w Rheinpfaelzische Blechenballagenfabrik G.Schoenung & Co. w Neustadt an der Haardt.
Wed³ug rocznego sprawozdania Komisji Obwodowej do spraw Hodowli Winoroœli Izby Rolniczej Dolnego Œl¹ska
(Gebietausschuss fuer Rebenzuechtung der Landwirtschaftskammer Niederschlesien) za okres 1927/1928, przeprowadzone
po raz pierwszy w roku 1926 prace selekcyjne zosta³y na razie ograniczone tylko do obszaru miasta, poniewa¿ objêcie nimi
wszystkich rozproszonych i niewielkich winnic ch³opskich w ca³ym okolicznym terenie okaza³o siê niemo¿liwe. Selekcj¹
objêto najw³aœciwsze dla rejonu Zielonej Góry odmiany Gruener Sylvaner, Roter Traminer oraz Rheinriesling. Poniewa¿
ró¿owego Traminera cechuje ³atwoœæ ulegania degeneracji, selekcjê w przypadku tej odmiany uznano za szczególnie
po¿¹dan¹.
W czterech du¿ych kompleksach winiarskich: ogrodzie doœwiadczalnym Zwi¹zku Rzemios³ i Ogrodnictwa, winnicy
wytwórni szampana Grempler & Co. na Wzgórzu Ceglanym, w posiad³oœci kupca winiarskiego Muelscha na wzgórzu
Pfaffenberg oraz plantacji fabrykanta szampana Briegera przeprowadzono selekcjê ukierunkowan¹ na pozyskanie mocnej
³ozy. Otrzymany materia³ znalaz³ zastosowanie do produkcji sadzonek na w³asnych korzeniach, a tak¿e do uszlachetnienia
poprzez szczepienie na amerykañskich podk³adkach. Okaza³o siê to po¿¹dane w œwietle wyników badañ naukowych
przeprowadzonych specjalnie dla piaszczystych gleb zielonogórskich przez Pañstwowy Instytut Biologii w Naumburgu nad
Sal¹ ( Biologischen Reichsanstalt in Naumburg an der Saale ). Otó¿, wbrew rozpowszechnionemu dot¹d mniemaniu, wyniki
tych badañ nie pozwoli³y wykluczyæ w przysz³oœci inwazji filoksery, poniewa¿ tylko nieliczne z przebadanych gleb mo¿na
by³o uznaæ jako posiadaj¹ce immunitet na mszycê korzeniow¹. Stwierdzono, ¿e odmiany winoroœli europejskiej
uszlachetnione plennymi amerykañskimi podk³adkami cechuj¹ siê dobrym ukorzenieniem i silniejszym wzrostem. Ponadto
zastosowanie nowego materia³u nasadzeniowego mia³o siê przyczyniæ do wykorzenienia starego i uci¹¿liwego sposobu
odnawiania krzewów poprzez tzw. „zag³êbianie" ( Vergruben ).
Pierwsze doœwiadczenia przeprowadzono na odmianie Riesling zaszczepionej na podk³adce Riparia I Geisenheim
oraz Gruenen Sylvaner na podk³adce Taylora. W obu przypadkach zaobserwowano silny wzrost roœlin. Okaza³o siê,
¿e adaptacja podk³adek do miejscowych ubogich w wapñ, lekkich gleb, przebiega³a bez trudnoœci.
Oczekiwano, ¿e kiedy tylko wyselekcjonowane z du¿ym trudem sadzonki Froehlich-Sylvanera na w³asnych
korzeniach zaczn¹ plonowaæ, z otrzymanej wartoœciowej ³ozy bêdzie mo¿na prowadziæ dalsz¹ selekcjê tej osiad³ej w Zielonej
Górze od wieków odmiany - poprzez zaszczepienie jej na rozmaitych amerykañskich podk³adkach. Przygotowano dla tego
celu ca³y asortyment sadzonek odmian amerykañskich na podk³adki z gospodarstwa szkó³karskiego w Hofloessnitz .
Natomiast negatywna selekcja, polegaj¹ca na usuwaniu krzewów niskiej wartoœci oraz ujednoliceniu odmian
napotyka³a na trudnoœci wynikaj¹ce z uporu w³aœcicieli winnic. Prowadzi³o to do wniosku, ¿e postêp mo¿e spowodowaæ tylko
zak³adanie nowych plantacji z p³odnych odmian szczepionych na amerykañskich podk³adkach, przy wykorzystaniu
najnowszych metod agrotechnicznych.
W roku 1928 prace selekcyjne zosta³y czasowo wstrzymane z powodu wiosennego przymrozku, który uszkodzi³
w „dolnych winnicach” do 100 procent krzewów. Jednak¿e wiosn¹ tego roku z selekcjonowanych od dwóch lat krzewów
Sylvanera, Traminera i Rieslinga pozyskano pierwszy materia³ do dalszych nasadzeñ. W szkó³ce za³o¿onej przez Komisjê
Winiarstwa uzyskano z ubieg³orocznych ³óz 15 tysiêcy ukorzenionych sadzonek Sylvanera i Rieslinga wysokiej jakoœci,
które pos³u¿y³y do za³o¿enia nowo-
czesnej plantacji nale¿¹cej do miasta.
Posadzono równie¿ tak¹ sam¹ iloœæ
szczepionych sadzonek obu tych
odmian oraz Traminera. Nowo
za³o¿ona plantacja porównawcza
( Vergleichsanlage ) mia³a s³u¿yæ do
potwierdzenia wy¿szoœci sadzonek
szczepionych nad sadzonkami
rosn¹cymi na w³asnych korzeniach.
Niemieckie Towarzystwo Rolnicze
wraz z zak³adami produkuj¹cymi
nawozy sztuczne prowadzi³o tam
jednoczeœnie w³asne doœwiadczenia
nad nawo¿eniem winnic.
Dalszy ci¹g na str. 8
Metoda Baboriera zapewnia silny wzrost krzewu
17909293.006.png
Zdzis³awa Kraœko*
Najprostszy sposób wyciskania moszczu z winnych gron - to
zastosowanie p³óciennego worka, który ugniata siê tak d³ugo, a¿ zostan¹
w nim suche wyt³oki. Dok³adniej i szybciej robi¹ to urz¹dzenia zwane
prasami winiarskimi. Przy du¿ych iloœciach winogron do przerobu u¿ycie
prasy jest wrêcz niezbêdne.
Prasy mo¿na podzieliæ na kilka zasadniczych typów:
• lewarowe lub dŸwigniowe;
• œrubowe (jedno- lub dwuœrubowe);
• ko³owrotkowe lub wrzecionowe;
• hydrauliczne.
Wszystkie typy pras posiadaj¹ urz¹dzenie do wyciskania i skrzyniê
lub kosz jako pojemnik na masê gronow¹. Formy, kszta³ty i wielkoœci pras,
a tak¿e materia³ z jakiego by³y konstruowane, zale¿a³ od pomys³owoœci
samego wytwórcy.
W rejonie zielonogórskim nie napotkano dot¹d na typ prasy
dŸwigniowej - sporych rozmiarów urz¹dzenia o prostej konstrukcji
jednoramiennej, ale wymagaj¹cego du¿ego nak³adu si³ przy niewielkiej
wydajnoœci.
Najbardziej rozpowszechnione i u¿ywane tak w du¿ych
wytwórniach, jak i podczas domowej produkcji, by³y prasy œrubowe .
Te proste w obs³udze urz¹dzenia sk³adaj¹ siê z podstawy drewnianej,
¿eliwnej b¹dŸ emaliowanej, z rowkiem do sp³ywania wyciskanego soku,
z umieszczonego luŸno na podstawie kosza bez dna i pokrywy,
sporz¹dzonego z dêbowych klepek po³¹czonych ¿elaznymi obrêczami,
wreszcie z urz¹dzenia prasuj¹cego - pionowej œruby z nakrêtk¹, zwan¹ mutr¹.
Oto jak przebiega³o prasowanie miazgi w prasie œrubowej: kosz, na dnie którego le¿a³y dwa dêbowe rowkowane
kr¹¿ki, nape³niano miazg¹, któr¹ przykrywano równie¿ dwoma kr¹¿kami i krzy¿uj¹cymi siê klockami. Mutrê œruby
dokrêcano równo i - co wa¿ne - bardzo powoli, a¿ do ca³kowitego oporu. Sok sp³ywa³ do umieszczonego pod rowkiem
w podstawie naczynia.
Dzisiaj, kiedy ten w³aœnie typ pras wraca na nasz regionalny rynek winiarski, amatorów w³asnego wina zainteresuj¹
zapewne eksponaty zgromadzone w Dziale Winiarskim Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze.
____________________
* mgr in¿. Zdzis³awa Kraœko pe³ni funkcjê kustosza Dzia³u Winiarskiego w Muzeum Ziemi Lubuskiej, jest autork¹ publikacji z zakresu
muzealnictwa i historii winiarstwa.
Stara œl¹ska drewniana prasa dwuœrubowa
o wymiarach 4 x 4 x 6 m z kolekcji firmy Otto Muelscha
w Zielonej Górze
Prasa jednoœrubowa
na masywnej ramie drewnianej
Niewielka prasa rêczna,
mieszcz¹ca w koszu wiadro owoców.
Zbiory Muzeum Ziemi Lubuskiej
w Zielonej Górze
Prasa wrzecionowa na emaliowanej
podstawie.
Zbiory Muzeum Ziemi Lubuskiej
w Zielonej Górze
17909293.007.png 17909293.008.png 17909293.009.png 17909293.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin