winiarz_NR-20q.pdf

(988 KB) Pobierz
winiarz_NR-20q.cdr
ISSN 1733-5116
Konwent Winiarzy
9 czerwca w Zielonej Górze odbêdzie
siê II Konwent Polskich Winiarzy.
W tym roku organizatorami imprezy s¹
Instytut Winoroœli i Wina, Magazyn
Wino, Zielonogórskie Stowarzyszenie
Winiarskie i Urz¹d Miasta Zielona
Góra. W czasie konwentu przewidziane
jest omówienie aktualnych problemów
polskiego winiarstwa, prezentacja
winnic i producentów oraz degustacja
zg³oszonych na konwent win
spe³niaj¹cych kryteria KPW. Goœcie
imprezy bêd¹ te¿ mieli okazjê poznaæ
winiarskie zabytki Zielonej Góry,
odwiedziæ okoliczne winnice oraz
wzi¹æ udzia³ w nieformalnym
spotkaniu winiarzy i sympatyków po
zakoñczeniu oficjalnej czêœci
Konwentu.
Miros³aw Kuleba
Tu¿ obok nas, za zachodni¹
granic¹, toczy fale wartka rzeka
wina. Niemcy to kraj p³yn¹cy
winem, kraj nowoczesnych
winiarskich technologii, œmia³ej
architektury ugruntowanej
w tradycji klasztornych winnic
œredniowiecza. Kraj rieslinga,
legendy Reny, króla i królowej
niemieckich winnic - bo Riesling
to ¿eñskie imiê.
Ale wystarczy przekroczyæ
Sudety, a wezbrane nurty win-
nej rzeki znów pop³yn¹ do
naszych stóp z morawskich wio-
sek o bia³ych domach i koœcio³ach ze strzelistymi wie¿ami, z wilgotnych piwnic
ukrytych w zboczach majestatycznej Palavy. Kierunek wschodni to jeszcze jedna
winna rzeka, wzbieraj¹ca na czarnomorskich stepach Ukrainy i Krymu, w krajach
deserowych portweinów, syc¹cych siê z³ot¹ nut¹ w piwnicach Odessy i Massandry.
Nawet pó³noc ma ju¿ swoje winnice i wina, winiarzy spotkamy w Danii i na
Bornholmie, a w sklepach i restauracjach znajdziemy ich trunki.
Z tego wszystkiego wynurza siê, niczym sucha wyspa, nasz kraj, co prawda
mlekiem i miodem p³yn¹cy, lecz nie winem. Te nik³e strumyczki, ciurkaj¹ce z winnic
Zielonej Góry, Dolnego Œl¹ska, Mazowsza i Podkarpacia, nikn¹ gdzieœ bez œladu, nie
doznane przez spragnionych. Tym razem jednak nie o tym chcê pisaæ, chocia¿ temat
abstrakcyjnych przepisów uniemo¿liwiaj¹cych winiarzom normaln¹ egzystencjê, jak
w krajach reszty Europy, wcale nie jest bli¿szy rozwi¹zania. Ju¿ nawet niemieccy
winiarze zwrócili uwagê na fakt, ¿e przecie¿ Polska jest krajem cz³onkowskim Unii
Europejskiej i ustawodawstwo europejskie - zupe³nie odmienne w zakresie winiarstwa
od naszego - powinno byæ nadrzêdne.
Kraszanka 2007
Na placu wokó³ ratuszu roz³o¿y³ swoje
kramy wielkanocny jarmark, groma-
dz¹cy co roku wielu rêkodzielników
i ich wytwory: pisanki, palmy, ozdoby
na œwi¹teczne sto³y i wyroby regio-
nalne. Wœród uczestników nie zabrak³o
winiarzy. Cz³onkowie naszego stowa-
rzyszenia prezentowali co mo¿na zro-
biæ z tego, co urodzi siê na winnicy -
oczywiœcie oprócz wina. Na przyk³ad:
koreczki winogronowe, kiszone liœcie
winne czy ocet winogronowy (w ³adnej
butelce mo¿e byæ ozdob¹ ka¿dej
kuchni; producent winnica „Kinga”).
Stoisko winiarzy odwiedzi³ prezydent
miasta, Janusz Kubicki. Mieszkañców
czêstowano grzanym winem z miodem.
Poza tym winiarze ca³y czas byli zajêci
wyjaœnianiem, dlaczego wina
z miejscowych winnic nie mo¿na na
jarmarku kupiæ.
Dalszy ci¹g na str. 3
Czwartki Winiarskie
Zak³ad Gospodarki Komunalnej i Mie-
szkaniowej w Zielonej Górze i Zielono-
górskie Stowarzyszenie Winiarskie
zorganizowa³y dla mieszkañców miasta
i regionu trzeci¹ ju¿ edycjê cyklu
„Czwartki Winiarskie”. Na pierwszym
spotkaniu, które odby³o siê 12 kwiet-
nia w Muzeum Ziemi Lubuskiej, wy-
s³uchano wyk³adu o historii winiarstwa
pana dr Andrzeja Toczewskiego, dy-
rektora muzeum. Nastêpnie na winnicy
przy Palmiarni pokaz ciêcia winoroœli
da³a pani Kinga Koziarska, w³aœci-
cielka winnicy „Kinga” w Starej Wsi.
Tematem nastêpnego spotkania, prze-
prowadzonego 26 kwietnia w Miejskim
Centrum Edukacji Ekologicznej przy
ul. Witebskiej 2a, by³o „Przygotowanie
gruntu pod winnice, sadzenie oraz
nawo¿enie”. Kolejne wyk³ady odbywaæ
siê bêd¹ równie¿ w Miejskim Centrum
Edukacji Ekologicznej: 10 maja, godz.
17.00 „Ochrona winnicy”; 24 maja,
godz. 17.00 „Przetwórstwo winogron
i wytwarzanie wina”; 8 czerwca, godz.
17.00 „Rozwi¹zywanie problemów
wystêpuj¹cych przy uprawie winnicy
i wytwarzanie wina”; 21 czerwca, godz.
17.00 „Organizacja gospodarstw agro-
turystycznych z mo¿liwoœci¹ wyko-
rzystania winnic”.
Nieco na uboczu stanê³a z pe³nymi koszami winogron najm³odsza
zielonogórska winiarka. Kto zgadnie, gdzie mo¿na j¹ znaleŸæ?
17911220.008.png 17911220.009.png 17911220.010.png 17911220.011.png 17911220.001.png
Przemys³aw Karwowski
Cz³onek Zielonogórskiego
Stowarzyszenia Winiarskiego,
pose³ na Sejm RP Czes³aw
Fiedorowicz , zorganizowa³
4 maja spotkanie z przed-
stawicielami samorz¹du lokalnego
i winiarzami z malowniczo
po³o¿onej pod Poczdamem
miejscowoœci Werder nad Hawel¹.
Oko³o 23-tysiêczne miasto po raz
128 obchodzi³o „Baumblütenfest”
„Œwiêto Kwitn¹cych Drzew”. Pagórkowate okolice Poczdamu,
przedzielone wstêg¹ Haweli, to tereny s³yn¹ce od wielu lat z pro-
dukcji wyœmienitych owoców i warzyw, a wczeœniej i wina,
których „stolic¹” jest w³aœnie Werder. Œwiêto organizowane jest
w celach jak najbardziej marketingowych: dla przyci¹gniêcia
mieszkañców pobliskiego Poczdamu i oddalonego o 20 minut
jazdy kolej¹ Berlina. Najlepiej œwiêtuje siê przy dobrym trunku,
wiêc na ulicach nie brakuje straganów z winem, g³ównie wydzielono pod doœwiadczaln¹ uprawê kilkunastu nowych,
owocowym, dla którego niemiecki fiskus jest ³askawszy od rezystentnychodmianprzyszoœciowych.
naszego.
Niemcy nie wstydz¹ siê domowych win owocowych.
S¹ one atrakcj¹ œwiêta w Werder
Z winnicy spotkanie przenios³o siê do pomieszczeñ
„Weintiene”. Wys³uchaliœmy wyst¹pieñ burmistrza Werder, pana
Wernera Große i prezesa Verein zur Förderung des historischen
Weinbaus im Raum Werder/Havel e.V, pana Jochena Schumanna ,
a nastêpnie degustowaliœmy wina z rocznika 2006, m.in. Müller-
Thurgau i Saphira. Zadawaliœmy fachowe pytania, interesowa³a
nas tak¿e sytuacja prawna i ekonomiczna uprawy winoroœli
w miejscu tak dalekim od tradycyjnych regionów winiarskich.
Okaza³o siê, ¿e w Werder jest tylko plantacja, a winifikacja
odbywa siê w winiarni w rejonie Saale-Unstrut.
Pobyt w Werder zakoñczy³a wycieczka ulicami miasteczka
po³¹czona z konsumpcj¹ lokalnych win owocowych.
Nasi gospodarze w Werder. Na pierwszym planie dr M. Lindicke
W wyprawie do Werder wziêli udzia³: zastêpca prezydenta
Zielonej Góry, pani Wioleta HarêŸlak , przedstawiciele prasy oraz
winiarze: Roman Grad , Przemys³aw Karwowski , Marek
Krojcig , Miros³aw Kuleba i Marek Senator . Zwiedzanie
rozpoczêliœmy od gospodarstwa Schultz'ens Siedlerhof , s³y-
n¹cego z produkcji warzyw i owoców oraz ich przetworów, od
marmolad i d¿emów, poprzez soki i wina, do destylatów z w³as-
nego urz¹dzenia rektyfikuj¹cego. Spo¿yliœmy tam pyszny obiad,
którego g³ówn¹ atrakcj¹ by³ hit sezonu - szparagi, oraz
degustowaliœmy wino z czarnej porzeczki. Kolejnym punktem
wycieczki by³o wzgórze Wachtelberg, najbardziej na pó³noc
po³o¿ona niemiecka winnica (52°23'N), odrestaurowana dziêki
staraniom w³adz miasta i miejscowego stowarzyszenia
winiarskiego, a uprawiana od 1996 r. przez dr Manfreda Lindicke .
Wzniesiony za œrodki miasta i landu oraz dotacje unijne budynek
„Weintiene” s³u¿y w sezonie do sprzeda¿y wina i jest jednoczeœnie
siedzib¹ stowarzyszenia. Dr Lindicke przedstawi³ historiê
winnicy, w której na powierzchni 6,2 ha uprawiane s¹ bia³e
i czerwone odmiany winoroœli: Regent, Dornfelder, Müller-
Thurgau, Saphira, Kernling, Sauvignon blanc. Spore poletka
Próba trzeŸwoœci pos³a Czes³awa Fiedorowicza wypad³a pomyœlnie
17911220.002.png
œwietne perspektywy. T³umy gromadz¹ce siê ka¿dego dnia nie
tylko w salach wystawowych, ale tak¿e w wydzielonych sektorach
gdzie serwowano wina i prowadzono o¿ywione dyskusje,
œwiadczy³y o tym mo¿e nawet bardziej dobitnie ni¿ kilkaset osób
Ci¹g dalszy ze str. 1 uczestnicz¹cych w obradach 59. kongresu winiarskiego.
Okazjê do takich rozmów da³ pobyt przedstawicieli Tu jednak zebra³a siê elita niemieckich winiarzy, ci naj-
zielonogórskich winiarzy na 59. Niemieckim Kongresie bardziej twórczy: naukowcy z instytutów badawczych, publicyœci,
Winiarskim ( Deutscher Weinbaukongress ). Kongres odby³ siê wielcy producenci, pasjonaci nowych, ekologicznych metod
w dniach 20-25 kwietnia w Stuttgarcie, stolicy Badenii- wytwarzania wina, architekci projektuj¹cy budowle w bran¿y
Wirtembergii. To kraina winnic, rozbitych na stromych winiarskiej. Oprócz Niemców równie¿ goœcie z ca³ego œwiata:
po³udniowych stokach opadaj¹cych ku dolinie Neckaru. z krajów europejskich, USA, Rosji, Ameryki Po³udniowej,
Powierzchnia winnic w mieœcie wynosi dzisiaj 432 hektary,
Australii, Nowej Zelandii. Jest godne podkreœlenia, ¿e wœród
z czego 295 ha (71 procent) obsadzone jest odmianami uczestników kongresu nie zabrak³o przedstawicieli polskich
czerwonymi. Równe szpalery krzewów, zaczynaj¹cych siê dopiero winiarzy - w osobach ni¿ej podpisanego oraz Romana Grada ,
zieleniæ, wznosz¹ siê nad samym centrum 600-tysiêcznego miasta. pracownika Urzêdu Miasta Zielona Góra, sprawuj¹cego w istocie
Stuttgart, siedzibê koncernów Mercedes-Benz i Bosch, funkcjê miejskiego inspektora winiarskiego jak¹ dawny Grünberg
potê¿ny oœrodek przemys³owy i wêze³ kolejowy, star³y
mia³ do 1945 roku w osobie Georga Paetza , i ma znów od
z powierzchni ziemi alianckie bombardowania w koñcu drugiej niedawna. Zostaliœmy zaproszeni przez pana Rudolfa Nickeniga ,
wojny œwiatowej. Wojna odebra³a miastu przesz³oœæ, której œlady sekretarza generalnego Niemieckiego Zwi¹zku Winiarskiego
przetrwa³y jednak w najstarszej budowli, œcianach i wie¿y i redaktora naczelnego pisma „Der Deutscher Weinbau”. To du¿y,
koœcio³a Stiftskirche z XII wieku, którego sklepienia runê³y pod presti¿owy sukces Zielonej Góry, ¿e miasto i jego m³odzi winiarze
bombami. Przetrwa³y sarkofagi fundatorów koœcio³a, groby ponad zostali zauwa¿eni i wyró¿nieni zaproszeniem na forum, które
stu innych wirtemberskich królów, ksi¹¿¹t, herzogów i hrabiów w zgromadzi³o winiarskie s³awy z ca³ej Europy. W takim
podziemiach prezbiterium i zakrystii, a tak¿e niezwyk³a, charakterze, jako polskie miasto wina, Zielona Góra wyst¹pi³a
kunsztownie wykuta w piaskowcu galeria w³adców Wirtembergii, poœród takiego gremium bodaj pierwszy raz w swojej historii.
odzianych w rycerskie zbroje i tañcz¹cych na cia³ach lwów. Równie¿ dla wielu innych uczestników kongresu prawdziw¹
Produkcja niemieckiego i zagranicznego przemys³u, niespodziank¹ by³o przypomnienie dawnego sloganu,
zaprezentowana przez 600 firm na piêciu i pó³ hektarach reklamuj¹cego miasto winnic i sadów: „Grünberg, der Wein- und
powierzchni wystawowej w targowym centrum Killesberg, Obst-Stadt des Ostens”. Ja zaœ mia³em w pamiêci obszerne
pozwoli³y uœwiadomiæ sobie jak wa¿n¹ ga³êzi¹ niemieckiej i drobiazgowe sprawozdania z obrad kilku kolejnych niemieckich
gospodarki jest winiarstwo. Na potrzeby tej bran¿y, a w efekcie kongresów winiarskich, z jakimi zetkn¹³em siê podczas pracy nad
konsumentów wina, produkuj¹ tysi¹ce mniejszych i wiêkszych „Bibliografi¹ zielonogórskiego winiarstwa”, publikowane w XIX-
przedsiêbiorców, od wytwórców korków i projektantów etykiet, wiecznej zielonogórskiej prasie przez ich uczestnika, znanego
poprzez gigantów bran¿y maszynowej, których dzie³em s¹ miejscowego winiarza Augusta Förstera . Dzisiaj imienne listy
wielkie jak pojazdy kosmiczne kombajny do uprawy winnic, po uczestników trzech miêdzynarodowych sympozjów, z nazwiskami
architektów i firmy budowlane wznosz¹ce piwnice, winiarnie
przedstawicieli Zielonej Góry, trafi¹ do archiwum tak samo jak
i kompletne wielkoprzemys³owe wytwórnie win. Ka¿dy znajdzie po¿ó³k³e ze staroœci egzemplarze gazety „Grünberger Wochen-
na tym rynku swoj¹ niszê - czy to drobny wytwórca korkoci¹gów
blatt” - jako œwiadectwo odrodzonych tradycji winiarskich miasta.
i winiarskich gad¿etów, czy producent tanków o pojemnoœci 123 Trzeba podkreœliæ, ¿e zaproszenie by³o wynikiem osobistego
tysiêcy litrów ze stali nierdzewnej - ale te¿ ka¿dy z nich ma swoich zaanga¿owania pana dr. Reinharda Mutha , honorowego
konkurentów, od których musi byæ lepszy, albo przynajmniej inny. prezydenta Niemieckiego Zwi¹zku Winiarskiego, niedawno
Pomieszczono ich obok siebie w jednej hali producentów sprzêtu goszcz¹cego w naszym mieœcie przy okazji otwarcia Muzeum
do uprawy winnic, traktorów du¿ych i ma³ych, osprzêtu Wina, oraz Ekkehardta Gärtnera , naszego niemieckiego
rolniczego, opryskiwaczy, kombajnów; w drugiej opakowañ,
przyjaciela urodzonego w Grünbergu. Gospodarz kongresu,
w trzeciej chemii winiarskiej, w jeszcze innej przemys³owych
Niemiecki Zwi¹zek Winiarski, zapewni³ goœciom z Polski
wytwórców beczek, aparatury filtracyjnej, pras, winifikatorów,
bezp³atny pobyt w hotelu i wstêp na
aparatury destylacyjnej. Na powierzchni 55 tysiêcy metrów
sympozja naukowe (doϾ kosztowne,
kwadratowych wszyscy oni wystawili swój towar,
bowiem za uczestnictwo w ka¿dym z nich
reklamowali go w ekskluzywnych prospektach, wœród
trzeba by³o zap³aciæ od 180 do 320 euro).
których trafia³y siê prawdziwe dzie³a sztuki drukarskiej,
Szkoda tylko, ¿e wykorzystane zosta³y dwa
pili wino z potencjalnymi klientami i gotowi byli ka¿dy ze
z czterech zaproszeñ wystosowanych do
swoich produktów od rêki sprzedaæ, czy by³ to
zielonogórskich winiarzy, tym bardziej, ¿e
gigantyczny kombajn winiarski Fendt, czy plastykowa
w³adze miasta zapewni³y przejazd w obie
suszarka do butelek (nabywca: Roman Grad).
strony samochodem s³u¿bowym. Nie powinno
Ka¿dego dnia hale wystawowe wype³nia³y t³umy
siê marnowaæ takich okazji do zaprezentowania
zwiedzaj¹cych. Poniewa¿ za wstêp trzeba by³o
historii i dokonañ naszego regionu - i do nauki.
zap³aciæ, byli to najpewniej przedsiêbiorcy
Nastêpna taka okazja bêdzie dopiero za trzy lata.
profesjonalnie zainteresowani mo¿liwoœci¹
Dydaktyczny charakter imprezy w Stutt-
nawi¹zania kontaktów handlowych. Wszyscy ci
garcie wymaga tutaj szczególnego podkreœlenia.
ludzie zgromadzeni w halach targowych
Uczestnicy ka¿dego z sympozjów mogli zapoznaæ
Killesbergu, powi¹zani ze sob¹ wzajemnymi
siê z najnowszymi osi¹gniêciami nauki w zakresie
zale¿noœciami, tworz¹ ¿ywy organizm, który
technologii winiarskiej, uprawy i przerobu
mo¿na krótko okreœliæ mianem niemieckiego
poszczególnych odmian winoroœli i archi-
winiarstwa. Próbuj¹c, na zakoñczenie sym-
tektury winnic. Tak¿e z najnowszymi i naj-
pozjum poœwiêconego rieslingowi, win po-
modniejszymi trendami w sferze turystyki
chodz¹cych od ponad dwustu producentów
winiarskiej i marketingu wina. Has³o tego-
tego trunku, nie mia³em w¹tpliwoœci, ¿e jest to
rocznego kongresu: „Wino w ruchu” ( Wein
organizm pe³en ¿ycia i si³y. Rynek niemiec-
bewegt ), wyjaœni³ Norbert Weber , prezydent
kiego wina, stale rosn¹cy, ma przed sob¹
Niemieckiego Zwi¹zku Winiarskiego: „Bran¿a
Stuttgart ma swoj¹ fontannê z winiark¹
Miros³aw Kuleba
17911220.003.png 17911220.004.png
Degustacja rieslingów
jakoœciowe podczas fermentacji moszczu Spätburgundera, ze
szczególnym uwzglêdnieniem si³y nacisku podczas t³oczenia”
(Dieter Blankenhorn , Naukowo-Badawczy Instytut Winiarski
w Weinsbergu, Niemcy); „Nowe sposoby w analityce moszczu
i wina” (C.-D. Patz , Forschungsanstalt Geisenheim, Niemcy);
„Wp³yw taniny na jakoœæ i typowoœæ, ze szczególnym
uwzglêdnieniem aromatu i zawartoœci fenoli w winach bia³ych
i czerwonych” (Reinhard Eder , Höhere Bundeslehranstalt und
Bundesamt für Wein- und Obstbau, Austria); „Chemiczna
i zmys³owa analiza zmian aromatu wywo³anych wtórn¹
fermentacj¹ w winach typu riesling i chardonnay” (Hans-Georg
Schmarr , DLR Rheinpfalz, Neustadt an der Weinstraße, Niemcy);
„Wp³yw œwiat³a na le¿akowanie win” (Rainer Jung ,
Forschungsanstalt Geisenheim, Niemcy). Prace badawcze zosta³y
opublikowane w licz¹cym 312 stron zbiorze, który otrzymali
uczestnicy kongresu, a tak¿e na p³ytce CD.
Najnowsze zdobycze enologii mo¿na by³o poznawaæ
praktycznie na specjalnej wystawie degustacyjnej 270 win
doœwiadczalnych. Zainteresowani próbowali jak smakuj¹ wina
traktowane w najrozmaitszy sposób w procesie technologicznym,
np. czym ró¿ni siê smak wina budowanego w beczce ( barrique ) od
tego z dodatkiem drewnianych chipsów, jaki wp³yw na smak
wywieraj¹ ró¿ne rasy dro¿d¿y itp.
23 kwietnia uczestniczyliœmy w miêdzynarodowym
sympozjum poœwiêconym wy³¹cznie rieslingowi - odmianie
winoroœli i produkowanych z niej winom. Riesling uwa¿any jest
odmianê najbardziej typow¹ dla Niemiec (powierzchnia upraw 20
tys. ha), wizytówkê i najwiêkszy skarb niemieckich winiarzy.
„Riesling zachowuje rêkopis winiarza” - stwierdzi³ jeden
z uczestników forum. Nie brak opinii, ¿e jest to „najszlachetniejsza
winoroœl œwiata” ( edelsten Rebe der Welt ), jak mo¿emy przeczytaæ
w monografii „Riesling” Christiny Fischer i Ingo Swobody
winiarska znajduje siê w ruchu. Jak mo¿e w ¿adnej innej bran¿y
(Hallwag, München 2005). Szczególnie zainteresowa³ nas referat
przebiega w niej dynamiczny proces rozwoju, zarówno po stronie
prof. dr. Hansa R. Schultza , szefa instytutu winiarskiego
producentów, jak i konsumentów. Wino nadaje rozpêdu
w Geisenheim, z którego wynika³o, ¿e do roku 2050 wskutek
szczególnie naukowcom. Mimo setek lat poszukiwañ tajemnica
zmian zachodz¹cych w klimacie area³ uprawy rieslinga przesunie
wina nie zosta³a bowiem dot¹d w pe³ni odkryta”. Skondensowany
siê wyraŸnie na pó³noc, obejmuj¹c m.in. ziemie Dolnego Œl¹ska.
³adunek wiedzy przekazywany by³ uczestnikom przez kolejnych
prelegentów w formie krótkich, treœciwych prezentacji audio-
wizualnych, u³atwiaj¹cych percepcjê i zrozumienie tematu,
w trzech blokach oddzielonych przerwami na obiad i popo-
³udniow¹ kawê.
W dniach 20-23 kwietnia 2007 r. w ramach 59. Niemieckiego
Kongresu Winiarskiego odby³o siê 8. Miêdzynarodowe
Sympozjum „Innowacje w enologii” ( Innowationen in der
Kellerwirtschaft ). Referaty, prezentuj¹ce wyniki najnowszych
prac badawczych wyg³osi³o 25 naukowców z 15 krajów. Badania
dotyczy³y m.in. tematów: „Surowce enologiczne do indywidualnej
winifikacji” oraz „Metody zmys³owe i analityczne dla
charakteryzacji jakoœci wina”. Jedno z najwa¿niejszych w tym
roku sympozjów poœwiêcone by³o tematowi: „Globalne zmiany
klimatyczne konsekwencje dla uprawy winoroœli i enologii”.
Referaty, dotycz¹ce m.in. wyników globalnego ocieplenia na
produkcjê winiarsk¹ Szampanii oraz stosowania w tych
warunkach nowych ras dro¿d¿y winnych, by³y na nim
symultanicznie t³umaczone, oprócz jêzyków europejskich,
równie¿ na chiñski.
Riesling Symposium
Prof. dr. Ulrich Fischer , szef oddzia³u winiarstwa i enologii
Obok tematów zwi¹zanych z nowymi technikami
DLR w Neustadt an der Weinstraße, omówi³ „piêtno” jakie
i doœwiadczeniami w zakresie ulepszania produkcji wina,
wywiera terroir na wina typu riesling. Od pewnego czasu na
organizatorzy przewidzieli tym razem prezentacjê najnowszych
etykietach win pojawia siê informacja o rodzaju ska³y
zdobyczy enologii na potrzeby indywidualnej winifikacji.
macierzystej, na której uzyskano plon winogron, np. wapieñ
W zakresie tej tematyki przedstawiono m.in. referaty:
( Kalkstein ) czy bazalt. Jest to jeden z przejawów, jak us³yszeliœmy
„Jednoczesna fermentacja alkoholowa i malolaktyczna wina
„enologii defensywnej”, która w procesie powstawania wina nie
chardonnay w zale¿noœci od wartoœci pH” (Ramón Mira de
mo¿e przewa¿aæ nad wp³ywem samej winnicy. Jak wynika
Orduna , Cornell University, USA), „Zmys³owa i analityczna
z badañ, rieslingi pochodz¹ce z terroir o tej samej skale
analiza zmian, spowodowanych w bia³ych winach podwy¿szon¹
macierzystej posiadaj¹ analogiczne atrybuty sensoryczne, mimo
ekstrakcj¹ bia³ek mannitowych/polisacharydów” (Georg Binder ,
odleg³oœci dziel¹cej poszczególne winnice.
DLR Rheinpfalz Oddzia³ Winiarstwa i Enologii, Neustadt an der
Z referatu in¿. dypl. Roberta Steidla , szefa instytutu
Weinstraße, Niemcy). Dla zielonogórskich winiarzy szczególnie
winiarskiego w Klosterneuburgu (Austria), godne zapamiêtania
interesuj¹ce wydaj¹ siê referaty: „Technologiczne uwarunkowania
17911220.005.png
jest stwierdzenie, ¿e dla wydobycia ze skórek winogron rieslinga
substancji aromatycznych niezbêdna jest ich maceracja
w miazdze, trwaj¹ca 5-12 godzin, a w przypadku zimnej maceracji
w temp. ok. 5°C, od 1 do 3 dni.
Przedstawicielka najm³odszej generacji niemieckich
winiarzy, Theresa Breuer , kieruj¹ca 50-hektarow¹ winnic¹
obsadzon¹ rieslingiem w Rheingau i jednoczeœnie studiuj¹ca w
instytucie winiarskim w Geisenheim, mówi³a o swoistym kulcie
rieslinga, i w ogóle wina oraz kultury wina, wœród niemieckiej
m³odzie¿y. Winnica staje siê dla tych m³odych ludzi centralnym
miejscem aktywnoœci ¿yciowej. „Stylistyka w³asna tej grupy
przeciwstawia siê m³odzie¿owej stylistyce undergroundu, a jej
œwiadomoœæ przeciwstawia siê globalizacji. Wykszta³cenie
i praktyka s¹ obligatoryjne. Œwiadomoœæ tradycji ³¹czy siê z goto-
woœci¹ do innowacji”.
Po wys³uchaniu referatów uczestnicy sympozjum otrzymali
mo¿liwoœæ bli¿szego zapoznania siê z przedmiotem sesji
naukowej w sali degustacyjnej. Swoje wyroby wystawi³o 200
producentów tego trunku. Pogrupowane zosta³y w kilku
kategoriach. W klasie miêdzynarodowej kosztowaliœmy reislingi
wytwarzane na ca³ym œwiecie, od Australii, Kaliforni i Chile po
Czechy, Wêgry i Serbiê. Wina niemieckie podzielono na rieslingi
nieskomplikowane (lekkie, klasy Kabinet i jakoœciowe), rieslingi
z okreœlonym terroir , rieslingi kompleksowe (kategorii Premium),
rieslingi dojrza³e (starszych roczników, poczynaj¹c od naj-
starszego 1990) i rieslingi naturalnie s³odkie (typu Auslese,
Spätlese, Trockenbeerenauslese, Eiswein). W bogactwie
aromatów i smaków, w³aœciwym niemieckim wytrawnym
rieslingom, uczy³em siê rozpoznawaæ s³ynny zapach oleju
ziemnego (Erdöl, czyli ropa naftowa), bardzo ceniony - jak
wyjaœni³ mi honorowy prezes niemieckich winiarzy, pan Reinhard
Muth, przez mi³oœników tego wina
Kolejny dzieñ i nastêpny wa¿ny temat: „Winiarstwo
ekologiczne”. A zatem naturalne nawozy, ¿adnych pestycydów na
winnicy, czyli zero ochrony chemicznej przeciwko chorobom
grzybowym mo¿e z wyj¹tkiem siarki, która uwa¿ana jest równie¿ rieslinga, ale gromadzi o 10°Oechsla wiêcej ni¿ riesling
za produkt naturalny, i ¿adnej chemii w gospodarstwie w porównywalnych warunkach, smak poœredni miêdzy
piwnicznym (z wyj¹tkiem siarki!); dopuszczalna doza SO : 100-
Prof. Hans Schultz, szef instytutu winiarskiego w Geisenheim,
bardzo zainteresowa³ siê starymi klonami winoroœli,
które przetrwa³y w Zielonej Górze
2 rieslingiem - pinot blanc - chardonnay); Solaris (106°Oe,
160 ml/l, w zale¿noœci od ustawodawstwa danego kraju. Wina kwasowoœæ 7,3 g/l); Bronner (podobny do pinot gris); Helios
produkowane bez chemii maj¹ coraz wiêksz¹ rzeszê zwolenników, (podobny do pinot planc); Prior (analogiczny do pinot noir,
chocia¿ wytrawni smakosze wydaj¹ siê
neutralny bukiet); Baron (analogiczny
nimi gardziæ. Có¿ - skoro winnica nie
do pinot noir, owocowe tony - malina,
mo¿e byæ chroniona ciecz¹ bordosk¹,
wiœnia, jagody leœne); Cabernet Cantor
uprawiane odmiany musz¹ byæ rezy-
(analogiczny do merlota, dojrzewa
stentne. W grê wchodz¹ dzisiaj hybrydy
wczeœniej ni¿ pinot noir, winobranie
kolejnych generacji, a wiêc uzyskiwane
przy 90-95°Oe).
drog¹ krzy¿owania hybryd, czêsto ju¿
Z przedstawionych na tym sym-
bardzo z³o¿onych, z winoroœl¹ euro-
pozjum badañ cytowanego ju¿ wy¿ej
pejsk¹. Cel wydaje siê prosty: wyhodo-
prof. dr. Ulricha Fischera wynika, ¿e
wanie nowej roœliny o walorach sma-
flora w³asna piwnicy winiarskiej
kowych odmian klasycznych i odporno-
(dro¿d¿e, bakterie) wywiera wiêkszy
œci gatunków amerykañskich, jednak¿e
wp³yw na fermentacjê spontaniczn¹
¿adnemu selekcjonerowi nie uda³o siê
miazgi, ni¿ flora wniesiona na
jeszcze osi¹gn¹æ rezultatu, który
jagodach z winnicy. Wyniki badañ
móg³by konkurowaæ z tradycyjnym
przedstawione przez C. von Wall-
traminerem czy rieslingiem.
brunna z Geisenheim œwiadcz¹ z kolei
Niemniej, winiarstwo ekolo-
o tym, ¿e koncentracja gliceryny w fer-
giczne rozwija siê w szybkim tempie.
mentacji czystymi kulturami dro¿d¿y
W roku 2005 w Hiszpanii by³o 1000 ha
i fermentacji spontanicznej, wywo-
bio-winnic, dzisiaj jest ju¿ 16.831 ha.
³anej dzikimi dro¿d¿ami, jest w efekcie
Przoduj¹ W³ochy: w 2003 r. by³o tam
prawie taka sama. Fermentacji
30.000 ha ekologicznych plantacji
spontanicznej poœwiêconych by³o kil-
winogron, podczas gdy w tym samym
ka referatów, co podkreœla wagê tego
czasie we Francji - 16.000 ha,
procesu w winiarstwie biologicznym,
w Niemczech 2.000 ha. Jürgen Sigler
czyli ekologicznym.
z Pañstwowego Instytutu Winiarskiego
we Freiburgu omówi³ zalety wyhodo-
wanych niedawno odmian rezy-
Dalszy ci¹g na str. 8
stentnych: Johanitter (pochodzi od
Kilka firm wystawi³o na targach
aparaturê do produkcji winiaków
17911220.006.png 17911220.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin