Krupnik po polsku.doc

(54 KB) Pobierz
Krupnik po polsku

Krupnik po polsku 

Przygotowanie: około 3 godzin

Trudność: łatwe


Składniki na 4 porcje
 

0,5 kg mięsa wołowego na rosół

 

 

włoszczyzna

 

 

kilka suszonych grzybków

 

 

sól

 

 

20 dag kaszy perłowej

 

 

0,5 łyżki masła

 

 

siekana natka pietruszki

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Mięso umyć w zimnej wodzie. Włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i suszone grzybki. Zalać 1,5 litra zimnej wody. Ugotować rosół.

 

 

 

 

2.

W osobnym garnku ugotować kaszę. Gdy będzie już miękka dodać 0,5 łyżki masła i dobrze rozmieszać. Zalać rosołem, wymieszać i zagotować. Posolić do smaku.

 

 

 

 

3.

Mięso z rosołu pokroić na kawałki, rozłożyć na talersze. Zalać rosołem z kaszą, posypać posiekana natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin