Dieta proteinowa na słodko
lody dietetyczne
Składniki:
250 g sera twarogowego 0% tłuszczu
2 łyżki jogurtu 0% tłuszczu
75 g słodziku w proszku
3 żółtka
2 białka
dowolny aromat (u mnie rumowy).
Wykonanie:
Połączyć wszystkie oprócz białek składniki i dokładnie zmiksować (używalam blendera) - na gładką masę bez grudek (trzeba wymieszać naprawdę bardzo dokładnie). Ubić białka i zmieszać z masą. Dodać do maszynki do lodów i zamrozić wg zalecen producenta maszynki.
* jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów - masę można wylać do pucharków i włożyć do zamrażarki, od czasu do czasu przemieszać.
warstwowy deser jogurtowy
Jogurt beztłuszczowy (u mnie 4 serki beztłuszczowe Ostrovia 125 g każdy)
kakao beztłuszczowe
cynamon,
imbir w proszku
słodzik
kawa rozpuszczalna
każdy serek zmieszać kolejno z cynamonem (plus słodzik do smaku), kawą rozpuszczalną (plus słodzik), imbirem (i słodzikiem), na koniec z kakao i słodzikiem. Przełożyć do pucharka warstwami i schłodzić ponownie w lodówce.
tarta cytrynowa
3 jajka
3 ml zimnej wody
1 cytryna
szczypta soli
Żółtka ubić ze słodzikiem. Dodać wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Gotować w kąpieli wodnej na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje. zdjąć z ognia. Do białek dodać sól i słodzik (wedle uznania) i ubić wszystko na sztywną pianę. Połączyć ubite białka z ciepłą masą. Nałożyć ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm (moim zdaniem może być mniejsza) z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż zrumieni się wierzch.
bezy czekoladowe
3 białka
6 łyżek stołowych słodziku w proszku
2 łyżeczki kakao "Van Houten" (lub inne beztłuszczowe kakao)
2 łyżeczki mocnej kawy
ja dodałam jeszcze cynamon i imbir w proszku
Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać słodzik w proszku zmieszany z kakao, a następnie kawę. Ubijać kolejne 30 sekund. Na blasze do pieczenia uformować bezy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 st C. Piec ok 15-20 minut.
herbatniki
2 jajka
pół łyżeczki słodziku w płynie
20 kropli aromatu waniliowego bez tłuszczu
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
Wymieszać w naczyniu żółtka, słodzik, aromat waniliowy i otręby. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do pozostałych składników. Rzadkie ciasto wlać do płaskiej formy. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
ciasto z twarożku
125 g beztłuszczowego twarożku
25 g maizeny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
pół łyżeczki słodziku (jak dla mnie za mało zdecydowanie ;-))
2 żółtka
4 białka
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem białek. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z kremem z żółtek i twarożku. Wlać masę do formy do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C. Podawać na zimno.
marno100