Bez glebki wykład 6.02.docx

(12 KB) Pobierz

dr inż. Piotr Chochura

 

Literatura:

* P. Chochura: Podłoże ogrodnicze

* Uprawa warzyw w pomieszczeniach

 

Historia

- 1699 John W. w Anglii

- 1860 Sachs, 1861-1865 Knop

- 1919 Hoogland

- 1930 Genck- pierwsze uprawy na skalę towarową w Kalifornii

 

Pierwsze uprawy na skalę towarową:

1945- US Air Forces na Wake Island

1950- US Army Chofer Island w Japonii- 22 ha na żwirze

lata 50- Niemcy- propozycja użycia torfu jako podłoża

koniec lat 60- Duńczycy zaczęli uprawiać w wełnie mineralnej

 

Dlaczego uprawiamy rośliny na podłożach bez gleby?

1. Dla wyższych plonów

2. W celu zmniejszenia kosztów

3. W celu obniżenia ilości ŚOR (środków ochrony roślin)

4. Możemy produkować żywność w różnych miejscach (nawet w tych skażonych chemicznie)

5. Możemy produkować przez cały rok

6. pozwala na produkcję żywności w kosmosie (na statkach kosmicznych)

 

Podłoże- środowisko wzrostu korzeni roślin odizolowane od skały macierzystej

 

Różnice między glebą a podłożem:

Gleba

- wytwór natury

- względnie stały skład mechaniczny i chemiczny

- dość stabilne właściwości powietrzno- wodne (faza stała 50%, powietrze i woda w sumie 50%)

- występuje sorpcja

- waży 1,5 tony/m^3

 

Podłoże

- może być wyprodukowane przez człowieka

- bardzo zróżnicowany skład mechaniczny i chemiczny

- bardzo dobre właściwości powietrzno- wodne

- nie potrzeba zmianowania

- pełna kontrola żywienia roślin

- automatyzacja podlewania i nawożenia

- faza stała- 20%, woda 40%, powietrze- 40%

- nie wykazuje sorpcji

- bardzo lekkie (wełna mineralna 50-70 kg/m^3, torf kilkaset kg/m^3)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin