Pierogi leniwe 2Oto przepis na okolo 6 osob:1 kg maki50 g drozdzy0,5 litra cieplego mleka2 zoltka250 g tluszczu (maslo lub margaryna)1 lyzka oleju3 lyzki cukru1/2 lyzki soliW cieplym mleku rozpuscic drozdze i tluszcz, dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto. Wyrabiac tak dlugo, az elastyczne i bedzie odchodzic od rak. Zostawic do wyrosniecia. Przygotowac garnek z woda na ktorym obwiazujemy gaze (sa rowniez specjalne garnki z sitem), zagotowac wode. Przygotowac drugi garnek do przykrycia. Wylozyc ciasto na stol lub stolnice posypana lekko maka i wykrawac kolka.Do srodka nalozyc owoc lub marmolade (dzem, powidlo), dokladnie zlepic i gotowac 15 minut pod przykryciem.Mozna gotowac puste kluski i podawac z jogurtem.Sa rowniez bardzo smaczne.
saturn3231