Flaki w pikantnym sosiePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.700 g flakow,1 glowka czosnku,1 duza papryka czerwona,1 lyzka mielonej papryki,nac pietruszki,2 lyzki oliwy,1 cytryna,szczypta mielonego kminku,1 paczka szafranu,sol, pieprz.1. Flaki dokladnie oczyscic, wrzucic do rondla z wrzaca woda, dodac sok z cytryny, gotowac 15 min. Po obgotowaniu wyjac, osaczyc.2. Wsypac szafran do szklanki cieplej wody. Odstawic.3. Pokroic papryke i czesc zabkow czosnku, wlozyc do naczynia, podsmazac ciaglemieszajac drewniana lyzka, nastepnie przykryc i zostawic na malym ogniu, azpapryka zmieknie.4. Pozostaly czosnek obrac i pokroic w cienkie paseczki. Dodac do papryki, agdy zmiekna wlac wode z szafranem i wrzucic flaki. Na wierzch posypac mielona papryke i zagotowac.5. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien, przykryc garnek i nadal gotowac, az flakizmiekna.6. Przed podaniem posypac szczypta mielonego kminku. Podawac gorace z kartoflami lub pieczywem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 56.
saturn3231