Cynamonowiec z jabłkami.pdf

(42 KB) Pobierz
19533736 UNPDF
Cynamonowiec z jabłkami
Przepis
Składniki
5 jajek
250 gram cukru
300 gram mąki
szklanka oleju
łyżeczka proszku do
pieczenia
łyżeczka sody
oczyszczanej
płaska łyżeczka
cynamonu
garść orzechów
garść rodzynek
3 albo nawet 4 duże
kwaśne jabłka (np.
antonówki)
Całe jajka
zmiksować z
cukrem na
puszystą białą
masę, wymieszać
z olejem i powoli
połaczyć z mąką,
proszkiem, sodą i cynamonem.
Wrzucić pokrojone orzechy laskowe
albo włoskie, jabłka w niewielkich
cząstach i namoczone wcześniej, a
potem osuszone i obtoczone w mące
rodzynki. Wszystko dokładnie
wymieszać i przełożyć do
wysmarowanej masłem i wysypanej
bułką tartą podłużnej formy (większej
niż keksowa). Piec w średnio
nagrzanym piekarniku około godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją
objętość podczas pieczenia. Gotowe
posypać cukrem pudrem.
Znakomite do kawy.
19533736.001.png 19533736.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin