Piernik mojej ciotki.pdf
(
56 KB
)
Pobierz
37869735 UNPDF
Piernik mojej ciotki
Składniki
80 dag mąki, po 50 dag miodu (prawdziwego lub sztucznego) i
cukru, szklanka mleka, 4 jaja, 5 dag masła, 3 torebki przypraw
korzennych do pierników, 10 dag posiekanej skórki
pomarańczowej i orzechów, płaska łyżeczka sody, szczypta soli
Sposób przyrządzania
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się
rozpuszczą, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu
przelać wszystko do miski, wbić jaja, ubić trzepaczką, następnie wsypać mąkę z sodą
i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na
dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć ciasto do dwóch wąskich (dość długich) form
wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką. Piec około godziny. Piernik
zachowuje świeżość co najmniej miesiąc.
Plik z chomika:
xxxAnia29xxx
Inne pliki z tego folderu:
Piernik z jabłkiem.pdf
(56 KB)
Piernik.pdf
(57 KB)
Keks bez tłuszczu.pdf
(55 KB)
Keks łatwy.pdf
(56 KB)
Keks makowy.pdf
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta
Ciasta i ciasteczka
Makowce i ciasta z makiem
Mazurki
Placki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin