Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera cz II.pdf

(1008 KB) Pobierz
802945312.001.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Dieta fizjologiczna Tomasza
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & TOMASZ REZNER, rok 2008
Autor: TOMASZ REZNER
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera cz II
Data: 25.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
9. WSTĘP DO CZEŚCI DRUGIEJ
............................................................................5
10.
CEL
. .................................................................................................................6
10.1.
Uczciwość
. ............................................................................................................7
10.2.
Świadomość
. ........................................................................................................7
10.3.
Odpowiedzialność
. ..............................................................................................8
10.4.
Wyznacz sobie, jaką chcesz mieć sylwetkę
..........................................................9
10.5.
Termin osiągnięcia zamierzonych efektów
.......................................................10
10.6.
Utrzymanie wyników
. ........................................................................................11
11.
POJĘCIA
.........................................................................................................12
11.1.
Nazewnictwo
.......................................................................................................12
11.1.1.
Nadwaga
......................................................................................................12
11.1.2.
Otyłość
.........................................................................................................13
11.1.3.
Odchudzanie
...............................................................................................13
11.1.4.
Semantyka niektórych przedrostków
.........................................................14
11.2.
Normy
.................................................................................................................15
11.2.1.
Tabele
..........................................................................................................15
11.2.2.
Nomogramy
................................................................................................15
11.2.3.
Przyjęte zwyczaje środowiskowe i kulturowe
.............................................15
11.2.4.
Własne metody porównawcze
....................................................................16
11.2.5.
Moje propozycje pomiaru
...........................................................................16
11.2.5.1.
Metoda liniału
.....................................................................................16
11.2.5.2.
Metoda pomiaru fałdu skórnego
.........................................................17
12.
DIETY
............................................................................................................20
12.1.
Zróżnicowanie
....................................................................................................20
12.2.
Składniki
............................................................................................................20
12.2.1.
Woda i elektrolity
.......................................................................................21
12.2.2.
Sole mineralne
...........................................................................................22
12.2.3.
Makroelementy
..........................................................................................22
12.2.4.
Mikroelementy
..........................................................................................22
12.2.5.
Witaminy
...................................................................................................22
12.2.6.
Węglowodany
............................................................................................23
12.2.7.
Białka i kwasy nukleinowe
.........................................................................23
12.2.8.
Tłuszcze
.....................................................................................................24
12.2.9.
Błonnik
.......................................................................................................25
13.
NAWYKI
. .......................................................................................................26
13.1.
Nawyki a okoliczności
. .......................................................................................27
13.2.
Mody
. .................................................................................................................27
13.3.
Przekarmianie dzieci
. ........................................................................................28
13.4.
Ilość posiłków na dobę
. .....................................................................................28
13.5.
Śniadanie
. ..........................................................................................................30
13.6.
Popijanie pokarmu płynem
. ..............................................................................30
13.7.
Przyprawy i ulubione smaki
. ..............................................................................31
14.
POKARMY ZAWIERAJĄCE GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWIENIOWE
................33
14.1.
Węglowodany, czyli cukry
..................................................................................33
14.1.1.
Produkty zawierające dużo węglowodanów
...............................................34
14.2.
Lipidy, czyli tłuszcze
..........................................................................................35
14.2.1.
Produkty zawierające tłuszcze roślinne
.....................................................35
14.2.2.
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce
...................................................36
14.3.
Białko oraz peptydy
...........................................................................................36
14.3.1.
Produkty zawierające białko zwierzęce
......................................................37
14.3.2.
Produkty zawierające białko roślinne
........................................................37
14.4.
Błonnik
..............................................................................................................37
14.4.1.
Pokarmy zawierające błonnik
....................................................................38
15.
OWOCE I WARZYWA
.....................................................................................39
16.
WAPŃ
............................................................................................................40
16.1.
Pokarmy zawierające wapń
...............................................................................40
17.
JAK JEŚĆ ZDROWO I JESZCZE DO TEGO Z
PRZYJEMNOŚCIĄ
......................41
17.1.
Jak jeść
...............................................................................................................41
17.1.1.
Smak
............................................................................................................41
17.1.2.
Kęsy
............................................................................................................42
17.1.3.
Gryzienie i żucie
.........................................................................................43
17.2.
Przyjemność z jedzenia
......................................................................................45
17.2.1.
Smak
...........................................................................................................45
17.2.2.
Zdrowie
......................................................................................................45
17.2.3.
Sylwetka
.....................................................................................................45
18.
SPOŻYWANIE POKARMÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻĄ ILOŚĆ WODY
...........46
19.
KONTROLA I ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW
......................................48
20.
PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE POTRAW
.............................................................51
21.
PRAWIDŁOWA KOLEJNOŚĆ SPOŻYWANIA POKARMÓW
............................55
22.
BIAŁKO W POŻYWIENIU
..............................................................................57
23.
PRZYPRAWY
.................................................................................................59
24.
NAWYKI I ZWYCZAJE
..................................................................................60
25.
UŻYWKI
..............................................................................................61
26.
ZAKOŃCZENIE
...................................................................................64
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA CZ. II - darmowy fragment - Złote Myśli
Tomasz Rezner
● str. 5
10.
10. Cel
Cel
Aby w ogóle coś osiągnąć, trzeba mieć wytknięty cel i określić
kierunek dążenia. Ponieważ czytasz ten poradnik, mogę wnioskować,
że chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Zamiar ten może wywodzić się
z różnych powodów, ale nie ma to w twej chwili większego znaczenia.
Ważne jest to, że decydujesz się osiągnąć swój cel. Oprócz
wspaniałej sylwetki, zachowasz zdrowie. Do tego konieczne
jest odpowiednie postępowanie, abyś nie zboczył/a z wytyczonego
działania.
W mojej metodzie, którą ze względów autorskich i praktycznych
nazwałem metodą Tomasza Reznera , podam Ci, jak ten cel
osiągnąć w sposób przyjemny, zdrowy i fizjologiczny, a następnie
utrzymać wspaniałe efekty.
Metoda, którą opracowałem, nie jest jakimś niesamowicie
nowatorskim odkryciem, lecz bazuje na fizjologii organizmu
ludzkiego tak pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Weźmy tu
pod uwagę, że ludzkość też trwa już dość długo, a nasze organizmy
i sposób ich funkcjonowania nie zmieniły się w sposób znaczący od
przynajmniej 10 000 lat (jest to bardzo delikatne założenie).
Moja metoda opiera się na wielu znanych i jednocześnie często
ignorowanych prawdach, a jest genialna ze względu na prostotę,
łatwość stosowania, skuteczność, ekologię i fizjologię, wpływ na
psychikę i jeszcze inne czynniki. Często tłumy ludzi przechodzą obok
jakichś zjawisk i nie dostrzegają sedna sprawy, a dopiero gdy ktoś
zbierze i opracuje rządzące nimi prawa, wszyscy dziwią się, że to jest
takie proste i oczywiste, że nawet dziecko to zrozumie, a przez tyle lat
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Tomasz Rezner
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin