Włoska zupa-krem z ciecierzycy.doc

(28 KB) Pobierz

Włoska zupa-krem z ciecierzycy

Składniki:

·         2 ząbki czosnku

·         gałązka świeżego rozmarynu

·         1 puszka pomidorów

·         4 łyżki oliwy z oliwek

·         1 - 2 szklanki bulionu

·         1 puszka ciecierzycy lub 500g ciecierzycy do ugotowania

·         pęczek natki pietruszki

·         ugotowany długi makaron

 

 

Sposób przyrządzania:

1.    Surową ciecierzycę należy wcześniej dobrze wypłukać, następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin i wtedy ugotować do miękkości, około godzinę.

2.    Czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć w rondelku na odrobinie oliwy, dodać gałązkę rozmarynu, pomidory i oliwę. Gotować przez 10-15 minut.

3.    Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

4.    Rozmaryn wyjąć, połowę zupy zmiksować, wymieszać z resztą zupy. Podawać gorącą, z ugotowanym makaronem. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin