· 2 ząbki czosnku
· gałązka świeżego rozmarynu
· 1 puszka pomidorów
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· 1 - 2 szklanki bulionu
· 1 puszka ciecierzycy lub 500g ciecierzycy do ugotowania
· pęczek natki pietruszki
· ugotowany długi makaron
1. Surową ciecierzycę należy wcześniej dobrze wypłukać, następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin i wtedy ugotować do miękkości, około godzinę.
2. Czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć w rondelku na odrobinie oliwy, dodać gałązkę rozmarynu, pomidory i oliwę. Gotować przez 10-15 minut.
3. Dodać bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
4. Rozmaryn wyjąć, połowę zupy zmiksować, wymieszać z resztą zupy. Podawać gorącą, z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Ciesielscy