Miodowiec.doc

(384 KB) Pobierz
Miodowiec

Miodowiec

 

Placki miodowe:

·         5 szklanek mąki

·         0,5 szklanki cukru

·         4 łyżeczki miodu

·         2 łyżeczki sody

·         2 jajka

·         25 dkg margaryny

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na blaszce o wymiarach 35X20cm. Temp. pieczenia 180 °C, ok 15 min na każdy placek.

 

      

 

 

 

Masa:

·         1 litr mleka

·         1 kostka masła (250g)

·         1 szklanka cukru

·         6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

·         rum lub amaretto do smaku

·         4 czubate łyżki mąki

Mleko, masło i 0,5 szklanki cukru zagotować i zestawić z ognia (najlepiej w dużym garnku ponieważ potem masy będzie duuużo). Białka ubić na sztywną pianę i na przemian dodawać żółtka oraz pozostały cukier. Na koniec dodać mąkę. Tak przygotowaną masę przelać powoli do gorącego mleka. Chwilkę podgrzewać aż masa zgęstnieje (stale mieszając!). Powstałą masę lekko przestudzić i dodać ulubiony alkohol. Jeszcze ciepłą przekładać placki.

Dowolnie udekorować (u mnie biała czekolada). Przechowywać w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin