Orzechówka.doc

(299 KB) Pobierz
Orzechówka

Orzechówka

 

Składniki:

 

Ciasto:
0,5 kg mąki
35 dag Kasi
2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
1 żółtko surowe
1 jajko
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
30 dag orzechów (włoskich lub laskowych)

Masa:
1,5 kostki Kasi
40 dag kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)
1 kieliszek spirytusu
kawa i alkohol do ponczowania (wg uznania)
4 wafle

 

Wykonanie:

Mąkę z Kasią wyrobić nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.

Przygotować masę. Połączyć utartą Kasię z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.

Dno blachy wyłożyć połową płatów waflowych, posmarować połową masy i na to wyłożyć ciasto. Ciasto można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, chyba że uznamy to za zbędne. Na cieście rozsmarować pozostałą masę i na wierzch znowu wafle.
Gotowe ciasto obciążyc deseczką i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin