Orzechówka
Składniki:
Ciasto:0,5 kg mąki 35 dag Kasi2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito 1 żółtko surowe 1 jajko 20 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 30 dag orzechów (włoskich lub laskowych) Masa:1,5 kostki Kasi 40 dag kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)1 kieliszek spirytusu kawa i alkohol do ponczowania (wg uznania)4 wafle
Wykonanie:
Mąkę z Kasią wyrobić nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.Przygotować masę. Połączyć utartą Kasię z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.Dno blachy wyłożyć połową płatów waflowych, posmarować połową masy i na to wyłożyć ciasto. Ciasto można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, chyba że uznamy to za zbędne. Na cieście rozsmarować pozostałą masę i na wierzch znowu wafle.Gotowe ciasto obciążyc deseczką i schłodzić w lodówce.Smacznego :)
ann20