Gruszkowe ciasto z budyniem
Składniki:Ciasto:
· 8 dojrzałym, miękkich gruszek (około 1250g)
· Sok z cytryny
· 375g masła
· 370g cukru
· szczypta soli
· parę kropelek aromatu rumowego
· 6 jajek
· 375g mąki pszennej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 60g kakao
· 120ml mleka (temperatura pokojowa)
Krem:
· 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
· 750ml mleka
· 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
· 2 łyżki cukru
· 300ml słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
· 50g czekolady (dałam gorzką)
· posiekane pistacje
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
4. Zmniejszyć obrotu miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować długo, tylko do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (około 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie.) wyłożonej papierem do pieczenia. Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.
6. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.)
7. W międzyczasie namoczyć żelatynę.
8. Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
9. Śmietanę ubić na sztywno.
10. Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
11. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.
ann20