Canederlini pomidorowe.doc

(27 KB) Pobierz
Canederlini pomidorowe

Canederlini pomidorowe

·         250 g miąższu z białego czerstwego pieczywa

·         150 g przecieru pomidorowego

·         2 gałązki szałwi

·         50 g szynki peklowanej

·         1/2 szklanki mleka

·         25 g masła

·         1 jajko

·         2 kostki bulionu warzywnego KNORR

·         2 łyżki mąki

·         kilka gałązek natki pietruszki

·         1 gałka muszkatołowa

·         suszony, zmielony czosnek do smaku

·         sól i pieprz do smaku

 

 

- Canederlini to pomysł na kluski importowany z północnych Włoch. Jednym z nieodzownych składników do produkcji tych kluseczek jest chleb. Po ulepieniu gotuje się je i czasami, dodatkowo odsmaża na maśle. Włosi jedzą je jako pierwsze danie lub podają w towarzystwie mięs i gulaszu.

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.

Jak to zrobić:
1. Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera.
2. Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę.
3. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu warzywnego.
4. Posiekaj listki szałwi.
5. Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół.
6. Rozbij i roztrzep jajko.
7. Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz.
8. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
9. Podczas wyrabiania dodaj mąkę.
10. Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj 15 min.
11. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu z garnka, w którym gotują się canederlini.
12. Trzymaj sos na ogniu, aż zgęstnieje.
13. Posiekaj drobno listki pietruszki.
14. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
15. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę.
16. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin