· 250 g miąższu z białego czerstwego pieczywa
· 150 g przecieru pomidorowego
· 2 gałązki szałwi
· 50 g szynki peklowanej
· 1/2 szklanki mleka
· 25 g masła
· 1 jajko
· 2 kostki bulionu warzywnego KNORR
· 2 łyżki mąki
· kilka gałązek natki pietruszki
· 1 gałka muszkatołowa
· suszony, zmielony czosnek do smaku
· sól i pieprz do smaku
- Canederlini to pomysł na kluski importowany z północnych Włoch. Jednym z nieodzownych składników do produkcji tych kluseczek jest chleb. Po ulepieniu gotuje się je i czasami, dodatkowo odsmaża na maśle. Włosi jedzą je jako pierwsze danie lub podają w towarzystwie mięs i gulaszu. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić: 1. Pokrój miąższ chleba w kostkę i wrzuć do miksera. 2. Dodaj mleko, masło i całość zmiksuj na jednolitą masę. 3. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść 2 kostki bulionu warzywnego. 4. Posiekaj listki szałwi. 5. Pokrój szynkę w cieniutkie paseczki, przekrój je jeszcze na pół. 6. Rozbij i roztrzep jajko. 7. Do masy chlebowej dodaj szałwię, szynkę, jajko, szczyptę startej gałki, sól i pieprz. 8. Zagnieć ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 9. Podczas wyrabiania dodaj mąkę. 10. Uformuj kulki o średnicy 3 cm. Wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj 15 min. 11. Przelej przecier pomidorowy do rondelka. Podgrzej i dodaj 1 chochlę bulionu z garnka, w którym gotują się canederlini. 12. Trzymaj sos na ogniu, aż zgęstnieje. 13. Posiekaj drobno listki pietruszki. 14. Sos przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj. 15. Odstaw z ognia i dodaj pietruszkę. 16. Odcedź canederlini i podawaj polane sosem.
Goniulka