Ciasto wiosenne
Składniki na 10 porcji:
50 dag mrożonego ciasta francuskiego
50 dag mrożonego szpinaku
50 dag ostrego żółtego sera
10 dag tartego parmezanu
cebula
łyżka oleju
pół szklanki mleka
5 jaj
bazylia
oregano
pieprz
Przed przygotowaniem dania musisz rozmrozić ciasto i szpinak. Teraz drobno poszatkuj cebulę, a ser zetrzyj na tarce. Następnie do naczynia wlej mleko (zostaw na później 2 łyżki), wsyp oba sery. Potem dodaj odciśnięty z wody szpinak oraz cebulę i przyprawy, wszystko razem wymieszaj.
Więcej niż połowę ciasta rozwałkuj, wylep nim spód i boki natłuszczonej olejem tortownicy. Przygotowaną masę szpinakową przełóż na ciasto, łyżką zrób 5 wgłębień, do każdego wbij po jaju. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i przykryj nim farsz.
Ciasto posmaruj pozostałym mlekiem, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz około 40 minut.
Goniulka