Ciasto wiosenne.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto wiosenne

Ciasto wiosenne

 

Składniki na 10 porcji:

50 dag mrożonego ciasta francuskiego

50 dag mrożonego szpinaku

50 dag ostrego żółtego sera

10 dag tartego parmezanu

cebula

łka oleju

pół szklanki mleka

5 jaj

bazylia

oregano

pieprz

 

Przed przygotowaniem dania musisz rozmrozić ciasto i szpinak. Teraz drobno poszatkuj cebulę, a ser zetrzyj na tarce. Następnie do naczynia wlej mleko (zostaw na później 2 łki), wsyp oba sery. Potem dodaj odciśnięty z wody szpinak oraz cebulę i przyprawy, wszystko razem wymieszaj.

 

Więcej niż połowę ciasta rozwałkuj, wylep nim spód i boki natłuszczonej olejem tortownicy. Przygotowaną masę szpinakową przełóż na ciasto, ł zrób 5 wgłębień, do każdego wbij po jaju. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i przykryj nim farsz.

 

Ciasto posmaruj pozostałym mlekiem, ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz około 40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin