Jaja po parmeńsku
Składniki:
8 jaj
15 dag parmezanu
4 łyżki śmietany
4 duże mięsiste pomidory
25 dag wędzonego ozora
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Ozór pokrój w cienkie plasterki.
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, posyp parmezanem (1/3) i wyłóż plasterkami ozora, na którym ułóż plastry pomidorów. Na pomidorach delikatnie połóż jaja, posyp solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i posmaruj śmietaną. Wszystko razem posyp parmezanem i wiórkami masła, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10-15 minut. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj z makaronem, ryżem lub bułką.
Goniulka