Jaja faszerowane po polsku
Składniki:
6 jaj ugotowanych na twardo
3 dag suszonych grzybów
2 łyżki świeżo startego chrzanu
żółtko
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
łyżka oleju
3 łyżki masła
bułka tarta
sól
pieprz
Umyte grzyby namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostaw na noc, a następnego dnia ugotuj. Jaja (w skorupkach) przetnij wzdłuż na pół ostrym nożem, delikatnie wyjmij białka i żółtka. Następnie jaja i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekaj. Utrzyj je z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i żółtkiem.
Tak przygotowanym farszem nadziej skorupki, a wierzch posyp bułką tartą. Na patelni mocno rozgrzej olej, ułóż połówki jaj farszem do dołu i usmaż.
Jaja możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Goniulka