Jaja faszerowane po polsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja faszerowane po polsku

Jaja faszerowane po polsku

 

Składniki:

6 jaj ugotowanych na twardo

3 dag suszonych grzybów

2 łki świeżo startego chrzanu

żółtko

2 łki posiekanej zielonej pietruszki

łka oleju

3 łki masła

bułka tarta

l

pieprz

 

Umyte grzyby namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostaw na noc, a następnego dnia ugotuj. Jaja (w skorupkach) przetnij wzdł na pół ostrym nożem, delikatnie wyjmij białka i żółtka. Następnie jaja i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekaj. Utrzyj je z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i żółtkiem.

 

Tak przygotowanym farszem nadziej skorupki, a wierzch posyp buł tartą. Na patelni mocno rozgrzej olej, ułóż połówki jaj farszem do dołu i usmaż.

 

Jaja możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin