Zadanie. 1 Żołądek jest grubym umięśnionym workiem, mogącym znacznie zwiększać swoją objętość. W zagięciach fałdów śluzówki żołądka znajdują się ujścia licznych gruczołów produkujących enzymy trawienne i wydzielających kwas solny.
Określ, który z elementów budowy żołądka zapobiega jego samotrawieniu. Wymień nazwę enzymu trawiennego produkowanego w żołądku.
Zad. 2 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.
1. Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.
2. jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.
3. jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.
4. jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, wpływa na gospodarkę wapniową człowieka.
Zadanie 3. (3 pkt) Poniżej przedstawiono nazwy pewnych enzymów trawiennych.
A. ..................................................... – amylaza ślinowa
B. ..................................................... – chymotrypsyna
C. ..................................................... – maltaza
Wpisz, w odpowiednie miejsca A, B i C, nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których działają wymienione enzymy.
Zadanie 4 (3 pkt) Podaj trzy funkcje jakie w organizmie człowieka pełni trzustka.
Zadanie 5. (2 pkt) Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne .
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Sole żółciowe produkowane przez wątrobę emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zadanie. 7 Choroby układu krążenia występują obecnie u ludzi z niepokojąco wysoką częstotliwością. Jednym ze sposobów obniżenia ryzyka zaburzeń w pracy serca i naczyń krwionośnych jest stosowanie właściwej diety. Wybierz z proponowanych trzech jogurtów ten, który jest najbardziej wskazany dla osoby zagrożonej miażdżycą naczyń krwionośnych. Odpowiedź. uzasadnij jednym argumentem.
Zadanie 7. (3 pkt) Tabela przedstawia wartości odczynu środowiska, w którym różne enzymy trawienne wykazują największą aktywność.
Podaj przykład enzymów A, B i C oraz miejsca ich działania w przewodzie pokarmowym.
Zadanie 8. (3 pkt) Schemat przedstawia budowę układu pokarmowego człowieka.
Podpisz wskazane strzałkami narządy oraz przedstaw rolę tych narządów odpowiednio albo w trawieniu cukrów albo w ich magazynowaniu.
Zadanie. 9 (2 pkt) W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zadanie 10 (3 pkt.) W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.
Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)
Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu
mięsa
chleba
1
5,0
7,8
2
5,2
3
4,2
3,2
4
2,1
3,4
razem
16,5
19,6
Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych
po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.
graczz124