1 tecnikum h 2007.doc

(123 KB) Pobierz

Zadanie. 1 Żołądek jest grubym umięśnionym workiem, mogącym znacznie zwiększać swoją objętość. W zagięciach fałdów śluzówki żołądka znajdują się ujścia licznych gruczołów produkujących enzymy trawienne i wydzielających kwas solny.

Określ, który z elementów budowy żołądka zapobiega jego samotrawieniu. Wymień nazwę enzymu trawiennego produkowanego w żołądku.

Zad. 2 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.

1.        Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.

2.        jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.

3.        jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.

4.        jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, wpływa na gospodarkę wapniową człowieka.

Zadanie 3. (3 pkt) Poniżej przedstawiono nazwy pewnych enzymów trawiennych.

A. ..................................................... amylaza ślinowa

B. ..................................................... chymotrypsyna

C. ..................................................... maltaza

Wpisz, w odpowiednie miejsca A, B i C, nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których działają wymienione enzymy.

Zadanie 4 (3 pkt) Podaj trzy funkcje jakie w organizmie człowieka pełni trzustka.

Zadanie 5. (2 pkt) Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne .

a.        Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.

b.        W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakoń­czoną odbytem.

c.        Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesu­wające zawartość przewodu pokarmowego.

d.        W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.

e.        Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witami­ny z grupy B.

f.         Sole żółciowe produkowane przez wątrobę emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.

Zadanie. 7 Choroby układu krążenia występują obecnie u ludzi z niepokojąco wysoką częstotliwością. Jednym ze sposobów obniżenia ryzyka zaburzeń w pracy serca i naczyń krwionośnych jest stosowanie właściwej diety. Wybierz z proponowanych trzech jogurtów ten, który jest najbardziej wskazany dla osoby zagrożonej miażdżycą naczyń krwionośnych. Odpowiedź. uzasadnij jednym argumentem.

 

Zadanie 7. (3 pkt) Tabela przedstawia wartości odczynu środowiska, w którym różne enzymy trawienne wykazują największą aktywność.



Podaj przykład enzymów A, B i C oraz miejsca ich działania w przewodzie pokarmowym.

 

 

Zadanie 8. (3 pkt) Schemat przedstawia budowę układu pokarmowego człowieka.



Podpisz wskazane strzałkami narządy oraz przedstaw rolę tych   narządów odpowiednio albo w trawieniu cukrów albo w ich magazynowaniu.

 

Zadanie. 9 (2 pkt) W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.

Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.

Zadanie 10 (3 pkt.) W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.

Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)

Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu

mięsa

chleba

1

5,0

7,8

2

5,2

5,2

3

4,2

3,2

4

2,1

3,4

razem

16,5

19,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych

po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin