1a LO 2009 gr2.doc

(124 KB) Pobierz

Zadanie 1. (1 pkt) Przy produkcji masła, margaryny lub oleju zwykle dodawane są witaminy A i E.

a) Uzasadnij, że jest to korzystna dla organizmu człowieka forma podawania obu tych witamin.

Zadanie 2 (4 pkt) W tabeli przedstawiono normy zapotrzebowania na białko, czyli ilość białka, jaka powinna znajdować się w żywności spożywanej przez osoby w różnym wieku (w gramach na 1 kg masy ciała człowieka w ciągu doby).

a)     Podane w tabeli dane przedstaw w postaci diagramu słupkowego.

b)     Sformułuj zależność wynikającą z analizy powyższych danych.

c)     Wyjaśnij, dlaczego ustalone normy zapotrzebowania na białko u dzieci są wyraźnie inne niż u osób dorosłych.

Zadanie 3. (3 pkt) Poniżej przedstawiono etapy trawienia białek w organizmie człowieka.

A. ..................................................... pepsyna

B. ..................................................... trypsyna, chymotrypsyna

C. ..................................................... karboksypeptydazy, aminopeptydazy

Wpisz, w odpowiednie miejsca etapów A, B i C, nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których działają wymienione enzymy.

Zadanie 4 (3 pkt) Podaj trzy funkcje jakie w organizmie człowieka pełni wątroba

Zadanie 5. (2 pkt) Z podanych niżej zdań zaznacz dwa, które zawierają prawdziwe informacje dotyczące procesów zachodzących w układzie pokarmowym człowieka.

A. Enzymy trawienne są wydzielane w każdym z odcinków przewodu pokarmowego.

B. Żółć jest enzymem powodującym zmniejszenie napięcia powierzchniowego i emulgację tłuszczów.

C. W przewodzie pokarmowym wytwarzane są hormony pobudzające wydzielanie soków trawiennych.

D. W przewodzie pokarmowym człowieka wydzielane są enzymy umożliwiające rozkład celulozy z pokarmów roślinnych.

E. Trypsynogen wytwarzany jest przez trzustkę i uwalniany do dwunastnicy.

Zadanie 6 Tabela przedstawia porównanie udziału składników pokarmowych w diecie osób dorosłych w Polsce z zaleceniami WHO na ten temat.



Na podstawie analizy danych w tabeli zaproponuj dwie zmiany w diecie Polaków, które przyczyniłyby się do zmniejszenia zachorowalności na choroby układu krążenia. Jest to grupa chorób, z powodu której umiera największy procent populacji Polaków.

 

 

 

 

Zadanie 7. (3 pkt) Tabela przedstawia wartości odczynu środowiska, w którym różne enzymy trawienne wykazują największą aktywność.



Podaj przykład enzymów A, B i C oraz miejsca ich działania w przewodzie pokarmowym.

 

 

Zadanie 8. (3 pkt) Schemat przedstawia budowę układu pokarmowego człowieka.



Podpisz wskazane strzałkami narządy oraz przedstaw rolę tych   narządów odpowiednio albo w trawieniu cukrów albo w ich magazynowaniu.

Zadanie 9 (1 pkt.) Określ jaka rolę w organizmie pełnią kosmki jelitowe i gdzie są zlokalizowane.

Zad. 10 Do jamy ustnej człowieka uchodzą trzy parzyste gruczoły ślinowe produkujące ok.1,5 l śliny na dobę. Ślina może być wydzielana na drodze odruchu bezwarunkowego lub warunkowego.

Podaj dwie funkcje śliny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin