1. Podaj, jakimi cyframi oznaczono na schemacie układu pokarmowego człowieka narządy, w których zachodzi trawienie:
a) cukrowców,
b) białek,
c) tłuszczów.
2. Wątroba pełni wiele różnych funkcji. Wymieńtrzy z nich i wykaż, że są one niezbędne dlaprawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
3.* Wymień hormony tkankowe wydzielane w układzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.
4. Omów budowę błony śluzowej dwunastnicyi dalszych odcinków jelita cienkiego. Wykażzwiązek między budową a funkcją tej części układu pokarmowego.
5. Przeczytaj uważnie tekst i na jego podstawie wykonaj polecenia.„Zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego człowieka pokrywane jest przez trzypodstawowe składniki odżywcze: białko (12%), tłuszcz (25%) i węglowodany (63%).Minimalne zapotrzebowanie na białko dla wyrównania koniecznego dla życia bilansuazotowego wynosi 0,5 g/kg masy ciała/dobę, jednak dla normalnej wydolności potrzebne jest dwa razy tyle (białkowe minimum funkcjonalne), przy czym polowa musibyć dostarczona w postaci białka zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, jajka). Białko zwierzęce zapewnia zaopatrzenie organizmu w niezbędne aminokwasy, do których należą:histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan,walina, a u dzieci prócz tych aminokwasów - arginina. Większość białek roślinnych zawiera ich niewystarczające ilości, co powoduje, że wartość biologiczna tych substancjijest o połowę mniejsza".
a) Oblicz, ile białka pochodzenia zwierzęcego powinno się znaleźć w dobowej diecieosoby ważącej 55 kg.
b) Przedstaw w postaci diagramu kołowego procentowy udział podstawowych składników odżywczych w zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu.
c) Wymienione w tekście aminokwasy należą do tak zwanych aminokwasów egzogennych. Wyjaśnij znaczenie tego terminu.
d) Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spożywania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyćw dyskusji.
6.. Za pomocą współczynnika masy ciała WMC (ang. BMI - body mass index) oceń, czytwoja waga jest prawidłowa:
WMC = masa ciała [kg] /wzrost2 [m].
Współczynnik masy ciata (WMC)
Stan zdrowotny związany z masą ciata
Ryzyko wystąpienia chorób towarzyszących otyłości
poniżej 18,5 18,5-24,9 25-29,9 30-34,9 35-39,9 40 i więcej
niedowaga norma nadwaga otyłość I stopnia otyłość II stopnia otytość III stopnia
niskie średnie podwyższone umiarkowanie wysokie wysokie bardzo wysokie
Wytłumacz, dlaczego otyłość jest chorobą. Wymień choroby towarzyszące otyłości. . 7. Przeanalizuj poniższy wykres i wykonaj polecenia.
a) Omów zależność przedstawioną na wykresie.
b) Podaj średnią wartość odsetka osób z dużą nadwagą w całej populacji objętej badaniem.
c) Wskaż grupę wiekową najbardziej narażoną na wystąpienie chorób towarzyszących
otyłości.
d) Posługując się danymi z wykresu, oceń społeczne znaczenie występowania otyłości.
8. Podaj i omów co najmniej dwie przyczyny otyłości występującej u:
a) dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,
b) ludzi w wieku średnim.
9. Wykres przedstawia rozkład współczynnika masy ciała w populacji młodzieży w wieku15-19 lat. Wykonaj następujące polecenia:
a) Podaj, jaka część badanej populacji młodzieży ma niedowagę.
b) Wymień dwie prawdopodobne przyczyny występowania niedowagi wśród badanejgrupy wiekowej młodzieży.
c) Przedstaw konsekwencje zdrowotne stanu niedowagi w wieku 15-19 lat.
graczz124