Zad. 1 W podanym wykazie podkreśl gruczoły trawienne ( wypisz na karcie odpowiedzi) : gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, macica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytnica, jądra, migdały, przełyk.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone liczbami struktury. (Liczby nieparzyste)
Zad 3 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia białek. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)
Zad. 5 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad. 6 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zad. 7 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów
Który z wykresów uzyskano dla:
a) pepsyny,
b) trypsyny.
Zad. 8 Spróbuj przekonać koleżankę stosującą dietę wegetariańską o konieczności spożywania białka zwierzęcego. Podaj dwa argumenty, którymi możesz się posłużyć w dyskusji.
Zad 9 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.
Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)
Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu
mięsa
chleba
1
5,0
7,8
2
5,2
3
4,2
3,2
4
2,1
3,4
razem
16,5
19,6
Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.
Zad 10 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni gładkich, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W trzustce nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Sole żółciowe produkowane przez woreczek żółciowy emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zad. 11 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.
1. Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.
2. jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.
3. jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.
4. jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, wpływa na gospodarkę wapniową człowieka.
Zad. 12 W jaki sposób wykażesz że w ślinie człowieka znajduje się enzym trawiący skrobię.
Zad. 13 Narysuj schemat działania ośrodka głodu i sytości.
graczz124