Rafaello.doc

(44 KB) Pobierz
Rafaello

Rafaello

Składniki:

·         2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)

·         1 litr mleka

·         2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3/4 szklanki cukru

·         1 żółtko

·         250 g masła

·         około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:

·         warstwę krakersów

·         krem

·         warstwę krakersów

·         krem

·         warstwę krakersów

·         krem

·         posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)

Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego :)

rafaello

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin